Protestavusių motinų Seimas neišgirdo (dar papildyta)

Seimo planais nustatyti naują motinystės išmokų mokėjimo tvarką nepatenkintos motinos penktadienį protestavo prie Seimo. Visgi parlamentarai nubalsavo už būsimas naujoves.

Jaučiasi grįžtančios į Žemaitės laikus

Leidimas piketui nebuvo išduotas, todėl akcijoje dalyvavo tik 5 mamos. Kai kurios jų protestuoti buvo atėjusios su mažyliais. Moterys buvo apsirengusios bulvių maišais, po kaklu turėjo pasikabinusios malkas.

Akcija pavadinta "XXI a. - Veronikos amžius", taip apeliuojant į lietuvių rašytojo Antano Vienuolio kūrinį apie merginą, kuri dėl visuomenės pasmerkimo ir atstūmimo pasirinko mirtį.

Protesto akcijos dalyvės tikino prašysiančios Prezidentės Dalios Grybauskaitė vetuoti parlamentarų sugalvotą naują motinystės pašalpų mokėjimo tvarką.

"Skandinosi" tuščiame Seimo fontane

„Siekiame, kad, kaip Prezidentė nuolat ir kartojo, motinystės išmokos eitų su visa „Sodros“ reforma. Kad būtų viskas apskaičiuota, sugalvota ilgalaikė strategija. Siekiama, kad tai būtų stabilu, ilgalaikiai ir nebeperžiūrima kas pusę metų“, - protesto tikslus vardino R.Paulavičienė.

"Mes esame prieš motinystės išmokų mažinimus. Motinystės išmokos jau buvo peržiūrėtos septynis kartus. Lietuvoje demografinė situacija yra labai prasta ir dabar valdžiai darant tokius akibrokštus, pirmiausia tai atsilieps jaunoms šeimoms, kurios turi paėmusios paskolas iš bankų. Tai yra labai amoralu. Be to, yra labai amoralu daryti Seimo statuto pažeidimus - kai šias pataisas siekiama priimti, kuo skubiau, jų neišsvarsčius", - kalbėjo kita protesto akcijos dalyvė Kristina Bartuškevičienė, dviejų vaikų mama.

Su mažyliais prie Seimo kiek pabuvusios motinos, kaip ir A.Vienuolio herojė Veronika, nuėjo "skandintis" į prie parlamento esantį neveikiantį fontaną. Nors jame ir nebuvo vandens, moterys į fontaną sulipo. Vėliau moterys nuėjo klausyti Seimo posėdžio, kuriame buvo balsuojama dėl naujosios motinystės ir tėvystės išmokų mokėjimo tvarkos.

Pritarta ministro pasiūlymui

Parlamentarai penktadienį pritarė socialinių reikalų ir darbo ministro Donato Jankausko pataisai, kuria siūloma leisti tėvams pasirinkti, kiek jie norės auginti vaiką, gaudami valstybės paramą – dvejus ar vienerius metus.

Pagal naująją tvarką numatyta, kad šeima, nusprendusi paramą iš valstybės gauti dvejus metus, pirmaisiais vaiko auginimo metais gautų 70 proc. darbo užmokesčio dydžio pašalpą. Antraisiais metais šeima gautų  40 proc. darbo užmokesčio dydžio pašalpą. Be to, antraisiais metais nebūtų apribota išėjusių vaiko priežiūros atostogų tėvų galimybė dirbti – dėl papildomai gautų pajamų nesumažėtų motinystės ar tėvystės išmoka.

Tėvai ar motinos, nusprendę vaiką auginti vienerius metus gaunant valstybės paramą, gaus 100 proc. darbo užmokesčio dydžio pašalpą.

Nauja tvarka įsigalios nuo kitų metų liepos. Taigi šeimos, susilaukusios vaikų iki 2010 m. liepos 1 d., motinystės arba tėvystės išmokas gaus pagal senąją tvarką - pirmaisiais metais vaiko priežiūros atostogų išėjusiam asmeniui išmoka sieks 90 proc. jo darbo užmokesčio, antraisiais - 75 proc. darbo užmokesčio.

Šeimos, susilaukusios kūdikio po 2010 m. liepos 1 d., išmokų gavimo formą turės rinktis pagal naująją tvarką.

Seimas taip pat pakeitė motinystės ir tėvystės išmokų apskaičiavimo tvarką. Parlamentarai nubalsavo, kad nuo kitų metų liepos išmokos bus apskaičiuojamos atsižvelgiant į dvejų metų asmens uždarbį. Iki to laiko liks galioti senoji tvarka, kai vaiko priežiūros atostogų išeinančiam motinai arba tėvui išmoka skaičiuojama atsižvelgiant į vienerių metų iki vaiko gimimo gautą uždarbį.


Šiame straipsnyje: piketasmamosprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių