Reaguojant į pranešimus Karinių jūrų pajėgoms išgelbėti 304 žmonės

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) nuolat budi ir yra pasirengęs bet kurią akimirką reaguoti į pranešimus, susijusius paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimu Baltijos jūroje, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste ir Kuršių mariose.

Per 2012 metus Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras gavo 47 pranešimus apie įvairius su paieškos ir gelbėjimo bei taršos incidentais susijusius įvykius.

19 iš šių pranešimų buvo susiję su žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų organizavimu, 11 su vandens tarša, 17 pranešimų buvo susiję su įvairios kitos pagalbos suteikimu laivų įguloms ir keleiviams, laivų gedimais ir gaisrais juose bei kita pagalba jūroje ir Kuršių mariose.

Reaguojant į gautus pranešimus buvo išgelbėti 304 asmenys.

Žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijos

Į 19 iš minėtų 47 pranešimų buvo reaguota organizuojant paieškos ir gelbėjimo operacijas. 13 iš jų vyko Kuršių mariose ir Klaipėdos uoste, 6 - Baltijos jūroje. Šių operacijų metu buvo išgelbėti 304 asmenys, dauguma iš jų – 262 -  pernai pavasarį nuo Kuršių marių aižėjančio ledo išgelbėti pramogautojai.

Vienos tokios  gelbėjimo operacijos metu buvo išgelbėtas rekordinis skaičius -201 asmenų, pramogavusių ant Kuršių marių ledo.

Taršos incidentai

Per praėjusius metus JGKC reagavo į 11 pranešimų apie vandens taršą. 8 atvejai buvo Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, 1 Danės upėje ir 2 Baltijos jūroje. Gauta informacija koordinuojant JGKC buvo perduota atsakingoms už teršalų likvidavimą tarnyboms, kurios ėmėsi atitinkamų priemonių taršos patvirtinimo nustatymui bei pasitvirtinus vandens taršos atvejui, jos likvidavimui.

Kiti įvykiai

Taip pat JGKC reagavo į 17 kitų pranešimų, susijusių su įvairios pagalbos suteikimu laivų įguloms ir keleiviams, laivų gedimais ir gaisrais juose bei kita pagalba jūroje ir Kuršių mariose. Dažniausiai tai buvo šiltuoju metų periodu vykę jachtų gedimų ir užplaukimo ant seklumos atvejai. JGKC į juos reagavo reikiamos pagalbos suteikimo koordinavimu. Šios įvairios nestandartinės ir komplikuotos situacijos, koordinuojant JGKC buvo išspręstos sėkmingai - be žmonių traumų ir nuostolių.

Klaidingi signalai

Praeitais metais JGKC taip pat sulaukė 18 klaidingų aliarmo signalų ir nelaimės pranešimų iš laivuose esančių radijo-elektroninių priemonių. Kiekvienas toks gautas pranešimas buvo išsiaiškintas ir pripažintas kaip žmoniškosios ar techninės klaidos.

Gelbėjimo tarnybų tarpusavio sąveika

Daugiausia pranešimų apie paieškos ir gelbėjimo įvykius JGKC gavo iš Bendrojo pagalbos centro (tel. Nr. 112), kiti pranešimai buvo gauti iš Valstybinės sienos apsaugos tarnybos pakrančių apsaugos rinktinės (toliau VSAT PAR), Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos dispečerinės, policijos, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ir užsienio šalių Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų.

KJP Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro esminė užduotis – organizuoti, efektyviai koordinuoti ir vadovauti įvairioms gelbėjimo ir taršos likvidavimo operacijoms, kurias dažniausiai atlieka kitos valstybinės institucijos ir tarnybos.

Minėtų operacijų vykdymo tarp institucijų pasidalijimas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatorijoje gelbėjimo ir taršos likvidavimo darbus dažniausiai atlieka uosto tarnybos ir jų laivai, kartais pasitelkiamos Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgos.

Kuršių mariose gelbėjimo operacijas vykdo VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgos (laivais, valtimis, ratinėmis transporto priemonėmis). Neretai pasitelkiamas budintis Karinių oro pajėgų  paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis.

Baltijos jūroje, Lietuvos Respublikai priskirtame Paieškos ir gelbėjimo darbų rajone gelbėjimo bei taršos likvidavimo operacijų vykdymui pasitelkiami Karinių jūrų pajėgų laivai, Karinių oro pajėgų  paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis, kartais Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kateriai.

Siekiant pagerinti tarpusavio sąveiką organizuojant paieškos ir gelbėjimo darbus, buvo organizuoti pasitarimai tarp KJP JGKC, VSAT PAR, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Bendrojo pagalbos centro ir Klaipėdos uosto direkcijos atstovų.

Pratybos ir mokymai

2012 metų gegužės mėn. JGKC ir  Karinių jūrų pajėgų (KJP) Paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai" dalyvavo bendrose KJP ir Būtingės terminalo planinėse kovos su naftos tarša pratybos jūroje, kuriose taip pat dalyvavo Būtingės terminalo apsaugos kateris, vilkikai „SOLL TENGIZ“  ir „TAK-3“.

Rugpjūčio mėn. JGKC ir KJP laivas „Šakiai“ dalyvavo trišalės Lietuvos, Rusijos ir Lenkijos paieškos ir gelbėjimo pratybos „RU-POL-LIT 2012“, kurias organizavo Kaliningrado (Rusija) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Šiose pratybose iš viso dalyvavo 9 laivai ir 2 orlaiviai.

Tą patį mėnesį "Šakiai“ dalyvavo Suomijos rengtose tarptautinėse taršos likvidavimo pratybose „BALEX DELTA 2012“, kurios vyko Suomijos įlankoje.

Rugsėjo mėn. KJP JGKC ir laivas „Šakiai“ dalyvavo Klaipėdos uoste vykusiose civilinės saugos ir uosto apsaugos pratybose. Jose taip pat dalyvavo uosto tarnybos ir privačių kompanijų pajėgos, policijos greito reagavimo rinktinė „Aras“, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, medicinos personalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių