Prezidentė: „Viking“ plėtrą stabdo Ukrainos muitinės procedūros

Tarptautinio projekto "Viking" plėtrai trukdo ilgos ir sudėtingos Ukrainos muitinių procedūros, sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį susitikusi su Ukrainos Aukščiausios Rados pirmininku Vladimiru Litvinu.

Prezidentė tvirtino, kad esant dideliam tarptautiniam verslo kompanijų susidomėjimui pervežti krovinius tarp Klaipėdos ir Odesos uostų kursuojančiu greituoju konteineriniu traukiniu "Viking", atsiveria plačios galimybės išplėsti prekių srautų judėjimą tarp Baltijos ir Juodosios jūrų regionų.

Tačiau tam trukdo ilgos ir sudėtingos Ukrainos muitinių procedūros. Prezidentės teigimu, muitinių darbą padarius efektyvesnį ir sukūrus daugiau priskyrimo stočių kituose Ukrainos uostuose, kurioms būtų taikomi specialūs tarifai, atsirastų galimybė padidinti "Vikingu" pervežamų krovinių srautus, teigiama Prezidentūros pranešime.

Lietuvos prezidentė taip pat paragino Ukrainą efektyviau vykdyti eurointegracines reformas šalies viduje.

Ji išreiškė viltį, kad šiuo metu Ukrainoje matomi nesusipratimai, susiję su šalies Konstitucija, bus išspręsti skaidriai, demokratiškai ir įtraukiant visas suinteresuotas puses.

"Ukraina yra svarbi Lietuvos ir Europos Sąjungos partnerė. Mes remiame europinę Ukrainos raidos kryptį ir tikimės, kad Jūsų valstybė ir toliau laikysis pasirinkto kurso ir sėkmingai įvykdys būtinas demokratines ir struktūrines reformas. Lietuva yra pasirengusi padėti ir pasidalinti savo eurointegracine patirtimi", - sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, Ukrainos prekyba su ES sudaro trečdalį šios šalies užsienio prekybos, todėl pati Ukraina turėtų būti suinteresuota kuo glaudesne integracija su Europos Sąjunga ir sėkmingomis derybomis dėl Laisvosios prekybos sutarties.

V.Litvinas į Vilnių atvyko dalyvauti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų asamblėjoje.


Šiame straipsnyje: Vikingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių