Prie Koncertų ir sporto rūmų riaušės neišvengiamos?

Vilniaus miesto valdžia ne tik gėjų eitynėms paskyrė vietą prie Koncertų ir sporto rūmų. Nuo šiol visi mitingai ir piketai vyks šioje vietoje, o iki 100 žmonių susirinkimui nė leidimo nereikės. 

Numojo ranka į žydų kapines

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pasipiktino Vilniaus valdžios išduotu leidimu rengti gėjų eitynes prie Koncertų ir sporto rūmų. Mat vieta ypač jautri: greta plyti sunaikintos žydų kapinės. Bet kokie mitingai ant žydų kaulų gali sukelti tarptautinį konfliktą. Be to, kilus riaušėms, būtų nuniokota istoriškai svarbi vietovė.

Tačiau miesto taryba, nepaisydama KPD įspėjimų, visiems susirinkimams, mitingams, piketams ir „kitokiems taikiems beginkliams susirinkimams“ paskyrė vietą Olimpiečių gatvėje, šalia merdinčių Koncertų ir sporto rūmų. Susirinkimai galėtų prasidėti ne anksčiau 8 val. ryto ir baigtis ne vėliau 22 val. vakaro.

Iki šiol visuomenės nepasitenkinimui reikšti miesto valdžia nebuvo numačiusi jokios vietos. Kiekvieną kartą dėl planuojamo mitingo vietos ir laiko tekdavo kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių, nebent piketuoti sumanydavo ne didesnė nei 9 asmenų grupė. Šiems jokio leidimo piketui nereikėjo.

Nuo šiol teise be leidimo rengti demonstracijas ar piketus  prie Koncertų ir sporto rūmų galės naudotis iki 100 asmenų grupės. Esą taip sumažės darbo leidimais besirūpinantiems savivaldybės tarnautojams.

Už piketus ir riaušes atsakingų nebus?

Tarybos nariai dėl susirinkimų vietos sutarė, tačiau vienas per kitą būgštavo dėl to, kad norintiesiems piketuoti leidimo klausti nebereikės. Mat įstatymas, reglamentuojantis viešųjų susirinkimų tvarką, nereikalauja, kad apie piketo vietą ir laiką reikėtų informuoti savivaldybę ar policiją.

Tokiu atveju kyla pavojus, kad dvi organizacijos iki 100 asmenų sugalvos tuo pat metu surengti piketą, kuriam miesto valdžios leidimo nereikia. Reiškia, prie Koncertų ir sporto rūmų visai teisėtai jau stoviniuos 200 įsiutusių gyventojų. O jeigu dar abi grupės bus priešiškai nusiteikusios viena kitos atžvilgiu, kyla ir riaušių pavojus.

Turint omenyje, kad nei savivaldybė, nei policijos pareigūnai iš anksto nebus informuojami apie didesnį susibūrimą, tikėtina, kad, iškilus pavojui, pareigūnai nesuspės laiku sureaguoti ar net numalšinti kylančių riaušių. Be to, savivaldybės vadovai negalės nustatyti mitingo ar piketo organizatorių, o pastarieji nebebus įpareigoti tvarkyti po piketo nusiaubtos vietos.

„Neduok Dieve, ten kas, nežinodamas apie mitingą, automobilį pastatys... Jei kas nors jį nuniokos, kas už tai atsakys? Gal reikėtų uždrausti toje vietoje automobilius statyti“, - siūlė Liberalų sąjungos frakcijos narys Algirdas Gricius.

„Tai mes pareigūnus turėsime prie Koncertų ir sporto rūmų laikyti kiekvieną dieną?“, - projektu nusistebėjo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys bei Vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas. 

Leidimo nereikia, bet pranešti privalu

Taryba suskubo užbėgti už akių galimiems neramumams. Nuspręsta įrašyti į projektą įpareigojimą, kad piketų, mitingų ir susirinkimų organizatoriai privalo prieš dvi paras iki įvykio informuoti savivaldybę raštu. Tokiu atveju į galimus neramumus laiku galėtų sureaguoti policijos pareigūnai.

Pritarta ir Lenkų rinkimų akcijos frakcijos nario Jaroslavo Kaminskio pasiūlymui, jog organizatoriai rašte privalėtų nurodyti du už susirinkimą atsakingus asmenis bei turėtų įsipareigoti po renginio sutvarkyti vietovę.


Šiame straipsnyje: mitingaspiketas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių