Pristatyta sidabrinė moneta su žuvimi, skirta Lietuvos gamtai

Antradienį į apyvartą išleista 50 litų kolekcinė sidabrinė moneta, skirta Lietuvos gamtai. Joje pirmąkart Lietuvos banko išleistose kolekcinėse monetose pavaizduota žuvis - tai į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas vijūnas. Tą pačią dieną visuomenei naujoji moneta pristatyta Lietuvos jūrų muziejuje Klaipėdoje.

„Tai šešiasdešimt šeštoji Lietuvos banko išleista kolekcinė moneta pagal temą ir vaizdą. Jose įamžinti svarbūs mūsų valstybės ir pasaulio istorijos įvykiai, žymūs veikėjai, architektūros paminklai. Gamtai jau skirtos penkios Lietuvos banko monetos, visi jose pavaizduoti gyvūnijos ir augalijos atstovai įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. Manau, vijūną vaizduojanti puiki moneta bus patraukli ne tik kolekcininkams, bet ir tiems, kam žvejyba - laisvalaikio pomėgis“, - sakė Lietuvos banko valdybos narys, Pinigų projektavimo ir gamybos komisijos pirmininkas Audrius Misevičius.

Šios monetos grafinį projektą sukūrė Vytautas Narutis, gipsinį modelį - Giedrius Paulauskis.

Monetoje matomas paprastasis vijūnas (Misgurnus fossilis) yra viena iš 546 Europos ir 53 Lietuvos vandenyse sugaunamų gėlavandenių kaulinių žuvų rūšių. Ją vaizdžiai apibūdina monetai skirto lankstinuko autorius gamtininkas Egidijus Bacevičius: „Vijūnams, sprindžio ilgio „kūdrų ungurėliams“, pavadinimas suteiktas pagal rangų kūną. Dažnai nutikdavo, kad delne bespurdanti žuvelė iš ryklės išpūsdavo oro burbulą, kartu pasigirsdavo pratisas, švokštimą primenantis garsas. Iš čia kildinami kiti žuvies pavadinimai - cyplys arba pyplys. Pagal vieną iš minėtų savybių, dar daugiau - tais pačiais bendrašakniais žodžiais (vjun, piscik), vijūnai įvardijami daugelyje kaimyninių šalių. Jie žinomi kaip audros pranašai. Parą prieš oro permainas žuvys imdavo blaškytis, o tai būdavęs patikimas ženklas, kad artėja smarkios liūtys, lydimos perkūnijų“.

Monetas nukaldino bendrovė „Lietuvos monetų kalykla“. Tiražas - 10 tūkst. vienetų.

Naujosios monetos parduodamos Lietuvos banko kasose Vilniuje, Kaune  ir Klaipėdoje.


Šiame straipsnyje: vijūnaskolekcinė monetamoneta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių