Ralyje „Kauno ruduo“: volgos, pobedos, žiguliai, moskvičiai ir zaporožietis

Lenktynėse "Kauno ruduo 2010" tarp šiuolaikiškų sportinių automobilių dėl greičiausiųjų titulo varžėsi ir penktą dešimtmetį skaičiuojančios volgos, pobedos, žiguliai, moskvičiai ir vienas zaporožietis.

Veteranų šou

Sovietmečiu pagaminti automobiliai tinkami ne tik ekspozicijai paįvairinti, bet ir lenktynėms. Tai  įrodė Lietuvos autosporto veteranai, šiais automobiliais startavę 37 kartą surengtame ralyje "Kauno ruduo". Šis renginys skirtas anapilin iškeliavusiems nusipelniusiems sporto meistrams broliams Kastyčiui ir Arvydui Girdauskams atminti.
Kad tai vienos seniausių šalyje automobilių ralio lenktynės, be pertraukų rengiamos nuo 1974 m., šeštadienį Kačerginės "Nemuno žiedo" trasoje priminė kelios dešimtys senų automobilių.

"Jums – tai retro, o man – jaunystė, prisiminimai. Tai yra automobiliai, kuriais buvo siekiama didelio greičio. Su jais teko važiuoti Kaukaze, Kryme, stepėse. Tai patikimi automobiliai, kaip ir mūsų senatvė", – šypsojosi ralio dieną 75-ojo jubiliejaus proga bendražygių sveikintas kaunietis Vidmantas Čiutelė.

Turėjo prietarų

Vyriausias ralio dalyvis, šturmano pozicijoje startavęs 79-erių lenktynininkas Valentinas Pimonovas prieš lenktynes buvo prietaringas: "Jeigu pasigirsi, kad pirmas būsi, gali finišuoti ir paskutinis. Geriau neprognozuoti."

Vienas seniausių lentynėse dalyvavusių automobilių – 1968 m. pagaminta "Volga GAZ 21". Ją vairavusiam Andriui Čygui prieš varžybas, kaip senais laikais, teko pasitiesti ant žemės švarkelį ir prigulti po automobiliu, kad suremontuotų priekinį ratą.

"Šis mūsų važinėjimas retro automobiliais yra daugiau autosporto propagavimas. Mums tai pasilinksminimas", – šyptelėjo A.Čygas.

Jo šturmanas Eugenijus Martinėnas prisiminė dar ne taip seniai patirtus nuotykius, kai linksmybės trasoje virto smarkia kova ir padovanojo ekstremalių potyrių: "Yra buvę visokių atvejų. Sykį teko ir apsiversti. Bet viskas baigėsi sėkmingai – iškritome, atsistojome, atsivertėme ir nuvažiavome."

Užvirė kova

Šiemet "Kauno rudens" ralyje prie starto linijos išsirikiavo 83 ekipažai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos ir Vokietijos. Daugiau kaip trečdalį jų sudarė sporto meistrų ir sporto teisėjų veteranų įskaitose varžęsi praeityje garsūs šalies lenktynininkai.

"Prieš daugelį metų, kai "Kauno rudens" ralių maršrutais su geriausiais šalies automobilių sporto meistrais varžėsi garsūs Lenkijos, Vengrijos, Vokietijos, Čekijos, Rumunijos ir kitų šalių ralistai, galėjome tik svajoti apie tokį gausų lenktynininkų būrį", – kalbėjo ilgametis Kauno automobilininkų klubo vadovas V.Čiutelė.

Šįsyk jis taip pat neliko tarp žiūrovų, o užėmė šturmano vietą ekipaže su Modestu Jaku. Jiedu startavo "Moskvič 412" įveikė visą ralio maršrutą ir džiaugėsi savo klasėje iškovota trečia prizine vieta.

"Kauno rudens" ralis kartu buvo ir Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) taurės paskutinysis, šeštasis, etapas bei automobilių sporto klubų įskaitos varžybos. Jau tapo tradicija, kad šios lenktynės vainikuoja Lietuvos automobilių ralio sezoną ir tampa simbolinėmis pabaigtuvėmis.

Pagal varžybų nuostatus pagrindinis ralio trofėjus – Kastyčio ir Arvydo Girdauskų atminimo taurė – įteikta ekipažui, sporto meistrų veteranų įskaitos nugalėtojui. Jais tapo "Volga GAZ 21" automobilį vairavęs Algirdo Rymonio ir Vytauto Vanago ekipažas, kuriam laimėti nesutrukdė ir gauta 20 sek. bauda.



Klastinga trasa

Kačerginės "Nemuno žiedo" trasoje ir jos prieigose atkakli kova virė tarp LAS taurės varžybų dalyvių bei autosporto klubų narių grupėje. Jiems teko įveikti 118,8 km maršrutą su 15 papildomų rungčių, kurių bendras ilgis – 68,2 km.

Daugelio sportininkų nuomone, itin klastinga buvo lietaus permerkta Pavilkijo kroso trasa.

Dvigubą pergalę išsivežę LAS ir "Porsche" automobilių klubo taures iškovoję Mantas Morkis su Jonu Paukšte, kurie su "Mitsubishi Lancer Evo" laimėjo ne tik LAS taurės šeštojo etapo varžybas, bet ir nugalėjo autosporto klubų įskaitoje.

Paulius ir Jonas Sprindžiai, vairavę "Seat Ibiza", irgi abiejose grupėse užėmė antrąsias vietas.

LAS taurės įskaitoje trečią prizinę vietą su "Subaru Impreza" iškovojo Dariaus Saulevičiaus ir Laimos Valikonytės ekipažas, o tokia pat vieta autosporto klubų įskaitoje džiaugėsi Nerijus Urbonavičius su Vaidu Ažusieniu, vairavę "Audi RS4".
Komandinėje įskaitoje 37-ąjį "Kauno rudens" ralį įtikinamai laimėjo tarptautinė "Trys spalvos Racing" ekipa, surinkusi 341 tašką.


Šiame straipsnyje: Kauno ruduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių