Premjeras rezervavo sau ložę Kauno koliziejuje

Išvažiuojamajame posėdyje Kaune vyriausybės atstovai ir juos lydintys asmenys turėjo progos ir prasimankštinti. Penktadienį pusvalandį trukusi ekskursija po statomą areną priminė maratoną su kliūtimis.

Suvenyrai - žvyras ant batų

Dalykiniais kostiumais ir nublizgintais batais pasipuošę Kauno bei šalies valdžios atstovai, pervažiavę naująjį tiltą į Nemuno salą, buvo išlaipinti statybvietės prieigose. Jau čia, ant galvos dedant apsauginius šalmus, svečiams teko skausmingai žiūrėti į avalynę, mirkstančią skystame purve. Einant iki arenos batai klimpo į minkštą žvyrą. Pačioje arenoje batus galima buvo nuprausti, nes reikėjo įveikti ne vieną telkšančią lietaus balą.

Ekskursijos dalyvių priešakyje ministrą pirmininką Andrių Kubilių lydėjo Kauno vadovas Andrius Kupčinskas, kiti savivaldybės, atstovai, statybai vadovaujantys asmenys. Šie atsakinėjo į premjero klausimus.

Likę žiūrovai pažiro iš paskos ir savo nuožiūra žvalgėsi po statybvietę. Svečiai paeiliui užlipo į visus aukštus, galiausiai pakilo į būsimas tribūnas pastogėje. Svečiams taip pat parodyti pro sproto rūmų langus atsiversiantys įspūdinti Kauno panoraminiai vaizdai.

Grįžę iš intensyvaus pasivaikščiojimo statybvietėje, kai kurie ekskursijos dalyviai traukė popierines servetėlės ir valė purvu apkibusius batus.

Atidarymas - jau darbotvarkėje

"Ne taip dažnai tenka lankytis tokio masto statybose. Apėmė jausmas, kad vaikštau Romos koliziejuje", - įspūdžiais su "Kauno diena" pasidalijo ministras pirmininkas. Jį tenkina arenos statybos tempai. Premjeras patikino, kad finansiniai klausimai yra aptarti ir yra visos galimybės atidarymo juostelę perkirpti numatytu laiku - po metų.

"Kai čia kasėme kapsulę, dar buvau opozicijoje. Kadangi meras sakė kvies ministrą pirmininką į atidarymą, pusiau juokais pasakiau "ačiū". Matau, kad tai tikrai gali realizuotis", - prognozavo A.Kubilius ir tikino jau planuojantis arenos atidarymą savo kalendoriuje.

Vyriausybės vadovas taip pat pridūrė, kad Lietuva privalės laimėti mūsų šalyje planuojamą surengti Europos vyrų krepšinio čempionatą. "Viskas priklauso nuo kauniečių. Lietuvos rinktinės nuopelnus pasidalins Kaunas ir Vilnius, tačiau kauniečiai turi pasistengti ir dėl krepšininkų", - pridūrė A.Kubilius.

Vainiką kels per Kalėdas

Architektas Eugenijus Miliūnas, turėjęs galimybę tarstelėti premjerui vos kelis žodžius, nusiteikęs optimistiškai, nes per pusę laiko atlikta bemaž pusė darbo. Jau pradedamos kloti stogą laikysiančios metalinės konstrukcijos. Vainiką žadama iškelti Kalėdoms. Tradiciškai vainikas keliamas, kai pastatomos gegnės.

Vėliau palaipsniui bus dengiamas arenos stogas, fasadas, montuojama vidaus įranga - ventiliacijos, ektros, vandentiekio, nuotėkų sistemos ir kita.

"Vertinant pagal pinigus, atlikta maždaug trečdalis, pagal sunkių statybos darbų apimtis - maždaug pusė darbų", - preliminariai skaičiavo sporto ir pramogų rūmų projekto autorius.
Vakar apsivaikščioti po statomą areną pakviesti ir architektai. E.Miliūno nuomone, jiems tai naudinga, nes šiuo metu yra paskelbtas likusios Nemuno salos dalies sutvarkymo konkursas. Pažvelgę į salą iš arenos, jie geriau įsivaizduos jos teritoriją bei esamą situaciją atsiradus arenai. Nemuno salos parko sutvarkymo eskizus, jei suspės, konkursui pateiks ir E.Miliūno studija.

Iš arenos lankytojams atsivers panoramos, kurių lig šiol nebuvo iš kur apžvelgti. Puikiai atsivers Prisikėlimo bažnyčia, Senamiestis. Tačiau vaizdas į naujesniais statiniais paženklintą Karaliaus Mindaugo krantinę, E.Miliūno nuomone, dar turėtų keistis.
"Sovietiniais laikais pastatytas netinkamas "Respublikos" viešbutis per 20 metų nepajudėjo, "Akropolis" prislopino bažnyčią. Šios gatvės išklotinė susiklostė nepakankamai harmoningai. Gal reikėtų iškelti naujas vertybes, pagalvoti, ką galime padaryti dėl bendro vaizdo?" - svarstė arenos autorius.


Šiame straipsnyje: Kauno valdžia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių