R.Vilkaitis nepatenkintas VEKS vadyba

Baigiantis metams kultūros ministras Remigijus Vilkaitis pažėrė priekaištus projekto "Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) organizatoriams.

Programos laukia įvertinimas

"Šitas projektas - VEKS - baigsis tada, kai bus pateiktos visos ataskaitos, kai jas įvertins Valstybės kontrolė, Seimo Audito komitetas. Tada iš tiesų baigsis šita programa. Pabaigą aš matau kitų metų viduryje, nes iš praktikos galiu pasakyti, kad tai yra silpnoji šios programos dalis: būtent atsiskaitymai, planavimas, programavimas, projektų korekcijos, keitimai, atlikėjų kaita ir taip toliau", - interviu BNS sakė R.Vilkaitis.

Ministras tvirtino nesuprantąs, kodėl turėjo būti vykdomos dvi atskiros programos: VEKS ir Lietuvos tūkstantmečio programa.

"Ir šiandien matau dirbtiną neskaidrumą, specialiai padarytą dirbtiną programų išskyrimą. Kai jos būdavo naudingos kultūros verslininkams, tada jas apjungdavo, o po to deklaruodavo, kad tai atskiri projektai. Turiu daug priekaištų", - teigė jis.

Neaiškios pinigų sumos

"Visą tą darbą, kurį privalėjo daryti VEKS administracija, kurią sudarė apie 40 žmonių, tai yra gera pusė Kultūros ministerijos pagal apimtį, teko perimti ministerijos skyriams, tikrinti kiekvieną renginio sąmatą, kariauti siekiant, kad būtų pateisintos tos eilutės, nurodytos kam išleidžiami pinigai", - pasakojo R.Vilkaitis.
 
Pernai vasario pabaigoje tuometinę viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė" vadovę Eloną Bajorienę pakeitė Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas. Tuomet R.Vilkaitis teigė, kad nutarta naikinti VEKS tarybą, kuriai vadovavo kompozitorius Faustas Latėnas, bei pakeisti VEKS valdybos sudėtį.

Kaip neskaidrumo pavyzdį ministras nurodė Naujųjų metų išvakarėse rodyto spektaklio "@hofmann Spragtukas" tualetų nuomą. Vieno tualeto nuoma kainavo per 2000 litų parai, nors paprastai tokia paslauga, pasak ministro, siekie apie pusantro šimto litų. Tvirtinta, kad tai esą ypatingi tualetai iš Lenkijos, nors, R.Vilkaičio teigimu, buvo atvežti biotualetai "Toi Toi".

"Buvo tokių kuriozų, kad įvardijama tik renginys ir suma", - sakė kultūros ministras.
Anot jo, VEKS turėjo būti tęsiamas dėl to, kad tai tarptautinis projektas.

"Jeigu tai būtų netarptautinis renginys, tikriausiai būtų galima jį labai smarkiai mažinti arba iš viso uždaryti. Matant bet kokį neskaidrumą tu turi pilną teisę sustabdyti viską ir tirti, bet mes privalėjome jį įvykdyti", - tvirtino pašnekovas.

Ministro teigimu, su skaidrumo problemomis susiduria ne tik Vilnius, tačiau ir kitos kultūros sostinės: "Aš galvoju, kad visos Kultūros sostinės didele dalimi yra ne vien kultūriniai renginiai - tai yra verslo projektai ir tai vyksta visoje Europoje. Retas miestas išvengia finansinių skandalų, visur vyksta panašiai".

Ministras atmetė Valstybės kontrolės kaltinimus ministerijai dėl VEKS projektų finansavimo. Valstybės kontrolė, atlikusi finansinį auditą liepos pradžioje ir įžvelgusi galimo turto pasisavinimo ir turto iššvaistymo požymių, tvirtino, kad turi būti patraukti atsakomybėn dar ministerijoje dirbantys asmenys, leidę, kad pinigai labai greitai iš ministerijos sąskaitos pereitų į projekto renginius vykdančias viešąsias įstaigas ir nieko nepadarė, kad būtų pateikti faktines išlaidas patvirtinantys dokumentai.

"Valstybės kontrolė apie panašius veiksmus žinojo ir pernai, ir užpernai, ir prieš 10 metų, ir nereikia vaidinti nekaltų mergelių. Kaip priekaištas yra minimas, kad pinigai yra pirma išleidžiami, o po to vyksta programa - kultūroje būtent taip ir vyksta. Mes norėdami atlikti bet kokį veiksmą, turime įdėti pinigus", - tikino R.Vilkaitis.

Geriausi - autentiški renginiai

Jo teigimu, labiausiai vykusių VEKS programų meninį lygį garantavo biudžetinės įstaigos, už kurias, pasak R.Vilkaičio, atsako Kultūros ministerija, profesionalūs kolektyvai. Ministro duomenimis, patraukliausios programos užsienio turistams buvo sukuriamos pačių lietuvių. Vertindamas užsienio kultūros atstovų pasirodymus jis teigė, kad jie nebuvo aukščiausio lygio.

"Būtent dėl to turistai ir važiuoja - pamatyti autentiką, o ne tai, ką gali išvysti namuose. Tuo metu VEKS akcentuota atvežtinė kultūra, turiu pripažinti neaukščiausios prabos, išskyrus Sankt Peterburgo Marijos teatrą, Londono simfoninį orkestrą, vadovaujamą dirigento Valerijaus Gergijevo, bet tuos kolektyvus turistai važiuoja žiūrėti į Rusiją", - tvirtino kultūros ministras.

Kaip sėkmingus šiemetinius projektus jis nurodė Dainų šventę, meninių istorinių kūrinių, pavyzdžiui Algimanto Bučio knygos "Seniausioji lietuvių literatūra. Mindaugo epocha", "Lietuva žemėlapiuose" ir kt,. leidybą.

Pasak R.Vilkaičio, kitų šalių kultūros ministrai buvo nustebinti lietuvių renginių meniniu lygiu. "Atvykusius naujai kultūros atašė, ambasadorius pribloškia, ir aš pasakau, kad mums tai yra normalu, tai nėra tik šių metų nuopelnas. Tie kolektyvai pas mus dirba dešimtmečius ir tie renginiai, festivaliai vyksta nepriklausomai, ar tai Kultūros sostinė ar ne", - sakė ministras.


Šiame straipsnyje: VEKSVilkaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių