Rekomendacija kauniečiams: tapkite nemirtingi

Kauno miesto valdžios siekis įrengti naujas kapines Kauno rajone, Vainatrakyje, vėl tolsta kaip blankus miražas. Būsimųjų kapinių detalusis planas vėl atsidūrė teisme.

„Pilietis Rimvydas Tvarijonas, kuriam priklauso apie 40 hektarų kapinėms planuojamos išpirkti žemės, vėl apskundė teismui Kauno rajono patvirtintą detalųjį kapinių planą. Kaip žinia, teismuose šitie dalykai sprendžiami negereit", - sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius. Pasak jo, R. Tvarijonas aptiko procedūrinių netikslumų rengiant detalųjį planą.

Šiandien buvo sušauktas darbo grupės bendroms miesto ir rajono kapinių problemoms spręsti posėdis. Tartasi, kaip spręsti susidariusią kritinę situaciją.

„Šiuo metu Karmėlavos kapinėse yra apie penkiasdešimt laisvų laidojimo vietų. Labai pasistengę Karmėlavoje mirusiuosius dar galėsime laidoti maždaug mėnesį", - sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Siekiant spręsti problemą, ruošiamas 1,5 hektaro plotas šalia Eigulių kapinių. Pasak R. Rabačiaus, po mėnesio ten bus galima laidoti mirusiuosius. Taip pat bus rengiamas detalusis planas, pagal kurį apie 1,5 hektaro padidės Petrašiūnų kapinės.

Birželio 5 d. Vyriausybės posėdyje buvo priimtas nutarimas dėl valstybinės žemės Domeikavoje perdavimo kapinėms įrengti. Laukiama nutarimo paskelbimo „Valstybės žiniose", kad būtų galima toliau vykdyti reikalingas procedūras. „Čia vėl reikalingas detalusis planas. Vėl galime sulaukti nepatenkintų gyventojų skundų teismuose", - teigė Romaldas Rabačius.

Prieš penkerius metus pradėjus kapinių Vainatrakio kaime planavimo darbus, Rimvydas Tvarijonas supirko vertingiausius sklypus planuojamų kapinių teritorijoje. Pagal tuo metu galiojusias kainas vienas hektaras žemės Vainatrakio kaime kainavo apie 3 tūkst. litų.

„Praėjusios kadencijos miesto taryba padarė didelę klaidą, nes nesutiko R. Tvarijonui mokėti 20 tūkst. litų už hektarą. Dabar jau mokėtume ir 50 tūkstančių už hektarą", - apgailestavo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Pasak jo, problemų būtų mažiau, jeigu kapinių klausimą spręstų tik miesto savivaldybė. Kai susiduria Miesto, rajono ir apskrities institucijų interesai, klausimų ir nesklandumų atsiranda daugiau. R. Rabačiaus teigimu, šiemet miesto biudžete numatyta du milijonai litų kapinėms skirtai žemei pirkti.

Birželio 26 d. ketinama rengti bendrą Kauno miesto ir rajono merų bei Kauno Apskrities viršininko susitikimą dėl kapinių įrengimo Vainatrakio kaime. „Negali taip būti, kad vienas žmogus trukdo visiems. Ieškosime išeičių. Mes galime paimti dalį žemės iš visų 112 hektarų, kurie numatyti detaliajame plane. Tegul R. Tvarijonas lieka su savo žeme šalia kapinių", - sakė R. Rabačius.

Evaldo Butkevičiaus nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių