R.Bitinas iš paveldosaugininkų vadovo pareigų atleistas teisėtai

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė buvusio Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo Rimanto Bitino skundą dėl atleidimo iš pareigų.

Teismas konstatavo, kad šiam valstybės tarnautojui paskirta tarnybinė nuobauda – atleidimas iš darbo – yra proporcinga padarytiems nusižengimams, pranešė KPD.
Birželį KPD direktorė Diana Varnaitė pasirašė įsakymą, kuriuo atleido R.Bitiną iš KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo pareigų.

Jį atleisdama D.Varnaitė teigė, jog kultūros paveldo apsaugos sistemą būtina išvalyti nuo valstybės tarnautojų, kurie į ją atėjo ne tarnauti visuomenei, ginti kultūros paveldą ir viešąjį interesą, bet siekti kitokių tikslų.

R.Bitinas buvo atleistas todėl, kad nesiėmė teisinių priemonių ir nepareikalavo atsakomybės iš asmenų, kaltų dėl unikalios barokinės Šv. Jurgio bažnyčios ir karmelitų vienuolyno XVIII amžiaus sienų tapybos sužalojimo.

Šiame valstybės saugomame kultūros paveldo objekte 2008 metais savavališkai sumontuota priešgaisrinės signalizacijos sistema. Tada buvo nukaltas dekoruotas tinkas, išgręžtos skylės, ant vertingų freskų įrengti signalizacijos davikliai, išvedžioti laidai. Šie darbai nebuvo suderinti su KPD, jiems negautas būtinas kultūros paveldo specialistų leidimas.

Tuometis KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas R.Bitinas ignoravo departamento vadovybės nurodymą nustatyti Šv. Jurgio bažnyčiai padarytą žalą, kuri siekia, kaip vėliau įvertino ekspertai, 22 tūkst. litų.

XVIII amžiuje atstatytos barokinės Šv. Jurgio kankinio bažnyčios interjere pavaizduotas retai Lietuvoje sutinkamas šv. Jurgio gyvenimo ir kančių ciklas, švč. mergelės Marijos kankinių karalienės atvaizdas ant triumfo arkos, fundatorių portretai.


Šiame straipsnyje: Paveldosaugakultūros paveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Dovana iš pavogto metalo skirta Kernagiui. Žmonės neturi liesti visuomeninio turto ir visuomeninės aplinkos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių