Rotušės aikštėje - sniego skulptūros

Kauno menininkų pamėgta kavinė "Skliautas" ir iniciatyvūs skulptoriai tęsia tradiciją - šį savaitgalį iš Rotušės aikštėje sukasto sniego jie nulipdė dvi dideles skulptūras, kurios erdvę pavertė vaikų žaidimų aikštele.

Sudomino miestiečius

Visą savaitgalį su kastuvais darbavęsi skulptoriai ir kavinės "Skliautas" savininkas Ąžuolas Gaižutis džiaugėsi, kad sniego skulptūrų kūrėjai sulaukė palaikymo. Dauguma pro šalį einančiųjų pasiteirauja, kas čia statoma, pagiria, palinki sėkmės.

Kai kurie miestiečiai į skulptūrų meistrus žvelgė iš tolo, pavyzdžiui, iš automobilių, pastatytų Rotušės aikštės prieigose. Paklausta, ar žino, kas ten statoma, jauna vairuotoja Miglė atsakė, kad kol kas nesiaiškino, bet susidomėjo.

"Važiavau pro šalį ir stabtelėjau pamačiusi ant sniego besidarbuojančius žmones. Gal čia bus sniego skulptūros, kaip ir pernai?" - svarstė kaunietė.

Susirinko rajono vaikai

Senamiestyje greit pasklido žinia apie Rotušėje lipdomas skulptūras, kurios kviečia ne vien gėrėtis sniego meistrų darbu, bet ir pramogauti, todėl šeštadienį nuo pat ryto aikštėje netilo vaikų klegesys. Kai kuriuos čia atsivedė tėvai ar seneliai, kiti atbėgo patys.

Aštuonmetis Juozas ir vienuolikametis Kristijonas, sužinoję apie lipdomas skulptūras, ant kurių galima laipioti ir čiuožinėti, sukvietė visus Daukšos gatvės vaikus.

"Sugalvojome žaidimą, kurio pavadinimas "Kirminas", - didžiuodamasis pasigyrė Kristijonas. - Visi turi landžioti po tunelius kaip kirminai, tikrai įdomu." Jo mažasis brolis Juozas džiaugėsi, kad nuo skulptūros galima leistis rogutėmis.

Trylikametės "Aušros" gimnazijos moksleivės Laura, Gabija, Ieva ir Justė pramogavo ant sniego kalno - skulptūros kartu su mažesniais vaikais.

"Labai linksma, visos susitarėme ateiti kartu", - pasakojo gimnazistė Ieva.

Giria skulptorius

Šeštadienį pro Rotušės aikštę žingsniavusi gydytoja Liuda Randarčikienė stabtelėjo pasigrožėti nulipdytomis sniego skulptūromis.

"Labai graži iniciatyva, šaunuoliai skulptoriai, kad papuošė miestą ir įrengė vaikams žaidimų aikštelę", - kalbėjo L.Randarčikienė. Pamačiusi dūkstančius vaikus ji nusprendė atsivesti į Rotušės aikštę ir savo anūkus Pauliną ir Jonuką.

Po aikštę vaikštinėjęs pensininkas Jonas prisiminė, kad prieš kelias dešimtis tokiu laiku sniego būdavo kur kas daugiau. Esą tuomet populiariausia būdavo lipdyti sniego senius, bet prisimenu, kad ir kitokių skulptūrų iš sniego kauniečiai nulipdydavo.
Iniciatyvos autorius, kavinės "Skliautas" savininkas Ą.Gaižutis, guodėsi, kad šįmet dangus sniego buvo šykštus.

"Šios dvi krūvos sukastos iš viso sniego, kuris šiemet nukrito į Rotušės aikštę. Mažoka..." - kraipė ūsą Ą.Gaižutis. Vieną skulptūrą kartu su bendraautoriais pavadinęs "Labirintu", jis tikisi, kad kitai pavadinimą sugalvos kauniečiai.

"Laimėjusiam konkursą duosime kastuvą ir leisime kitais metais kartu statyti skulptūras", - juokavo Ą.Gaižutis.

Dalyvaus konkursuose

Skulptoriams Kęstučiui Lanauskui, Mindaugui Jurėnui ir Tomui Petreikiui kurti sniego skulptūras Rotušės aikštėje yra gera repeticija prieš rimtą išbandymą. Netrukus jie išvyks į JAV, Kolorado valstijoje vyksiantį tarptautinį sniego skulptūrų festivalį.

O jų bičiuliai skulptoriai Simonas Šidlauskas, Donatas Dovidaitis ir Artūras Burneika nuo vasario 1-osios dalyvaus Plateliuose vyksiančiame ledo skulptūrų simpoziume.
Paklausti, ar į tarptautinius konkursus vežasi idėjų, ką lipdyti, skulptoriai tikino, kad viskas vyks ekspromtu.

"Treniruojamės, pratinamės prie sniego, o konkurse žiūrėsime, kokias mintis galima bus įgyvendinti", - kūrybinių paslapčių neatskleidė K.Lanauskas.


Šiame straipsnyje: skliautas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių