Prezidentės patarėja: G.Sodeika savo veiksmų su mumis nederino

Ministro patarėju tapęs Gintaras Sodeika tikina prieštaringus sprendimus „Akropolio“ byloje derinęs su prezidentūra. Tai prezidentūrai buvo didelė naujiena.

Drastiški sprendimai nebuvo reikalingi

Prezidentūra tik iš dalies sutinka su G.Sodeikos pareiškimais, esą jis savo veiksmus derino su Prezidentės komanda. Šalies vadovės patarėja teisės klausimams Solveiga Cirtautienė 1diena.lt teigė, esą Vilniaus apskrities viršininko administracijos (VAVA) teisininkai iš tiesų parašė prastą skundą „Akropolio“ byloje. Tačiau G.Sodeikai esą nebuvo jokio reikalo nei kliudyti šio skundo pateikimui, nei, juo labiau, naikinti VAVA teisininkų įgaliojimus atgaline data.

„Tie konkretūs sprendimai tikrai nebuvo su mumis derinami, griežtai ne. Taip, VAVA į mus kreipėsi, derino veiksmus. Prezidentūros pozicija buvo aiški. Pirma: skundas turi būti parašytas kvalifikuotai. Antras dalykas: skundas turi būti pateiktas laiku. Taip, skundas, mūsų vertinimu, buvo nekokybiškas. Bet buvo įvairiausių kelių. Vienas kelias – paduoti skundą tokį, koks jis yra, o po to, iki termino pabaigos, dar tobulinti. Kitas kelias – atiduoti skundą Nacionalinei žemės tarnybai, kuri jį parašytų kokybiškai iki termino pabaigos. Čia yra G.Sodeikos sprendimas“, - apie prieštaringai vertinamą buvusio VAVA vadovo elgesį kalbėjo S.Cirtautienė.

Pasak jos, G.Sodeikos sprendimas skubotai naikinti VAVA teisininkų įgaliojimus buvo „labai keistas“.

Prezidentūra reikalaus atsakomybės

Prezidentės patarėja S.Cirtautienė 1diena.lt teigė, jog jeigu G.Sodeika iš tiesų pasirašė dokumentą atgaline data, jis padarė šiurkštų pažeidimą, už kurį gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

„Bet kokie dokumentai negali būti rašomi atgaline data. Man atrodo, kad tai kiekvienam aišku“, - su lengva ironija kalbėjo pašnekovė. Primename, jog G.Sodeika pripažino birželio 30 d. pasirašęs raštą, kuriuo nuo birželio 29 stabdomi VAVA teisininkų įgaliojimai. Šią situaciją naujasis vidaus reikalų ministro patarėjas pavadino klaida.

S.Cirtautienės žodžiais, prezidentūra nuolat stebi „Akropolio“ bylos eigą, ir jeigu byla nepasieks aukštesnės instancijos teismo, tai atsirūgs tiek G.Sodeikai, tiek kitiems su šia istorija susijusiems pareigūnams. „Atsakovas šioje byloje nėra apskritis ar dar kažkas. Tai yra valstybė. Nesvarbu, kas joje atstovauja, svarbu, kad įstaigos suderintų savo veiksmus ir normaliai paruoštų savo teisinę poziciją. O susidarė įspūdis, kad jos arba nepajėgia to padaryti, arba nekoordinuoja veiksmų. Jei byla nepasieks aukštesnės instancijos, prezidentūros reakcija bus vienareikšmiškai neigiama. Pareigūnai turės atsakyti už tai“, - pabrėžė Prezidentės patarėja.

Kaip jau skelbėme, pats G.Sodeika teigia prisiimsiąs atsakomybę, jeigu „Akropolio“ byla nepasieks aukštesnės instancijos teismo. Tiesa, naujasis ministro patarėjas teigia atsakomybę prisiimsiantis tik tokiu atveju, jei bus nustatyta, kad dėl to kaltas būtent jis.


Šiame straipsnyje: AkropolisGintaras Sodeika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių