Rudens gėrybių mugėje – paveldo vertybės

Trečiąkart organizuojamos Rudens gėrybių ir amatų mugės tema – kultūros ir kulinarijos paveldas. Staliai, duonkepiai, virtuvės paslapčių žinovės bei įvairių sričių ūkininkai stebins savo išradingumu.

Laisvės alėja rugsėjo 11-12 dienomis taps kultūros paveldo židiniu. Nuo centrinio pašto iki Soboro savo prekystalius išrikiuos ūkininkai, smulkieji verslininkai, dailininkai, tautodailininkai ir kulinarai.

Mugės organizatoriai – asociacija „Žaliasis ąžuolynas“ ir Lietuvos žemės savininkų sąjunga – kauniečiams žada pristatyti gerai žinomų ekologiškų produktų gamintojų bei kol kas tik savo aplinkoje meno kūriniais ir kepiniais žinomų meistrų iš visos Lietuvos.

„Ne kiekvienas iškart išdrįsta prisistatyti miestiečiui. Kai kuriuos tenka padrąsinti, kad sutiktų parodyti, ką sugeba. Norime suteikti galimybę visiems amatininkams“, - kalbėjo „Žaliojo ąžuolyno“ vadovė Audronė Didžgalvienė.

Dalyvauti mugėje jau apsisprendė daugiau kaip šimtas įmonių ir amatininkų. Tikimasi, kad iki mugės užsiregistruos dar tiek pat, t.y. iš viso bus apie 300 dalyvių.

„Savivaldybė palaiko mus ir pažadėjo atleisti nuo verslo mokesčio“, - džiaugėsi A.Didžgalvienė. Iš visų dalyvių renkama po 30 litų. Esą šie pinigai reikalingi įvairioms kitoms išlaidoms padengti, pavyzdžiui, sumokėti už suvartotą elektros energiją.

Pasvalio rajono aludaris Vytautas Zubavičius kauniečius vaišins apynių alumi.

„Ką tik nuėmėm apynių derlių, taigi atvešime šviežio alaus. Tai kaip pirmosios braškės ar pirmieji grybai“, - nekantravo V.Zubavičius. Į mugę jis planuoja atsigabenti kelias statines tradicinių gėrimų.

Mėsinę turinti Teresė Lelešienė žada prekiauti ne tik tradiciniais skilandžiais ir dešromis, bet ir sugalvoti ką nors originalaus. O tradicinių lietuviškų patiekalų restorano „Fortūna“ vadovė Bronė Bašinskienė vaišins dzūkų virtuvės patiekalais.

„Ant kopūstų lapų prikepsime bandų, kurios patiekiamos su grietinėlės ir spirgučių padažu, - firminį patiekalą pristatė kulinarė. – Siūlysime paragauti ir tradicinių kundulių, kurie yra labai panašūs į cepelinus.“

Konditerė Dalia Grumadienė kauniečiams iškeps didžiulį aguonų vyniotinį bei atsiveš šimtą įvairių kitokių pyragų.

Mugės organizatorių teigimu, į šventę sugūžės ne pelno siekiantys amatininkai, bet iš idėjos dirbantys ir savo tautos paveldą gerbiantys žmonės.


Šiame straipsnyje: mugė kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių