Rūkyti draus Prezidentūros ir Karo muziejaus sodeliuose

Miesto politikai nusprendė drausti rūkyti reprezentacinėse miesto erdvėse Istorinės Prezidentūros ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodeliuose.

„Tai tik kosmetinės priemonės, duodančios minimalios naudos “, - apgailestavo sveiką gyvenseną propaguojantis vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Savivaldybės gydytojas Algimantas Kažemėkaitis siūlė nerūkymo zonomis paskelbti Laisvės alėją, Vilniaus, S.Daukanto gatves, miesto skverus ir parkus, rekreacines zonas, tačiau tarybos nariai tokius pasiūlymus atmetė. Palaikymo nesulaukė ir pasiūlymas uždrausti rūkyti miesto pagrindiniuose paplūdimiuose.

Tokiam siūlymui prieštaravo ir miesto centre veikiančių kavinių bei restoranų savininkai. Pagal galiojančius įstatymus dabar negalima rūkyti viešojo maitinimo įstaigų patalpose. Jeigu būtų pritarta draudimui rūkyti centrinėse Kauno gatvėse, į draudžiamą zoną patektų ir lauko kavinės.

„Labai nusivyliau tarybos narių bestuburiškumu. Daugelis politikų nerūko, bet jie sėdi kavinių savininkų kišenėse ir pasiduoda verslininkų spaudimui“, - širdo S.Buškevičius. Jis teigė buvęs liudininku, kaip tarybos nariai sulaukė verslininkų skambučių ir prašymų nepalaikyti siūlymo drausti rūkyti.

Svarstant šį klausimą taryboje, savivaldybės kontrolierius Gediminas Raudonis išsakė savo nuomonę kaip Laisvės alėjos gyventojas. „Jeigu drausime, tuomet visi bėgs rūkyti į laiptines ir bromus, o mes turėsime rinkti nuorūkas“, - sakė valdininkas. Anot jo, Laisvės alėjos gyventojai savo kailiu jau patyrė, ką reiškia draudimas rūkyti Laisvės alėjoje iki 2000 m.

Tokia G.Raudonio pozicija supykdė S.Buškevičių. Pribėgęs prie valdininko politikas pasiūlė nesikišti ne į savo reikalus.

Pasak A.Kažemėkaičio, miestai privalo nustatyti nerūkymo zonas pagal Europos Sąjungos direktyvas. Taip siekiama sudaryti saugią nuo tabako dūmų aplinką nerūkantiems, siekiant keisti miestiečių požiūrį į rūkymo, ypač pasyvaus rūkymo, žalą bei imtis priemonių užtikrinant vieną esminių žmogaus teisių - teisę į saugią ir sveiką aplinką.

Draudimas rūkyti Prezidentūros bei Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodeliuose įsigalios nuo birželio 1 dienos. Iki gegužės pabaigos savivaldybė turės pagaminti specialų ženklą, kuris informuos gyventojus, jog pažymėtoje teritorijoje draudžiama rūkyti.


Šiame straipsnyje: rūkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių