Šalčininkuose siautusi audra plėšė stogus, naikino pasėlius

Nuplėšti namų stogai, su šaknimis išrauti šimtamečiai medžiai, ant žemės besimėtantys daugiabučių balkonai. Visą dieną Šalčininkuose netilo kalbos ir darbai. Miestelis tvarkėsi po jį sekmadienio naktį nusiaubusios „amžiaus audros“.

Sumaišė žemę su dangumi

Kruša, lietus ir vėjo sūkurys Šalčininkų gyventojus užklupo naktį pirmadienį paryčiais. Apie 10 minučių po šeštos valandos prasidėjusi stichija miestelio gyventojus gąsdino apie ketvirtį valandos. Vėliau audros debesys per Didžiųjų Baušių ir Akmeninės kaimus, niokodamos pasėlius ir žmonių turtą, pasitraukė į Baltarusiją.

Naujausiais duomenimis vakare po praūžusios stichijos dar bemaž 2 tūkst. žmonių buvo be elektros, šimtai namų neteko stogų, buvo išdaužti langai, gyventojų daržai iš tolo priminė tik ką pagamintas salotas – kruša ir lietus į vienalytę masę suplakė visus žalumynus nuo kopūstų ir bulvių iki krapų ir agurkų.

Su siaubu tą rytą prisimenantys Šalčininkų gyventojai džiaugėsi, kad iki šiol nematytas gamtos reiškinys nesužalojo žmonių.

„Jeigu viskas būtų prasidėję ne po šešių penkiolika, o valanda vėliau, kai visa centrinė gatvė buvo užgrūsta mašinų ir visi į darbą važiuoja, tai būtų bėdų. Namų stogai, šiferis, net balkonai skraidė, didžiuliai medžiai su šaknimis virto ant žemės. Gerai, kad nebuvau tuo metu savo kioske, nes nežinau ką būtų reikėję daryti“, - pasakojo šalia Šalčininkų autobusų stoties paviljone prekiaujanti moteris.

Matė rausvą debesį

Kilus audrai Šalčininkuose prasidėjo stipri kruša, o 1dienos.lt kalbintos prekybininkė liudijo, kad kai kurie suspėjo pamatyti ir artėjanti audros debesį.

„Mano dukra man pasakojo, kad žiūrėjo pro langą ir pamatė debesį, bet tokį juodą, kokio niekad nematė. Kiti sakė, kad matė raudoną debesį, tokį kaip kraujo spalvos. Matyt, priklausė nuo to, kaip švietė saulė. Jau buvo prašvitę, tad aš, kad užėjo audra, supratau tuomet, kai staiga aptemo - buvo tamsu kaip naktį. Tada pradėjo kristi kruša. Ji buvo kaip vientisa siena, jeigu kas lauke būtų abejoju, ar praeitų“, - dėstė vardo nepaminėjusi moteris.

O štai, netoli savivaldybės ant suoliuko sėdintis Zdislavas audrą pramiegojo, tačiau ką veikti su padariniais nežino iki šiol. Vyriškis suka galvą, ką reiks daryti su į jo kiemą nukritusiu.. namo stogu.

„Suprantu - audra yra tuomet, kai šiferio lapą nuplėšia, ar ten medį nulaužia, bet kad visą stogą atneštų su karkasu... to dar nebuvo. Kur dabar tą šeimininką surasti? Gal kokį skelbimą į laikraštį parašyti. Man juk kieme šito gero irgi nereikia“, - skundėsi šalčininkietis.

Suspėjo nufilmuoti pradžią

Nepaliestos viesulo liko Dieveniškės, sėkme džiaugėsi ir Turgelių seniūnas, nes škvalas išsikvėpė kaip tik ties jo seniūnijos riboms. Tačiau tose vietose, kur vėjas įsisuko, nuostoliai skaičiuojami tūkstančiais.

Didžiuosiuose Baušiuose su šeima gyvenantis Andrejus teigė, jau parašęs prašymą savivaldybe dėl paramos skyrimo. Pašnekovas pasakojo, kad smarkus vėjas nuplėšė didžiąją dalį stogo, o kartu prasidėjęs lietus užpylė visus namus. Skubiai uždaręs langus vyriškis su mobiliajame telefone įrengta kamera ėmėsi filmuoti tai kas vyksta už lango, tačiau dėl stiprėjančio vėjo, tai tedarė vos 13 sekundžių.

„Atsikėliau, galvoju kažko vėjas smarkokai pučia, uždarysiu orlaidę. Bet vos tik spėjau uždaryt - ir prasidėjo. Vėjas į langus pradėjo daužytis, šiferis skraido, pro stogą vanduo tiesiog kaip iš kibiro į vidų bėga. Tik virtuvė sausa liko, o taip viską užpylė“, - skundėsi Didžiųjų Baušių gyventojas.

Skubėjo gelbėti šiferį

Andrejus jau spėjo nuvykti į Šalčininkus ir parašyti prašymą dėl gamtos stichijos padarytų nuostolių atlyginimo. Tačiau aukso kalnų vyriškis nesitiki. Taip pat jis nesitiki, kad pinigai greitai atsiras sąskaitoje.

„Jų pirmas klausimas buvo, ar namas draustas. O kur jis bus draustas? Čia niekas jų nedraudžia, juk ir tokių audrų niekada nebūdavo, tik ta vienintelė prieš septynis metus. Tuomet mums irgi dalį stogo nuplėšė. Na bet paprašė, kad rinktumėme visus čekius, o tada bus svarstoma, kiek ir kam skirti. Džiaugiuosi, kad koks šiferio lapas bent ant mašinos nenukrito“, - dėstė Andrejus.

Andrejaus šeima po stichijos taip pat priversta gyventi be elektros. „Elektros tiekimą jau atstatė, bet mes patys nejungiame. Visi laidai permirkę, lempučių lizdai su vandeniu. Kol stogo neaptvarkysim ir namas neišdžius, teks taip pagyventi".

Daugiau skaitykite antradienio „Vilniaus dienoje“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adomas

Adomas portretas
Dievas baudžia Šalčininkus, kad jų gyventojai netolerantiški Tėvynei Lietuvai.

tuteiszisoliecnikow

tuteiszisoliecnikow portretas
Tai dievo bausmė tuteisiams , kurie negerbia savo kil mėsd ir protėvių ,o apsimeta esantys poliakais

Kikii

Kikii portretas
uzsiciaupkit jus patriotai sudini,zmonems beda istiko o jums jokinga
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių