Prezidentė atleido keturis Kauno teisėjus iš pareigų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretus dėl keturių Kauno teisėjų atleidimo, pranešė Prezidentūra.

Kiek anksčiau penktadienį Teisėjų taryba vienbalsiai patarė šalies vadovei atleisti šiuos teisėjus.

Kauno apygardos administracinio teismo teisėjas ir šio teismo pirmininko pavaduotojas Kęstutis Gudynas, Kauno miesto apylinkės teismo teisėjai Rimantas Bučma, Valdonė Račiūnienė ir Gerutis Varanavičius buvo padavę pareiškimus trauktis iš pareigų savo noru.

Teisėjų tarybos posėdyje nepageidavo dalyvauti R.Bučma ir K.Gudynas. Jie paprašė išspręsti atleidimo klausimą jiems nedalyvaujant. Tuo metu V.Račiūnienė ir G.Varanavičius norėjo paaiškinti situaciją.

V.Račiūnienė aiškino neprašydavusi kolegų priimti švelnesnius sprendimus.

„Sprendimams įtakos nedariau, kadangi tai gali atlikti tik pats teisėjas, nagrinėjantis bylą, atsižvelgdamas į bylos medžiagą, įstatyme numatytas aplinkybes, jei numato švelninti, ir ar yra toks pagrindas ar ne“, - kalbėjo V.Račiūnienė.

G.Varanavičius žurnalistams pripažino savo veiksmais galėjęs pažeisti etiką, tačiau tvirtino manantis, kad teisėjo pareigas galėtų eiti ir toliau.

„Aš asmeniškai pripažįstu, kad tai galėjo būti palaikyta etikos pažeidimu, kadangi kalbėjau ne apie savo nagrinėjamą bylą, bet aš ir toliau galvoju, kad tas pažeidimas nebuvo toks šiurkštus, kuris trukdytų man toliau dirbti savo darbą. Aš savo darbą labai mylėjau, juo labai didžiavausi“, - tvirtino G.Varanavičius.

Teisėjas teigė neseniai gavęs leidimą dirbti su itin slapta informacija ir tikėjosi, kad prezidentė jo neatleis.

Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo Almanto Lisausko, kurį iš pareigų siūloma atleisti dėl teisėjo vardo pažeminimo, klausimą Taryba nusprendė atidėti iki kitos posėdžio. Kaip skelbė žiniasklaida, jis šiuo metu atostogauja - ketvirtadienį su vienu Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėju išskrido poilsiauti į Australiją.

Teisėjų tarybos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas G.Kryževičius po posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje sakė kad A.Lisausko klausimas bus sprendžiamas kovo 2 dieną. Tai padaryta A.Lisausko prašymu, kad jis galėtų išanalizuoti medžiagą dėl jo atleidimo.

G.Kryževičius pranešė, kad teisėjai tarpusavyje bendravo vairavimo neblaiviam bylos ir dėl dviejų Darbo inspekcijos bylų dėl nelegalaus darbo.

„Įvykis yra neeilinis, ir anksčiau esu sakiusi, kad tai gali sutrikdyti teismo darbą, bet prezidentė pateikė ir trijų naujų teisėjų kandidatūras ir paprašė Tarybos patarimo dėl jų paskyrimo. Vadinasi, problemos sprendimas yra. Tik nemalonu, kad tai vieno teismo teisėjai“, - sakė Teisėjų tarybos sekretorė, Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Laima Garnelienė.

Anksčiau G.Kryževičius yra sakęs, kad iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gauta informacijos, jog tarp teisėjų buvo užsimezgę „kabinetiniai santykiai“, o jų pagrindu galėjo būti bandoma daryti įtaką sprendimams kai kuriose bylose.

Apylinkės teismo teisėjai neoficialiuose pokalbiuose esą prašė savo kolegų, nagrinėjusių administracinių teisės pažeidimų bylas, griežtai nebausti jų draugų bei pažįstamų. Tokią informaciją yra užfiksavę STT agentai, telekomunikacinėmis priemonėmis atlikę operatyvinį tyrimą.

Per pustrečių metų už teisėjo vardo pažeminimą atleista dešimt teisėjų.


Šiame straipsnyje: STTteismasteisėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Paslaptis

Paslaptis portretas
O kiek dar teisėjų laukia savo valandos, kai teks nusirengti teisėjo mantija.

a

a portretas
venskiene prie to saraso ir reiktu prideti,kadangi savo darbo neatlieka ,o juokina visa lietuva ir uz jos ribu.

akla prezidente

akla prezidente  portretas
galvoja ,kad visi kiti durni.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių