„Ryanair“ efektas: viršyti optimistiškiausi lūkesčiai

Pigių skrydžių bendrovė "Ryanair" patenkinta savo sprendimu atidaryti naujų maršrutų iš Kauno. Atskrendančiais turistais džiaugiasi ir miesto verslininkai – ypač mūsų miestą netikėtai atradusiais suomiais.

Nauji skrydžiai į Švediją

Nuogąstavimai dėl "Ryanair" sprendimo nutraukti skrydžius į Brėmeną (Vokietija), Birmingamą (Jungtinė Karalystė) ir Žironą (Ispaniją) nepasitvirtino. Priešingai – gegužę pagrindiniu oro uostu regione Kauną pasirinkusi Airijos pigių skrydžių bendrovė pranešė, kad nuo rudens pradeda skrydžius į Geteborgą. Skraidyti į šį Švedijos miestą planuojama nuo lapkričio 2 d. tris kartus per savaitę.

Didžiosios Britanijos, Šiaurės Europos ir Baltijos šalių rinkos vadovas Laszlo Tamas viliasi, kad ir švedai pamėgs Kauną: "Veiklos rezultatais tarptautiniame Kauno oro uoste esame patenkinti. Glaudžiai bendradarbiaujame su miesto savivaldybe, stengiamės padidinti turistų srautus mieste ir išryškinti Kauną Europos turizmo žemėlapyje."

Per šią savaitę surengtą spaudos konferenciją jis darsyk pakartojo esąs nusivylęs Lietuvos turizmo departamentu, nes pastarasis nerodantis iniciatyvos su "Ryanair" reklamuoti šalį tuose miestuose, kurie oro keliu yra sujungti su Kaunu.

Nauda didesnė, nei tikėtasi

Kauno vicemeras Rimantas Mikaitis sako, kad prieš metus, kai dar vyko derybos dėl "Ryanair" bendradarbiavimo su tarptautiniu Kauno oro uostu, niekas nesitikėjo, kad atidarius naujus maršrutus miestas sulauks tokios didelės naudos.

"Efektas, kurio negalima nuneigti. Pranoko optimistiškiausius lūkesčius. Nuo gegužės, kai buvo atidarytos naujos kryptys, Senamiesčio verslininkai, restoranų, viešbučių savininkai iškart pajuto klientų antplūdį", – kalbėjo R.Mikaitis.

Per neseniai vykusį pasitarimą dėl konferencinio turizmo perspektyvų Kaune miesto verslininkai džiaugėsi šoktelėjusiomis apyvartomis. Esą per pastaruosius du mėnesius pajamos pranoko geriausius 2007 m. laikotarpius.

"Atidaromos naujos kryptys ir tai reiškia, kad nors "Ryanair" viešai kalba santūriai, jų veiksmai rodo, kad veiklos rezultatais Kaune jie yra patenkinti", – abipusę naudą įžvelgia R.Mikaitis. Jo supratimu, dabar svarbu padirbėti skleidžiant informaciją apie kitų metų Kauno tradicinius renginius, į kuriuos galėtų atvykti džiazu, klasikine muzika besidomintys tiek pavieniai turistai, tiek jų grupės.

"Visos didžiausios parodos vyksta pavasarį, prieš aktyviojo turizmo sezono pradžią. Iki tol turime būti parengę visą informaciją su detalėmis: kada, kur ir koks koncertas bus, kokie atlikėjai pasirodys", – planavo R.Mikaitis.

Vežėjams – pusė milijono

Penktadienį  taryba pritarė Kauno miesto konkurencingumo ir patrauklumo didinimo programai, pagal kurią įvairiems pareiškėjams bus padalyta 0,5 mln. litų. "Meras sudarys darbo grupę, parengsime paraiškos formą, vertinimo kriterijų reikšmingumą ir skelbsime konkursą", – pasakojo Kauno miesto savivaldybės Plėtros departamento direktorius Remigijus Skilandis.

Jo vertinimu, visi parengiamieji darbai turėtų būti atlikti iki artimiausio tarybos posėdžio rugsėjo 16 d. Tuomet bus sprendžiama, kuriems pareiškėjams skirti finansavimą. Paraiškas teikti gali sausumos, oro ir vandens transporto sektoriaus atstovai.

"Vienas svarbiausių dalykų yra susisiekimas su kitais miestais ir šalimis, būtina didinti Kauno žinomumą kitose šalyse, – kalbėjo R.Skilandis. – Keleivių vežimas sausuma yra svarbus, bet kur kas svarbesnę vietą skirčiau oro transportui. Dabar visi taupo laiką, nori greitai susisiekti."

Viešbučiai atsigavo
Turistų srautas ypač džiugina apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas siūlančius Kauno verslininkus. Kone didžiausia turistų gaunamų pajamų dalis atitenka centre ir Senamiestyje dirbančioms įmonėms.

Viešbučio "Kaunas" direktorius Šarūnas Mereckas skaičiuoja, kad nuo gegužės, kai "Ryanair" atidarė 9 naujas skrydžių kryptis iš Kauno, kambarių užimtumas padidėjo iki 80 proc. Sunkmečiu šis rodiklis buvo smukęs iki 30–40 proc. Kita vertus, apyvarta išlieka palyginti kukli. Pastaraisiais metais dėl konkurencijos teko mažinti apgyvendinimo paslaugų kainas, be to, viešbučių verslui nebetaikomas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM).

"Atgauname pamažu tai, ką buvome praradę per krizę, bet jeigu PVM sumažėtų, kvėpuoti būtų lengviau", – valdžios supratimo vylėsi Š.Mereckas. Verslininko teigimu, didžiąją svečių dalį (apie 60 proc.) sudaro iš Suomijos atvykę turistai. Į Kauną su "Ryanair" atskrenda jaunimas, šeimos su vaikais ir solidaus amžiaus suomiai. Dažniausiai jie keliauja savarankiškai, nesinaudoja kelionių organizatorių paslaugomis.

"Internetu užsisako skrydį, svetainėje "booking.com" išsirenka ir rezervuoja viešbutį, – pasakojo Š.Mereckas. – Dažniausiai užsakomi 45 eurus nakčiai kainuojantys kambariai, juose apsistojama 1–3 dienoms."

Kauno miesto turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Žiedelis:

Džiaugiamės, kad "Ryanair" pradeda skraidyti į Geteborgą. Su Geteborgo turizmo informacijos centrais buvome užmezgę ryšius, dabar juos atnaujinsime. Lietuvos turizmo departamentas paprastai dalyvauja Geteborgo parodose, o dabar ir Kaunas turėtų ten dalyvauti. Šiuo metu sulaukiame daug turistų iš Tamperės – suomiai labai pamėgo Kauną. Gaila, kol kas jiems galime pasiūlyti lankstinukus tik anglų kalba. Dažniausiai turistai jau būna pasidomėję Kaunu ir mūsų prašo tik išsamesnės informacijos, kaip pasiekti kurį nors objektą. Daugeliui aktualios ekskursijos, pageidauja iš gido išgirsti Kauno ir kai kurių pastatų istoriją. Turistai domisi ir lietuvių kalba vykstančiais renginiais po atviru dangumi, jiems įdomu, kas vyksta masinio susibūrimo vietose. Jeigu "Ryanair" atsisakytų Žironos, Brėmeno ir Birmingamo krypčių, būtų labai skaudu, nes šiuose miestuose jau turime įdirbį, bendradarbiaujame su ten veikiančiais turizmo informacijos centrais.

Šiame straipsnyje: Ryanair

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių