Protestuojantys vairuotojai blokavo degalines

1 Lt, 1,56 Lt, 0,76 Lt - tokias sumas už kurą šeštadienį vidurdienį mokėjo sostinės degalinių klientai.

Taiki protesto prieš kylančias kuro kaina akcija paskelbta ir kituose Lietuvos miestuose. Tokią šalies vairuotojų reakciją sukėlė į neregėtas aukštumas šoktelėjusios kuro kainos. Šeštadienį „Statoil“ degalinėje litras populiariausio 95 markės benzino kainavo 4,16 Lt, o dyzelino - 3,58 Lt. Pasipiktinę, kad taip bandoma pasipelnyti iš jų, vairuotojai už 1 Lt kuro piltis planavo visą dieną ir tikėjosi atkreipti valdžios dėmesį.

Vidurdienį ir po pietų sostinės gyventojai apgulė tris Ukmergės g. esančias degalines: „Statoil“, „Orlen Lietuva“, "EMSI" ir „Lukoil“. Dėl gausaus entuziastų būrio susidarė maždaug kilometro spūstis. Puikiai nusiteikę akcijos dalyviai drumstė degalinių darbą ir varžėsi tarpusavyje bandydami užsipilti kuro lygiai už 1 Lt. Daugelio nuostabai, sutrikdytas darbas degalinių darbuotojų nuotaikos nesugadino. Su šypsena imdami litą už kurą, jie net pasiteiraudavo, ar nereikia išrašyti sąskaitos faktūros, ar dar ko nors pageidautų.  

Nuotaika bjuro tik prie akcijos neprisidėjusiems sostinės vairuotojams - jie pasipiktinę ir nervingai gestikuliuodami stengėsi išvengti ilgėjančios automobilių kolonos ir buvo priversti ieškoti kitų degalinių.

Akcijos iniciatorius Lietuvos „Audi“ klubo prezidentas Ričardas Pūkas teigė, kad protestuoti vairuotojai tiesiog priversti - paradoksas, kad kaimyninės šalys iš mūsų kurą perka pigiau nei mes patys perkame Lietuvoje, o ir akcizas degalams Lietuvoje yra didžiausias Baltijos šalyse.

"Valdžiai laikas pagalvoti prieš darant. Sumažintų kainas degalams, akcizus, ir pati iš to gautų naudos. Kas jai iš to, kad dabar pas kaimynus važiuojame piltis kuro arba kontrabandinį perkame", - dėstė savo nuomonę Andriumi prisistatęs vilnietis.

Jam pritarė Kristina, akcijoje dalyvavusi su keletu draugų. "Aišku, ir tas vienas litas degalinėms pelnas. Tikrai labai nenuskriausim jų biudžeto. Bet norime, kad atsakingi žmonės išgirstų mus, susimąstytų apie kainų išpūtimą. Už kurą juk mokam kaip europiečiai, tik kad mūsų atlyginimai - ne europietiški", - kalbėjo mergina.

Kol kas neaišku, kiek tiksliai vairuotojų pasiryžę atvykti į degalines pirkti kuro už 1 Lt, bet proteste be Vilniaus dalyvauti panoro Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės ir kitų miestų vairuotojai.

Akcijos organizatoriai tvirtina, kad kitas protestas bus rengiamas lygiai po dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių