Romai prisiteisė 55 tūkst. litų dėl neteisėtai nugriautų pastatų

Teismas nutarė, kad sostinės savivaldybė viršijo savo įgaliojimus griaudama romų taboro pastatus. Romų bendruomenei priteista neturtinė žala.

Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), iš dalies patenkinęs romų bendruomenės skundą dėl 2004 metais nugriautų namų. Priteista neturtinė žala – 55 tūkst. litų. Ją turės sumokėti Vilniaus miesto savivaldybė.

Teismas nutarė, kad imdamasi griauti romų trobas, savivaldybė viršijo savo kompetenciją.

LVAT teisėjų kolegijos nutartyje pabrėžiama, kad teisinėje valstybėje „turi būti kovojama su neteisėtomis statybomis. Tačiau ši teisė (o kartu ir pareiga) turi būti įgyvendinama griežtai laikantis teisės aktuose įtvirtintų sąlygų ir reikalavimų, konstitucinių teisingumo, proporcingumo ir kitų teisės principų. Tokia pareiga saisto visas be išimties valstybės ir savivaldybės institucijas. Nesilaikydamos šių nuostatų, šios institucijos nusižengia teisei, o tai reiškia, kad iš šių savo neteisėtų veiksmų jos negali gauti jokios naudos ir įgyti kokių nors neadekvačių ar neprotingų teisių ar imunitetų“.

Savivaldybė devyniolikai pareiškėjų turės išmokėti kompensacijas. Jų suma – nuo 1,7 iki 3,5 tūkst. litų. Tiesa, tokia neturtinė žala gerokai mažesnė nei suma, kuria patirtus nuostolius įvertino patys romai – jie iš savivaldybės siekė prisiteisti net 5,5 mln. litų, tačiau gavo tik 1 proc. šios sumos. Teismas žalos sumą šimtąsyk sumažino dėl to, kad romų statiniai buvo nelegalūs.

LVAT sprendimas – galutinis ir neskundžiamas.


Šiame straipsnyje: Romairomų taborastaboras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių