Rengiama knyga apie Mažosios Lietuvos paveldą kitakalbiams

Ketvirtadienį Klaipėdos universitete vyks po metų kitų pasirodysiančio Mažosios (prūsų) Lietuvos enciklopedinio žinyno redakcinės kolegijos posėdis.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (Vilnius) su Klaipėdos universitetu ir Mažosios Lietuvos fondu (JAV, Kanada) 2011–2012 metais ketina parengti vienatomį Mažosios Lietuvos enciklopedinį žinyną (MLEŽ) ir išleisti jį lietuvių, anglų, vokiečių bei rusų kalbomis.

MLEŽ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojos Danutės Valentukevičienės žodžiais, tai būtų pirmasis užsienio kalba lituanistinis enciklopedinis leidinys apie Mažąją (prūsų) Lietuvą – Šiaurės Rytprūsius – Klaipėdos kraštą ir dabartinę Kaliningrado sritį, iš dalies ir dabartinės Lenkijos paribius iki 1945 metų.

„Pagrindinis šio leidinio tikslas – supažindinti su buvusios Rytų Prūsijos šiaurinės dalies politine, ekonomine ir socialine istorija, išryškinant šio krašto lietuviškąjį substratą, jo svarbą visos lietuviškos raštijos, švietimo ir kultūros raidai, parodant savitos daugiakultūrės aplinkos susiformavimą, pristatyti žymiausius Mažosios Lietuvos veikėjus ir jų gyvenamą aplinką. Žinynas bus skirtas regiono praeitimi besidomintiems Lietuvos ir užsienio skaitytojams“, – teigė D.Valentukevičienė.

Gruodžio 9 d. 14 val. Klaipėdos universiteto Senato salėje rengiamas (MLEŽ) redakcinės kolegijos posėdis. Jame bus svarstoma naujo leidinio struktūra, pavadinimai anglų, vokiečių ir rusų kalbomis.

Dalyvaus žinyno leidėjai – Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro direktorius Rimantas Kareckas ir Klaipėdos universiteto rektorius prof. habil. dr. Vladas Žulkus, taip pat grupė rengėjų, redakcinės kolegijos narių, konsultantų, kai kurie autoriai, vertėjai, lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ ir Klaipėdos vokiečių bendrijos nariai, kiti Mažosios Lietuvos bičiuliai.

Kaip pasakojo leidėjai, prie šio leidinio rengimo pasiryžę prisidėti daugelis Vilniaus ir Klaipėdos mokslininkų, žymiausių Mažosios Lietuvos tyrėjų: Lietuvos mokslų akademijos (LMA) tikrasis narys prof. habil. dr. Zigmas Zinkevičius, LMA narys korespondentas prof. habil. dr. Domas Kaunas, doc. habil. dr. Ingė Lukšaitė, prof. dr. Stephenas Christopheris Rowellas, doc. dr. Valdemaras Šimėnas, doc. dr. Vaclovas Bagdonavičius, dr. Algirdas Matulevičius, Klaipėdos universiteto rektorius prof. habil. dr. Vladas Žulkus, jo kolegos prof. dr. Daiva Kšanienė, doc. dr. Silva Pocytė, Vasilijus Safronovas, dr. Julius Žukas, Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, menotyrininkė Kristina Jokubavičienė, Čikagoje gyvenantis kun. dr.Valdas Aušra, Austrijoje gyvenantis kultūros antropologas prof. dr. Manfredas Kleinas, poetas ir vertėjas Georgijus Jefremovas bei kiti.

Projektui pradėti skyrė lėšų Mažosios Lietuvos fondas, žada remti Švietimo ir mokslo, Kultūros bei Užsienio reikalų ministerijos, Klaipėdos krašto savivaldybės, kai kurios įmonės, kraštiečiai. Tikimasi ir plačiosios visuomenės pritarimo bei paramos.

Leidėjų nuomone, ši knyga būtų svarus indėlis į daugelį šimtmečių Rytų Prūsijoje gyvavusios lietuviškos kultūros paveldo aktualizavimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.


Šiame straipsnyje: knygaMažoji Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių