Prie Neries grįžę žvejai neretai nusižengia taisyklėms

Vos baigėsi daugiau kaip du mėnesius trukęs draudimas žvejoti kai kuriuose Neries ruožuose, sostinėje ant krantinės išsirikiavo žvejai. Jų tikslas – po neršto į jūrą iš upių aukštupių grįžtančios lašišos ir į jas panašūs šlakiai.

Nuo spalio 15 dienos iki gruodžio 31 dienos Neryje ties Vilniumi žvejoti buvo draudžiama. Šis draudimas įvestas siekiant apsaugoti vėlyvą rudenį ir žiemą neršiančias lašišines žuvis.

Iš karto po Naujųjų metų ant Neries krantinių pasirodė vienas kitas spiningu žvejojantis meškeriotojas. Žūklės mėgėjų nebaido nei šaltukas, nei gausiai iš dangaus pabiręs sniegas.

Tiesa, nemaža dalis šių žvejų pagautas migruojančias žuvis namo nešasi nelegaliai. Norint šias karališkomis vadinamas lašišažuves pasiimti, reikia įsigyti specialią tai daryti leidžiančią licenciją.

Iš darbo Žaliuoju tiltu penktadienio vakarą ėjęs vilnietis portalui diena.lt pasakojo matęs, kaip žvejai pagavo kelių kilogramų dydžio šlakį, paskubomis įkišo jį į maišą ir spruko nuo upės.

Aplinkosaugininkai tokiais atvejai miestelėnus ragina skambinti pagalbos numeriu 112 ir pranešti apie gamtai daromą žalą.

Šiemet neršti į Lietuvos upes, mokslinių tyrimų duomenimis, migravo 12,5 tūkst. šlakių. Tai rekordinis per pastarąjį dvidešimtmetį skaičius. Pavyzdžiui, 2010 m. jų migravo perpus mažiau – tik 5,8 tūkst. Lašišų, kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas, šiemet atplaukė taip pat daugiau nei ankstesniais metais – 6,4 tūkst.


Šiame straipsnyje: Nerisžvejyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių