Prokurorai „Lietuvos“ pardavime kriminalo nerado

Prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl „Lietuvos“ kino teatro privatizavimo. Šį sprendimą dar galima skųsti, tačiau tai beprasmiška.

Visuomeninio judėjimo „Už Lietuvą be kabučių“ prašymu, prokurorai ėmėsi narstyti Vilniaus valdžios sprendimus, kurių dėka vadinamojo „VP dešimtuko“ kompanija „Regiono investicija“ pastatą su sklypu įsigijo vos už 3 mln. litų. Vos po trejų metų „Lietuva“ parduota dabar bankrutuojančiai įmonei „Rojaus apartamentai“ už, kai skelbta, penkissyk didesnę sumą.

Visuomenininkai reikalavo, kad prokurorai tirtų, jų manymu, neabejotinai nusikalstamas sandorio tarp sostinės valdžios ir „Regiono investicijos“ aplinkybes. Reikalauta, kad verslininkai padengtų keliolikos milijonų litų žalą valstybei. Tačiau prokurorai nusikaltimo požymių nerado.

Byla daugiau kaip metus klaidžiojo iš vieno stalčiaus į kitą, o dabar, likus kiek daugiau kaip dviem mėnesiams iki senaties termino, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra tyrimą nutraukė.

„Ikiteisminis tyrimas nutrauktas nesant nusikaltimo sudėties. Aišku, pareiškėjai turi teisę skųsti šį sprendimą“, - 1diena.lt sakė bylą tyrusi prokurorė Rasa Lukaševič.

Beje, net jeigu byla būtų pasiekusi teismą, kaltųjų paieškos būtų sudėtingos. Mat „Lietuvą“ su žemės sklypu įsigijusi ir po kelerių metų perpardavusi „VP dešimtuko“ kompanija „Regiono investicija“ jau nebeegzistuoja. Bendrovė buvo panaikinta ir išregistruota 2006 m. pabaigoje, praėjus kiek daugiau nei metams po sėkmingiausio savo sandorio.

Judėjimo „Už Lietuvą be kabučių“ atstovas Šarūnas Bagdonas 1diena.lt teigė, esą mūšis dėl „VP dešimtukui“ atitekusių milijonų pralaimėtas. Tačiau visuomenininkai nežada pasiduoti kare dėl „Lietuvos“.

„Tai buvo tik vienas epizodas. Visuomenės interesas nebuvo tinkamai ginamas ir teritorijos planavimo metu“, - sakė Š.Bagdonas. Pasak jo apleistas „Lietuvos“ pastatas darko Vilniaus vaizdą, ir klausimą būtina spręsti. Tačiau sprendimų esą reikia ieškoti įsiklausant į visuomenės nuomonę.

Primename, kad „Rojaus apartamentai“ vietoj kino teatro ketino pastatyti prabangių apartamentų kompleksą. Tačiau užsienio kapitalo valdoma bendrovė neatlaikė krizės vėjų ir bankrutavo, tad pastatas su sklypu keliaus į varžytines.

„Rojaus apartamentų“ atstovai žadėjo paduoti į teismą judėjimo „Už Lietuvą be kabučių“ atstovus. Verslininkai norėjo iš jų prisiteisti 8 mln. litų – tokia suma jie įvertino žalą, kurią patyrė dėl taip ir nepradėtos apartamentų statybos fiasko. Tačiau, Š.Bagdono teigimu, joks ieškinys lig šiol nėra paduotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių