Rugsėjo 1-oji Kaune: neblaivi, bet gana rami (papildyta)

Vasarą snaudžiantį Kauną tradiciškai išjudinanti Rugsėjo 1-oji šiemet buvo su dvigubu užtaisu. Šventei postūmį davė krepšinis. Alkoholis liejosi laisvai.

Rekordo nesumušė

Lyg suerzintų širšių lizdu kasmet Rugsėjo 1-ąją tampantis Kaunas tradicinio sujudimo neišvengė ir šiemet. Nuo ryto į mokymosi įstaigas kauniečiai ir į miestą atvykę studentai traukė būriais. Nemaža dalis jų po iškilmingų pirmosios mokslo metų dienos paminėjimų neskubėjo namo, o būriavosi miesto centre ir kitose populiariose viešosiose vietose. Studentų, moksleivių ir jų tėvų užpildyti barai, kavinės ir restoranai atsiėmė kasmetę duoklę, rankas trynė ir barais pasikrikštiję kioskai.

Rugsėjo 1-ąją prekyba alkoholiu leidžiama tik viešojo maitinimo įstaigose, tačiau kioskai rado spragą įstatyme ir tapo barais. Taigi, kai parduotuvėse nepavyks nusipirkti nė butelio alaus, iš tokio kiosko gali nešti dėžėmis.

"Visur prekyba uždrausta, o kioskams kažkodėl įstatymai negalioja. Vakar dieną prie vieno tokio centre mačiau apie 20 žmonių eilę", – piktinosi laikinai Centro policijos komisariato viršininko pareigas einantis Danas Česnauskas.

Pirmosios mokslo metų dienos pavakarę medikų pagalbos prireikė dviem lėbavusiems paaugliams. Į klinikas dėl apsinuodijimo alkoholiu nuvežti 14 ir 17 metų vaikinai. Iš viso į Kauno policijos komisariatus atvesdintas 21 alkoholinių gėrimų prisiragavęs nepilnametis. 11 iš jų prisiliuobė centre, tačiau D.Česnauskas prisimena ir žymiai blogesnius laikus. Rugsėjo 1-osios rekordas – 107 į Centro komisariatą atvesti įkaušę nepilnamečiai.

"Būdavo taip, kad du policininkai vienu metu atvesdavo 15 girtų paauglių. Padėtis kasmet gerėja, tačiau reikia pažymėti, kad šiemet girtaujančių nepilnamečių galėjo būti daugiau, jei oras būtų buvęs geresnis", – kalbėjo D.Česnauskas.

Linksmybės iki vėlumos

Vakare miesto viešosiose vietose lėbaujančių nepilnamečių nesimatė, tačiau girtų piliečių buvo į valias. Vien Rotušės aikštėje Lietuvos ir Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinių dvikovą stebėjo šimtai. Dažnas žiūrovas gurkšnojo ne kavą ar arbatą, o alų ir stipresnius alkoholinius gėrimus.

Prie didelio ekrano atodūsiais ir nusivylimo gestais prasidėjęs vakaras baigėsi šokiais ir dainomis. Po tašką krepšinio rungtynėse padėjusios sirenos kitapus Nemuno į dangų pakilo spalvingi fejerverkai, perpildytame "Daugirdo" amfiteatre pradėjo blyksėti lazeriai, per miestą nuskambėjo automobilių garso signalai.

Ne vienas jų užsičiaupė tik prie barais virtusių kioskų. Vidurnaktį prie tokių prekybos taškų nutįso pirkėjų eilės.

"Normaliai", – paklaustas apie prekybos apimtis atšovė Žemaičių plente esančiame kioske vos spėjęs suktis vaikinas.

"Apyvarta nebloga, bet jau sumažėjusi. O dieną tikrai buvo ką veikti", – sakė per naktį alkoholinius gėrimus pardavinėjanti moteris V.Krėvės prospekte.

Padidintas policijos dėmesys

Šventinę dieną ne viena kompanija pergalę prieš Prancūzijos rinktinę  atšventė aplaistydama kokiu nors stipresniu gėrimu.

"Ko čia pyktis? Juk laimėjome, o jūs nesąmones darote", – Žemaičių plente susikibusius jaunuolius auklėjo alų pirkęs vaikinas.

Į Centro policijos komisariatą trečiadienio dieną ir naktį už įvairius pažeidimus atvesdinti 34 asmenys. Tai dvigubai daugiau nei įprastą dieną, tačiau mažiau nei įprastą Rugsėjo 1-ąją.

Tiesa, verta pastebėti, kad miesto centre buvo sutraukta kur kas daugiau policijos pajėgų. Atsižvelgta ir į tai, kad į Kauną jau atvyko dalis Škotijos futbolo rinktinės sirgalių. Keli škotai iš širdies sirgo už Lietuvos krepšininkus Rotušės aikštėje.

Lėbautojų balsai centre aidėjo iki paryčių, tačiau visi policijos dėmesio sulaukę pažeidėjai buvo smulkūs. Stambių nusikaltimų neužfiksuota. Daugelis buvo nusiteikę švęsti, o ne gadinti nuotaiką sau ir kitiems.

"Mes laimėjome! Su pergale!" – tarstelėjo ir su po pažastimi pakištu alaus buteliu pasišokinėdamas namo patraukė V.Krėvės prospekte gyvenantis vyrukas.


Danas Česnauskas

L.e.p. Kauno miesto Centro policijos komisariato viršininkas

Iš praktikos galiu pasakyti, kad kuo mažiau yra vietų, kur pardavinėjamas pigus alkoholis, tuo mieste saugiau. Padėtis mieste iškart pagerėjo, kai buvo priimtas sprendimas apriboti alkoholio prekybą iki 22 val. Pastebimai labai sumažėjo ne tik į policijos komisariatą atvežamų girtų asmenų, bet ir apiplėšimų, sumušimų. Greičiausiai dėl to pačios priežasties nežymiai sumažėjo nusikalstamų veikų. Ir apskritai sumažėjo policijos iškvietimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių