Prezidentūra rūpinasi medžių „sveikata“

Sostinės centro gatves minantys gyventojai tikriausiai jau pastebėjo netoli Prezidentūros ant kaštonų medžių „pridygusių“ lesyklėles primenančių įrenginių. 

Prezidentūros spaudos skyriaus darbuotoja Goda Bacenskienė pasakojo, kad šie prietaisai įtaisyti ne paukščiams maitinti, o kaštonų lapams apsaugoti nuo kenkėjų. Žali metaliniai įrenginiai, pasislėpę tarp rudenėjančių kaštonų lapų – kaštoninių keršakandžių gaudyklės. Jos įvilioja vabzdžius į vidų, kur vabalai įstringa lipnioje masėje. Prezidentūros darbuotojos teigimu, vabzdžius gaudyklės įvilioja skleidžiamu kvapu.

Kaštoniniai keršakandžiai jau spėjo nuniokoti daugybę sostinėje esančių medžių. Vabzdžiai priverčia medžio lapus paruduoti. Stipriai pažeisti lapai džiūna ir nukrenta.

Šis kaštonų „žudikas“ kilo Makedonijoje, o Lietuvoje pirmą kartą pastebėtas 2002 metų rudenį Klaipėdoje. Su šiuo kenkėju kovoti ypač sunku, nes insekticidai nepadeda dėl to, kad lervos gyvena lapo viduje. Norint susidoroti su kaštoniniais keršakandžiais siūloma deginant senus lapus, kompostuojant ar keliant inkilus didžiosioms zylėms.

Vilniaus miesto savivaldybė ragina miesto gyventojus pasirūpinti medžių sveikata. Gyventojai kviečiami grėbti ligotus kaštonų lapus ir juos vežti kompostavimui į Vilniaus nuotekų valyklos teritoriją.

Savivaldybės atstovai pataria lapų patiems gyventojams nedeginti, o pristatyti kompostuoti. Kompostuojant lapus su keršakandžių lervomis, temperatūra siekia 70-72 laipsnius. Toks karštis priverčia lervas žūti.


Šiame straipsnyje: keršakandžiaikaštonaslapai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių