Premjero kancleris: apie Šv.Jonų bažnyčios perdavimą nešnekama

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis sako, kad neketinama Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčios perduoti vyskupijai, nors toks vyskupų prašymas yra.

"Yra vyskupų prašymas, šiokių tokių teisinių problemų yra, bet niekas nešneka apie perdavimą, grąžinimą. Kaip pasakyčiau apie šią situaciją - baimės akys didelės", - penktadienį BNS sakė D.Matulionis.

Taip pat jis tvirtino, jog nėra sudaryta darbo grupės šiam klausimui spręsti, jog tebuvęs pasitarimas, ir išvis šiuo metu šis klausimas esąs atidėtas.

"Noriu nuraminti, jokių vienašališkų, vienai pusei primestų sprendimų neketiname daryti, galiu tą patvirtinti šimtu procentų", - sakė ministro pirmininko kancleris.

Tačiau premjeras Andrius Kubilius BNS penktadienį pranešimų dėl ketinimų perduoti Šv.Jonų bažnyčią vykupijai neneigė.

"Nesuprantu, kodėl šita tema tiek eskaluojama, čia viskas yra aišku, bažnyčia yra bažnyčia", - BNS sakė premjeras.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka vyskupų norą susigrąžinti Šv.Jonų bažnyčią vadina nesusipratimu.

"Kitąmet sukanka 440 metų, kaip parapinė bažnyčia priklauso universitetui. Niekada nebuvo kvestionuojama bažnyčios priklausomybė, o 1991 metais įtvirtina rektoriaus Rolando Pavilionio ir vyskupo Juozo Tunaičio sutartimi, kuria bažnyčia priskirta Universitetui. Šv.Jonų bažnyčia yra neatskiriama Vilniaus Universiteto ansamblio dalis, man nesuvokiama, kaip ją būtų galima "iškirsti" iš ansamblio, išimti", - BNS sakė B.Juodka.

Vilniaus universiteto rektorius dėl Šv.Jonų bažnyčios sakė laukiantis ir prezidentės Dalios Grybauskaitės užtarimo.

"Ir prezidentė, dalyvavusi diplomų teikime, savo kalbą pradėjo nuo to, kad sieks išsaugoti bažnyčią universitetui. Tikėkimės, kad mūsų valstybėj prezidentė yra ypatingai įtakinga ir autoritetinga", - sakė B.Juodka.

Prezidentė D.Grybauskaitė penktadienį išsakė poziciją, kad Vilniaus universitetui priklausanti Šv.Jonų bažnyčia turėtų likti mokslo šventove.

"Kiek domėjausi istorija ir kiek žinau, mūsų ankstesnieji valdovai kartu su jėzuitais buvo grąžinę šią bažnyčią mokslo šventovei. Būtų gerai, kad mokslo šventove ir liktų", - žurnalistams penktadienį sakė prezidentė.

Vilniaus universiteto studentų atstovybė susirūpino dėl Šv.Jonų bažnyčios likimo, kurią, pasak dienraščio "Lietuvos rytas", Vilniaus arkivyskupija nori perimti iš universiteto.

Vilniaus universiteto architektūriniam ansambliui priklausanti Šv.Jonų bažnyčia akademinei bendruomenei buvo perduota 1571 metais.

VU universiteto leidinyje rašoma, jog Vilniaus miesto parapijinė Šv.Jonų bažnyčia įsteigta 1386 metais, Lietuvos krikšto išvakarėse, Vilniaus miestiečių iniciatyva, ir buvo statoma visos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės lėšomis.

Prie Šv. Jonų bažnyčios buvo įsteigta parapijinė mokykla, o 1513 m. bažnyčia gavo teisę atidaryti pradinę mokyklą, kuri išaugo iki kolegijos.

1569 m. į Vilnių atvyko tėvai jėzuitai, kuriems karalius Žygimantas Augustas, Vilniaus vyskupui V.Protasevičiui pritariant, 1571 m. balandžio 26 d. perdavė Šv. Jonų bažnyčią su klebonijos, vikariato ir mokyklos pastatais.


Šiame straipsnyje: jonų bažnyčiaMatulionis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių