Rotušėje – grynakraujų vilniečių desantas

Tradicijų laužyti nevalia: susibėgti draugėn tikriesiems vilniečiams nesukliudys nei kaulus braškinantys speigai, nei gausiai iškritęs sniegas. Tuo buvo galima įsitikinti šįvakar Vilniaus Rotušėje, kur į kasmetę sueigą sukurnėjo daugiau nei šimtas grynakraujų vilniečių – klubo „Vilniaus ainiai“ narių.

„Žinote, klubo susitikimas - tai vienas iš nedaugelio renginių Rotušėje, kur nėra įtampos ir nervų. Jūs kažkokie nesveiki – jums viskas įdomu“, - nuoširdžiai džiaugėsi Rotušės ceremonimeistras, menotyrininkas Saulius Pilinkus, svečiams pristatęs kelias dešimtis naujausių senojo Vilniaus miesto fotografijų ir piešinių iš gausios vaizdų banko kolekcijos.

Šiuo metu joje – daugiau nei 12 tūkst. vaizdų. „Tikiuosi, kad netolimoje ateityje Rotušės ir „Vilniaus ainių“ iniciatyvos vaisiai pasirodys labai saldžia forma“, - viltimis pasidalijo S.Pilinkus.

Seniesiems vilniečiams tai – bene didžiausia svajonė. Prie vyno taurės jie diskutavo ne tik apie ekonominę krizę ar naujosios valdžios sprendimus jai spręsti, bet ir dalijosi mintimis apie miestą, besikeičiantį jo veidą.

„Ateinu čia pabendrauti su įdomiais ir labai padoriais žmonėmis. Pažįstame vieni kitus labai seniai, todėl malonu pasimatyti, pasidalinti įspūdžiais. Čia liejasi ne bendro, o asmeninio pobūdžio pokalbiai“, - pasakojo klubo veikloje aktyviai dalyvaujanti trečios kartos vilnietė Ramutė Macutkevičiūtė-Steigvilienė. Ją atlydėjusi dukra Justina prisipažino neseniai pradėjusi pratintis prie klubo tradicijų.

„Mama mane jaukinasi, vilioja, tačiau kol kas aplinką stebiu tarsi per atstumą. Ateityje greičiausiai tampiu klubo nare, o kol kas neturiu ką jame veikti – per mažai jaunų žmonių“, - atviravo mergina.

Pasiteiravus, kaip tapti pilnateisiu klubo nariu, R.Macutkevičiūtė-Steigvilienė buvo kategoriška: „Tik genetiškai.“

Klubo pirmininkas Kęstutis Šimas pasakojo, kad griežtos klubo narių apskaitos neveda, tačiau mano, jog jis vienija apie 1 tūkst. senųjų vilniečių. Sueigose paprastai dalyvauja apie 150-200 žmonių.

„Jau šeštus metus iš eilės susibėgame pirmąją Naujųjų metų savaitę. Tikslas paprastas – pabūti, pasidalinti mintimis apie praėjusius metus ir tuo, ko tikimės iš naujųjų“, - pasakojo K.Šimas.

„Tikrieji vilniečiai yra tie, kurių seneliai ar proseneliai gyveno Vilniuje dar iki 1939 metų. Ne tik gyveno, bet ir kovojo dėl lietuvybės išlikimo“, - sakė K.Šimas.

Veikęs dar sovietiniais laikas klubas oficialiai atsikūrė prieš aštuonerius metus. Masines sueigas „Vilniaus ainiai“ rengia dukart per metus: pirmąjį birželio sekmadieniai renkasi Valakampiuose stovinčioje buvusio Vilniaus burmistro rezidencijoje, antrąkart – žiemą Rotušėje.


Šiame straipsnyje: Vilniaus ainiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių