Rūkalių pamėgtas vietas žymės balionais

Lapkričio 20-ąją minima Tarptautinė nerūkymo diena. Ketvirtadienį Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro edukologės balionais žymės vietas, kuriuose pastebės rūkančius, taip primindamos apie šio kenksmingo įpročio žalą ne tik pačiam rūkančiajam, bet ir aplinkiniams, o  ypač - vaikams.

Tarptautinė nerūkymo diena yra minima kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Šia proga Lietuvos bei Pasaulio visuomenei siūloma bent vieną dieną susilaikyti nuo rūkymo ir tuo pačiu atkreipti dėmesį į tabako poveikį sveikatai. Kaune lapkričio ketvirtadienį bus surengta balionų dalinimo bei rūkymo vietų žymėjimo akcija „Nenuodyk manęs tabako dūmais!".

„Ne veltui simboliu pasirinktas balionas - juk tai žaismingas nerūpestingos vaikystės atributas, kuris primena, kad būtent suaugusieji turi būti atsakingi už žalingų įpročių pasekmes savo atžaloms", - sakė Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro sveikatos edukologė Lina Vosyliūtė.

Ji priminė, kad pernai buvo priimtas Tabako kontrolės įstatymo papildymas, kuriuo buvo uždrausta rūkyti viešojo maitinimo įstaigose bei klubuose ir diskotekose.

„Tačiau didele problema išlieka rūkymas namuose. Dažnai nesusimąstoma, kad nuo suaugusiųjų rūkymo kenčia ir patys brangiausi jiems žmonės - vaikai. Jie ne savo noru tampa pasyviais rūkaliais, tačiau pasekmės jų sveikatai tokios pat rimtos", - sakė L.Vosyliūtė.

Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis  apie 700 milijonų arba beveik pusė pasaulio vaikų kvėpuoja tabako dūmais užterštais dūmais, ir tai dažniausiai vyksta jų pačių namuose.

Tarptautinio susivienijimo prieš vėžį tyrimais nustatyta, kad jei žmogus per dieną  namuose surūko 20 cigarečių - jis kvėpuoja oru, kurio užterštumas viršija leistinas higienos normas 1000 kartų.

Tokiu atveju namuose pasyviai rūkyti priversto partnerio organizme susikaupia smalkių ir nikotino, prilygintino 10 surūkytų cigarečių, vaikui - šešioms.

Klaidingai manoma, kad patalpų vėdinimas, oro filtravimas ar abu kartu pašalina ar sumažina tabako dūmų keliamą grėsmę iki "nepavojingo" lygio. Efektyvus yra tik visiškas nerūkymas patalpose.

„Tad bent šią, Tarptautinę nerūkymo dieną, duokite sau pažadą 24 valandas nerūkyti ir nebenuodyti aplinkinių. Ta proga pasvarstykite ir apie metimą rūkyti - Jums duotas tik vienas gyvenimas, tad antro bandymo gali nebebūti. O jei esate nerūkantis - padiskutuokite šia tema su kolegomis ir artimaisiais, palikite balioną rūkomajame", - kviečia L.Vosyliūtė.  


Šiame straipsnyje: rūkymasbalionai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių