Prokurorai nepatvirtina „Švyturio“ unijos ryšių su DP (papildyta)

Prokurorai kol kas neturi patikimų duomenų, kad finansinėmis machinacijomis įtariama Darba partija yra susijusi su teisėsaugininkų akiratyje atsidūrusia dar viena kredito unija - „Švyturio“ taupomąja kasa, teigia prokuroras. Tai jau antra iš keturių kredito unijų, kurių veikla sustabdyta ir dėl kurių veiklos prokurorai pranešė pradėję tyrimus.

„Kol kas, be partinės priklausomybės vadovų, kitų patikimų duomenų, kad Darbo partija yra kuo nors susijusi su įtartinomis paskolomis, tyrimo medžiagoje nėra“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius, paklaustas, ar prokūratūros atliekamas tyrimas yra susijęs su Darbo partija.

Vis dėlto S.Minkevičius sakė, jog kita - Nacionalinė kredito unija - išdavė paskolų su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu siejamoms įmonėms.

„Nacionalinė kredito unija yra išdavusi dvi paskolas įmonėms, kurios siejamos su ponu Uspaskichu, tačiau šiuo metu aš negaliu priskirti paskolų įtartinoms. Ten yra įkeistas, mano įsitikinimu, pakankami rimtas turtas. Tai gali būti visiškai normalūs kredito bendrovių santykiai su įmonėmis“, - sakė prokuroras.

Anot jo, įtariama, kad „Švyturio“ taupomoji kasa suteikė keturias paskolas tiems patiems asmenims, kurie jų gavo ir iš Nacionalinės kredito unijos.

Pasak prokuroro, tiriant „Švyturio“ taupomosios kasos veiklą, nustatyta, jog išduodant keturias 2,5 mln. litų bendros vertės paskolas verslo plėtrai, buvo įkeistas mažiau nei 100 tūkst. litų vertės turtas.

„Jo vertė yra daugiau nei 25 kartus mažesnė nei gauti kreditai“, - sakė jis.

Generalinė prokūratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos kredito unijos veiklos. Jos vadovas yra Darbo partijos narys Tomas Žajančkauskas.

„Ši kredito unija yra viena iš tų dar trijų anksčiau neįvardytų kreditų unijų, kurių išduotos įtartinos paskolos yra tiriamos Generalinės prokuratūros kontroliuojamoje byloje. Dėl šių paskolų yra įteikti pranešimai apie įtarimą tik tiems asmenims, kurie yra įtariami organizavę ir atstovavę toms keturioms įmonėms“, - sakė prokuroras.

Įvertinusi surinktus duomenis apie ypač rizikingą ir neatsakingą jos veiklą, Lietuvos banko valdyba ketvirtadienį visam laikui atšaukė „Švyturio“ taupomosios kasos veiklos licenciją.

Pasak prokuroro, vykdant tyrimą dėl keturių kreditų unijų veiklos, 30 asmenų yra įteikti pranešimai apie tyrimą ir jie apklausti, dar 5 asmenys yra pripažinti įtariamaisiais ir paskelbtos jų paieškos.

Nacionalinė kredito unija ketvirtadienį pripažinta nemokia, jos veiklos licencija atšaukta visam laiku. Unijos turto grynoji vertė gruodžio 13 dieną buvo 24,3 mln. litų mažesnė už įsipareigojimus.

Generalinei prokuratūrai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) atliekant ikiteisminį tyrimą dėl 25 mln. litų galimo iššvaistymo, buvo sulaikyti trys Nacionalinės kredito unijos vadovai, tarp kurių buvo ir unijos valdybos narys, Darbo partijos kandidatas pernai vykusiuose Seimo rinkimuose Žilvinas Putramentas. Taip pat buvo sulaikyti ir valdybos pirmininkas Arnoldas Žvikas ir administracijos vadovas Artūras Vasiliauskas.

S.Minkevičius gruodį teigė, kad kol kas nėra jokių duomenų, jog su nusikalstamos grupuotės veikla, kai iš kredito unijų apgaulingai buvo gauta daugiau nei 60 mln. litų paskolų, gali būti susijusi Darbo partija. Vėliau jis atskleidė, kad yra duomenų, jog Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas susijęs su Nacionalinės kredito unijos kreditais, tačiau tuo pačiu tvirtino, jog tie kreditai gali būti teisėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Na tai žurnalistai ir galėtų parašyti, kaip žmonėms dabar atsiimti savo pinigus, o ne rašinėti, kas kur kaip vyko, juk žmogui svarbu žinoti apie savo pinigų likimą, o ne kas buvo, kas buvo tas buvo - nebepakeisi.

Geras

Geras portretas
Dar vienus supakavo, paziuresim kokiu bausmiu sulauks.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių