Renkamas iš Kariotiškių sąvartyno ištekėjęs dumblas

Uždarytame Kariotiškių sąvartyne iš rezervuaro į mišką praėjusią savaitę ištekėjęs dumblas pirmadienį pilamas atgal į rezervuarą.

„Stovi du ekskavatoriai ir krauna tą dumblą į rezervuarą - užpylimuotą vietą. Gal dar pasitelks papildomą techniką, siurblius“, - BNS pirmadienį sakė Trakų rajono savivaldybės ekologas Jonas Kriaučiūnas.

Paties dumblo tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti trečiadienį arba ketvirtadienį. Savivaldybės ekologas teigė abejojantis, ar ir po jų paskelbimo būtų pakankamas pagrindas dėl avarijos sąvartyne skelbti rajone ekstremalią padėtį. Taip pat nesitikima ir naujo dumblo nutekėjimo.

"Kad kas nors ypatingo atsitiktų, naujas prasiveržimas - to nėra", - sakė J.Kriaučiūnas.
Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros vedėjas Zigmas Butvilas kol kas teigė negalintis tiksliai nurodyti, kokia žala aplinkai padaryta, bet minėjo dešimtis tūkstančių litų.

„Sunku dar pasakyti tiksliai. Vieną žalą jie pašalins - tą patį dumblą susems ir supils atgal į rezervuarą - tokios žalos neliks. Dar yra miško paklotė sunaikinta - gali būti apie 40-50 tūkstančių, bet dar reikia skaičiuoti, tikslinami duomenys“, - sakė jis.

Praėjusio ketvirtadienio pavakarę Trakų rajone esančiame uždarytame Kariotiškių sąvartyne plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei, iš rezervuaro į aplinką ištekėjo apie 2 tūkst. kubinių metrų dumblo. Specialistų skaičiavimais, dumblo gylis miške siekė 15-40 centimetrų, buvo užteršta 85 arų teritorija.

Premjeras Andrius Kubilius ir į įvykio vietą nuvykęs aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pareiškė reikalausiantys asmeninės kaltininkų atsakomybės. G.Kazlauskas teigė, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, o kaltieji privalės ją atlyginti.

„Šiandien sudaryta komisija, kurioje ir Vilniaus RAAD atstovai yra, aiškinsis, kur buvo padarytos projektavimo, techninės priežiūros klaidos, vykdant darbus ar parenkant statybines medžiagas. (...) Iš miško šalinama tarša. Tikimės, kad tos realios grėsmės ir didelės žalos nebus“, - BNS sakė Vilniaus RAAD vadovas Rolandas Masilevičius.

Panaši avarija Kariotiškių sąvartyne įvyko ir pavasarį. Tąkart dumblą dengianti plėvelė prasmego, dalis dumblo taip pat pateko į aplinką. Ši avarija dar nebaigta galutinai likviduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių