Prie Austrijos ambasados - protesto balsai ir žvakelės

Pirmadienį vidurdienį prie Austrijos ambasados visuomenininkai surengė piketą. Taip išreikštas viešas pasipiktinimas Austrijos pareigūnų veiksmais, kai jie paleido Sausio 13-osios byloje įtariamą buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą.

Į piketą susirinko visuomenės veikėjai, europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vilija Aleknaitė-Arbamikienė, Sausio-13-osios įvykių liudininkai. Visuomeninės akcijos dalyviai prie Austrijos ambasados susirinko nešini plakatais su užrašais „Gėda Austrijai“, „Ne Kremliui provokatoriams ir žudikams“, „Kodėl“. Į dangų kilo raudoni balionai su užrašu „KGB“.

R.Mokūnaitė-Mikulienienė ir V.Aleknaitė-Abramikienė į Austrijos ambasados atstovams įteikė kreipimosi laišką dėl nepagrįsto ir skuboto sprendimo paleisti įtariamąjį karo nusikaltimais M.Golovatovą. Taip ambasados atstovams buvo įteikta knygelė apie Sausio 13-osios įvykius. „Kad jeigu kas nežinojo(kas vyko Sausio 13-ąją – aut.past.), kad sužinojo“, - pridūrė europarlamentarė. Vos tik tarpduryje pasirodė ambasados atstovas susirinkusieji ėmė skanduoti „gėda“.

Vyčio kryžiaus ordino kavalierė, Sausio 13-osios įvykius savo akimis mačiusi Albina Kavaliauskaitė išreiškė nusivylimą tokiais Austrijos veiksmais. „Viena Europos Sąjungos valstybė pamynė mūsų teisę būti laisviems. Lietuvos valdžia turėtų imtis visų diplomatinių priemonių ir atkreipti kitų valstybių dėmesį, jog negalima paminti tarptautinių įsipareigojimų“, - kalbėjo A.Kavaliauskaitė.

Sausio 13-osios draugijos narys Jurgis Brūzga teigė, kad šiuo protestu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį. „Protestuoju prieš, mano nuomone, klaidingą Austrijos sprendimą. Nežinau, kodėl taip pasielgė Austrija. Gal pajuto Rusijos spaudimą?“, - samprotavo vyriškis.

Įteikė notą, atšaukia ambasadorių

Dėl sprendimo paleisti Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Michailą Golovatovą Lietuva pirmadienį įteikė notą Austrijos laikinajam patikėtiniui Josefui Sigmundui.

Austrijos diplomatinis atstovas Lietuvoje tvirtina, kad jo šalies sprendimas paleisti Sausio 13-osios bylos įtariamąjį padiktuotas ne politinių, bet teisinių motyvų. „Ne, tai buvo ne politinis, bet teisinis sprendimas. Austrija jį priėmė vadovaudamasi savo teise“, - kalbėjo diplomatas.

Lietuvos ambasadorius Austrijoje Giedrius Puodžiūnas bus atšauktas konsultacijoms dėl austrų pareigūnų priimto sprendimo paleisti įtariamąjį Sausio 13-osios byloje.

Lietuvos diplomatinio atstovo Vienoje atšaukimo pareikalavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį ryte susitikusi su Užsienio reikalų, Teisingumo ministerijų ir Generalinės prokuratūros atstovais.

Lietuvos pareigūnai sako laukiantys Austrijos pasiaiškinimo, kodėl buvęs sovietų saugumo KGB karininkas M.Golovatovas buvo paleistas praėjusį penktadienį nepraėjus nė parai po sulaikymo Austrijos sostinėje Vienoje. Lietuva dėl jo yra išdavusi Europos arešto orderį.

Televizijos bokštą 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam "Alfa" būriui vadovavęs M.Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas ketvirtadienį, tačiau paleistas jau kitą dieną. Austrų žiniasklaidos teigimu, apie tai, kad yra ieškomas, M.Golovatovas buvo informuotas Austrijos oro uoste, ir netrukus po to išvyko į Maskvą.

Lietuvos generalinė prokuratūra austrų sprendimą pavadino šiurkščiu Europos Sąjungos (ES) teisės pažeidimu.

1991 m. sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, daugiau kaip tūkstantis buvo sužeisti.

M.Golovatovas įtariamas veikomis, kurios priskiriamos prie karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazimieras

Kazimieras portretas
Na ir ko jūs čia šakojatės. Kas Austrijai svarbiau,Vankos vamzdis ar kažkokia lietuva?

SMERŠ

SMERŠ portretas
Šunys loja,karavanas eina!

PASIULYMAS

PASIULYMAS  portretas
PADARYKITE MITINGA PRIE AUSTRIJOS PARLAMENTO.... TIKRAI GERA PROGA APIE SAVE DUOTI ZINOTI
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių