Prieš oligarchus mitingavo keli šimtai žmonių (papildyta)

Sostinėje, prie neveikiančių Kultūros ir sporto rūmų, šeštadienį susirinko keli šimtai mitinguotojų, panorusių palaikyti Kęstučio Čilinsko vadovaujamą Jungtinį demokratinį judėjimą (JDJ).

JDJ mitingas susirinkusiųjų gausa gerokai nusileido ketvirtadienio pensininkų mitingui, vykusiam toje pačioje vietoje. Tačiau šis mitjngas išsiskyrė ne tiek palyginti nedideliu susirinkusiųjų skaičiumi, kiek tuo, jog jis netapo tribūna Seimo opozicijai. Nors minioje šmėžavo Tvarkos ir teisingumo Seimo frakcijos lyderis Valentinas Mazuronis bei keletas radikalesnių pažiūrų politikų, JDJ tribūnoje dominavo būtent šio judėjimo atstovai.

JDJ atvirai tapatino save su Sąjūdžiu, mitingo metu skambėjo dainos, su kuriomis Lietuva prieš du dešimtmečius žengė nepriklausomybės link.

Judėjimo lyderis Kęstutis Čilinskas pasakė ilgą kalbą, kurioje aiškino, dėl ko Lietuvos politinė sistema esą išsigimė bei kaip politikai tapo oligarchų įrankiais. Tačiau bene didžiausio susirinkusiųjų palaikymo sulaukė ne K.Čilinskas, o aktorius Regimantas Adomaitis. Jis ypač akcentavo pensijų mažinimo klausimą bei atvirai kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji nepasirašytų nepopuliaraus įstatymo. Be to, R.Adomaitis priminė, kad Vilniaus valdžia JDJ neišdavė leidimo mitinguoti prie Vyriausybės rūmų, kas esą išduoda, kad politikai bijo tų žmonių, kurie juos išrinko.

JDJ renginyje aktyviai dalyvavo ir gausus būrys policijos pareigūnų - vieni dirbo savo darbą ir saugojo mitingą, kiti gi su plakatais ir transparantais įsiliejo į minią.

Marginalų mitinge buvo nedaug. Į atokiau susirinkusius nacionalistinių pažiūrų veikėjus mitinguotojai praktiškai nekreipė dėmesio.

Minioje išsiskyrė ir Drąsiaus Kedžio šalininkai. Renginiui maždaug įpusėjus, būrelis žmonių su plakatais, klausiančiais „Kiek tavyje Drąsiaus?“ atsistojo priešakinėse minios gretose.

Mitinge skambėjo raginimai atsisakyti neva korumpuotos valdžios, pertvarkyti rinkimų sistemą, atsisakant partijų sąrašų ir politikus renkant tik vienmandatėse apygardose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių