Prokuratūra ketina skųsti išteisinamąjį nuosprendį A.Paleckiui

Išanalizavęs trečiadienį paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį dėl sovietų agresijos neigimo teistam Algirdui Paleckiui, valstybės kaltintojas byloje, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Šleinius mano, kad rašys apeliacinį skundą.

„Perskaičiau, išsamiai su nuosprendžiu susipažinau, panašu, kad nuosprendis skųstinas. (...) Manau, kad jis bus apskųstas“, - BNS sakė prokuroras.

Jeigu kaltintojas galutinai apsispręs rašyti skundą, jis jau kitą savaitę bus pateiktas teismui, nelaukiant 20 dienų termino pabaigos skundo padavimui.
Prokuroras E.Šleinius nesutinka su veikos įvertinimu teisme.

„Teismas sako, kad tai nėra nusikaltimas, aš manau, kad tai yra nusikaltimas. Perskaičius nuosprendį, teismo argumentai manęs neįtikino, kad tai nėra nusikaltimas“, -  ketvirtadienį BNS sakė E.Šleinius.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas trečiadienį dėl sovietų agresijos neigimo išteisino Socialistinio liaudies fronto vadovą A.Paleckį.

„Kaltinimai nepasitvirtino“, - paskelbė teismas. Jis konstatavo, kad A.Paleckis neturėjo tikslo neigti sovietų agresijos ir aukų, o tik išsakė savo nuomonę. Teismas padarė išvadą, kad kalbėdamas radijo laidoje A.Paleckis neminėjo okupacijos.

Be to, iš sakinio „o kas buvo Sausio 13-tą prie, reiškias, prie bokšto? Ir kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“ matyti, kad pats A.Paleckis dar nėra iki galo susidaręs tokios nuomonės, o „ateities požiūriu gali paaiškėti, kad tokia nuomonė, jog saviškiai šaudė į savus, gali nepasitvirtinti“.

„Kadangi A.Paleckis minėtu klausimu išreiškė ne savo asmeninę, o jo teisiamajame posėdyje įvardytų šaltinių nuomonę, negalima daryti išvados, jog tuo jis įžeidė asmenų, žuvusių ir sužeistų kovoje dėl atkurtos Lietuvos Respublikos nepriklausomybės išsaugojimo atminimą ir jų artimuosius“, - rašoma teismo nuosprendyje. A.Paleckis parodymuose teismui rėmėsi savo liudytojų, taip pat V.Petkevičiaus bei nuteistojo 1991 metų Sausio 13-osios byloje Juozo Kuolelio knygomis.

Tuo metu europarlamentarui, Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui atrodo neįtikėtina, kad teismas, išteisindamas A.Paleckį, pasirėmė rašytojo V.Petkevičiaus knyga '„Durnių laivas“, kurią Aukščiausiasis Teismas pripažino šmeižikiška.

Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugijos vadovas Arnoldas Barysas ''Lietuvos ryto" televizijai sakė nesitikėjęs, kad praėjus kelioms dienoms nuo tragiškos datos minėjimo, jam teks išgirsti teismo sprendimą, kad sovietų agresijos neigimas yra tik nuomonė. Jis mano, kad A.Paleckio išteisinimas gali įskaudinti nukentėjusius per Sausio 13-ąją.

Prokuratūra neįtakingos partijos politikui siūlė skirti lygtinę vienų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiem metams.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai 2010 metais žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuri 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.


Šiame straipsnyje: Algirdas Paleckis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapsukas V.M.

Kapsukas V.M. portretas
Būtinai reikia skųsti, ba kitaip išgama velniai žino ko dar prikalbės paragintas ubliūdko Golovatovo.

salin komunistus

salin komunistus  portretas
Nuosprendį skūsti būtinai. Šitas idiotas komunistas pasprings kada Lietuvos Laisves kovotojų pralietu krauju.

Cockney

Cockney portretas
Gal kalėjime saugiau jam būtų , nes jedinstva su transparantais gali neapgint, o tamsių skersgatvių ir Vilniuje netrūksta...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių