Šalčiai kausto ir Klaipėdos uosto veiklą

Klaipėdos uostas yra neužšalantis, tačiau dideli speigai turi įtakos jo veiklai.

Malkų įlankoje nuolat laužomi ledai. Tai daro Uosto direkcijos specialiai samdomas Vakarų laivų gamyklos vilkikas „Perkūnas“.

„Šalčiai mums apsunkina laivų švartavimą. Anksčiau Malkų įlankoje konteinerinį laivą apsukdavome ir prie krantinės švartuodavome per valandą. Dabar ši operacija trunka 3-4 valandas“, - aiškino Uosto kapitono pavaduotojas Adomas Alekna.

Malkų įlankoje nėra srovės – ledai iš jos neišnešami. Sukant laivus ar švartuojant prie krantinių, tenka sklaidyti susidariusias ledų sangrūdas. Per šaltį jos greitai sukimba ir lengvai nepasiduoda. Ledų sangūdų yra ir kituose uosto užutekiuose, taip pat - ir Žiemos uoste.

Įvairiose uosto vietose susidariusios ledų sangrūdos manevruojant laivams gali pažeisti jų kingstonus – specialias angas. Į laivus gali pradėti tekėti vanduo. Uosto tarnybos įspėtos atidžiau stebėti laivus.

Jau pasijuto, kad yra apledėjusios Suomių ir Rygos įlankos. Į Klaipėdos uostą dažniau atplaukia upės ir jūros klasės laivai, tokie kaip „Volgo – Balt“ ar „Sormovskij“. Šie laivai neturi ledo klasės ir nerizikuoja lįsti į užšalusių Baltijos jūros įlankų uostus.

Ledų sangrūdų nėra uosto laivybos kanale. Stipri srovė juos išplukdo į jūrą. Dėl švaraus laivybos kanalo Klaipėdos uostas ir laikomas neužšalančiu.

Žiemą Klaipėdos uostas įgyja prioritetų prieš kitus uostus. Tačiau nei pernai, nei šiemet niekas neskaičiavo, kiek dėl to į jį atgabenta daugiau krovinių.

Dideli šalčiai Klaipėdos uoste stabdo ir statybas. Prie krantinių statybininkai dar gali dirbti. Įvairių trasų klojėjai, dangų rengėjai nedirba – darbuotojai išleisti atostogų. Sustojo statybos 143 krantinėje, kur klojamos trinkelės.

Šalčiai trukdo gilinti uostą. Sulūžo danų kompanijos „Rohde Nielsen“ žemkasė. Olandų kompanija „Van Oord“ pranešė, kad dėl šalčių negali laiku remontuoti žemkasių ir paprašė vieną mėnesį nukelti gilinimo darbų pradžią.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos uostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių