Profesinės sąjungos mitinguos prie Vyriausybės

Mokytojų, bibliotekininkų ir medikų profesinės sąjungos trečiadienį ketina mitinguoti prie Vyriausybės prieš valdžios sprendimus, kuriuos pačios profesinės sąjungos apibūdino kaip „taupymą jų sąskaita" ir „švietimo žlugdymą".

Prisidės ir statutinių pareigūnų atstovai?

Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Alekso Bružo, prie jų ketina prisidėti ir statutinių pareigūnų atstovai. Daugiausia mitinge esą dalyvaus švietimo darbuotojų atstovai, iš viso tikimasi nuo 500 iki 1000 mitinguotojų.

Profesinių sąjungų atstovai pirmadienį spaudos konferencijoje, jog savivaldybė jiems jau parengė leidimą akcijai.

Profesinės sąjungos teigia esančios nepatenkintos tuo, kad taupydama valdžia neieško bendrų sprendimų su jomis - esą nėra socialinio dialogo.

„Tebegalioja senas metodas „mes pasitarėme, ir aš nutariau" - tokio lygio socialinis dialogas", - pareiškė Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.

Raginimai eiti nemokamų atostogų - teisiškai nepagrįsti?

Anot A.Bružo, pedagogus labiausiai piktina ne tik jų atlyginimų karpymas daugiau nei skelbia valdžia, bet ir tai, kad „žlugdomas švietimo procesas", uždaromos mokyklos, atleidžiami mokytojai, esą nebeįmanoma išugdyti vaikų.

Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis piktinosi, kad valdžios pareigūnai esą šiuo metu daugiau dėmesio skiria pedofilijos skandalui ir neva tuo prisidengia nespręsdama socialinių problemų.

Anot K.Juknio, aukščiausių valdžios pareigūnų raginimas eiti biudžetininkus nemokamų atostogų yra nepagrįstas teisiškai. Be to, esą valdžia skatina socialinę neteisybę ir socialinę atskirtį.

"Sandraugos" vadovas piktinosi tuo, kad niekam negali pasiskųsti savivaldybių "skriaudžiami" darbuotojai.

"Savivaldos, deklaruodamos savo laisvę ir nepriklausomybę nuo centrinės valdžios institucijų, daro, kas šauna merui į galvą, pradeda taupyti nuo valytojų ir kito ūkinio personalo. Kam gali skųstis valytojai - švietimo ministrui, savivaldybei? Savivaldybė sako - "nesurenkame mokesčių", - kalbėjo K.Juknis.

Medikai protestuos dėl darbo laiko trukmės

Medikų profesinė sąjunga ketina mitinguoti prieš Vyriausybės sprendimus suvienodinti atostogų trukmę ir darbo laiką visiems sveikatos apsaugos srities darbuotojams.

Vyriausybė nutarė suvienodinti darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę ir iki 36 kalendorinių dienų per metus visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms. Anot profesinių sąjungų, darbo sąlygos dėl to pablogėjo maždaug 30 proc. sveikatos priežiūros specialistų.

Bibliotekininkų profsąjunga ketina priešintis jų atlyginimų karpymui, bibliotekų darbuotojų skaičiaus mažinimui, bibliotekų filialų kaimo vietovėse naikinimui, reikalauti kolektyvių derybų skatinimo.

Lietuvos bibliotekininkų profesinės sąjungos pirmininko Juozo Rimkaus teigimu, taip pat reikalaujama kitąmet bent minimaliai aprūpinti bibliotekas spaudiniais, nes esą tam kol kas nenumatyta nė kiek lėšų.

Švietimo darbuotojų, medikų, pareigūnų, bibliotekininkų profesinės sąjungos spalio 1-ąją buvo surengę piketus prie atskirų ministerijų. Tačiau į jų reikalavimus esą nebuvo atsižvelgta, pavyzdžiui, pedagogų profesinių sąjungų atstovai teigia nesulaukę Švietimo ir mokslo ministerijos atsakymo į jų pateiktą rezoliuciją.

Anot A.Bružo, šalies valdžia ir savivaldos atstovai profesines sąjungas esą mėgina "skaldyti" ir įtikinti nerengti mitingo.


Šiame straipsnyje: profsąjungosprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių