R.Vilkaitis nori vadovauti Valdovų rūmų atstatymui

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis panoro tapti vienu iš komisijos, atsakingos už Valdovų rūmų atstatymą, vadovų.

Antras po A.Brazausko

Nutarimo projektas, kuriuo R.Vilkaitį siūloma paskirti Valdovų rūmų atkūrimo komisijos pirmininko pavaduotoju, jau pasiekė Vyriausybę ir bus svarstomas ateinantį trečiadienį. Šiame poste ministras turėtų pakeisti buvusį Kultūros ministerijos sekretorių Juozą Širvinską.

Jei Vyriausybė pritars šiam siūlymui, kurį pats R.Vilkaitis, beje, jau pasirašė, kultūros ministras taps turbūt svarbiausiu komisijos nariu. Nors jis užimtų komisijos pirmininko pavaduotojo postą, tai beveik prilygtų paskyrimui komisijos vadovu. Mat šiuo metu komisijos pirmininku yra Prezidentas Algirdas Brazauskas. Dėl suprastėjusios sveikatos jo galimybės dalyvauti visuomeninėje veikloje ir, žinoma, Valdovų rūmų atstatymo procese, yra gerokai apribotos.

Išmes F.Latėną ir A.Zuoką

Beje, R.Vilkaičio paskyrimas - ne vienintelė Valdovų rūmų komisijoje rengiama permaina. Iš jos ruošiamasi pašalinti būrį žmonių, eilę metų dalyvavusių komisijos veikloje. R.Vilkaičio pasirašytame rašte siūloma iš komisijos išmesti kompozitorių Faustą Latėną, buvusį Vilniaus merą Artūrą Zuoką bei daugelį kitų veikėjų.

Menininką F.Latėną komisijoje turėtų pakeisti biurokratas - Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis. A.Zuoko vietą siūloma užimti sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Virginijui Dastikui. Tiesa, jo vardas dokumente parašytas su klaida - vienas sostinės savivaldybės vadovų perkrikštytas Virgilijumi.

Be šių veikėjų, dar keletas žmonių turėtų būti išmesti iš Valdovų rūmų komisijos, jos sąraše atsirado vietos ir naujiems nariams: Užsienio reikalų, Aplinkos, Ūkio ministerijų atstovams, Valdovų rūmų direktoriu Vydui Dolinskui, Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovei Reginai Narušienei.

Siūlo pratęsti darbą

Be to, R.Vilkaičio pasirašytame dokumente siūloma gerokai prailginti komisijos darbą. Pagal lig šiol galiojantį Vyriausybės nutarimą, Valdovų rūmų komisija jau turėjo būti išformuota. Mat numatyta, kad ji veikia iki Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties įstatyme numatyto termino - o įstatyme numatyta, kad rūmų atstatymo darbai (sykiu - ir komisijos veikla) turėjo baigtis dar prieš metus.

Dabar siūloma komisijos veiklos laiką pratęsti praktiškai neribotam terminui: iki Valdovų rūmai bus pilnai atstatyti, o visos jų dalys pripažintos tinkamomis naudoti. Dabar planuojama, kad Valdovų rūmai duris atvers 2011 m. antroje pusėje.

Primename, kad šiemet Valdovų rūmams Vyriausybė yra numačiusi skirti net 12 mln. litų. Per visą prieštaringai vertinamo projekto gyvavimą, nuo 1995 m., jiems išleista jau daugiau kaip 200 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmaiVilkaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių