Prasideda „Norvegijos dienų Lietuvoje“ renginiai

Jau šį ketvirtadienį, per Europos šalių kino forumo „Scanorama“ atidarymą bus paskelbta oficiali, pirmą kartą Lietuvoje rengiamų Norvegijos dienų pradžia.

Lietuvos žmonės galės iš arčiau susipažinti su Norvegijos kultūra bei bendrais Norvegijos ir Lietuvos vykdomais verslo, meno ir socialiniais projektais.   

„Didžiuojamės, kad mūsų idėjos virto realybe ir jau šią savaitę Lietuvoje pirmą kartą prasidės daugiau nei mėnesį truksiantys Norvegijos dienų renginiai“, - sako Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje Steinaras Gilas. 

Oficialus renginių ciklo „Norvegijos dienos Lietuvoje 2010“ atidarymas vyks Vilniuje, kino teatre „Forum Cinemas Vingis”. Dalyvaujant Norvegijos ambasadoriui S. Gilui bei Lietuvos kultūros, politikos ir verslo atstovams, sostinės žiūrovams bus parodytas žymaus norvegų režisieriaus Hanso Petterio Molando filmas „Savaip sąžiningas žmogus“, nominuotas „Auksiniam lokiui“ Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje.

Norvegijos filmai Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos kino teatruose bus rodomi lapkričio 11-28 dienomis.

Ketvirtadienį kino teatre „Forum Cinemas Vingis” taip pat bus pristatyta fotografo Tomo Černiševo nuotraukų paroda, siūlanti artimiau pažvelgti į Lietuvos vietoves ir žmones, kurių gyvenimus pakeitė Norvegijos parama.

Pagal Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegijos paramos mechanizmus, per 2004 – 2009 m. Lietuvai buvo skirta 67,3 mln. eurų (232,3 mln. litų), o 2009-2014 m. laikotarpiu numatoma skirti dar 84 mln. eurų (290 mln. litų). 2004-2009 metais, pagrindiniai Norvegijos paramos Lietuvai prioritetai buvo sveikatos apsauga, vaikų priežiūra ir Europos kultūros paveldo Lietuvoje išsaugojimas.

„Kiekvienas Norvegijos remiamas projektas Lietuvoje yra daugelio talentingų, darbščių bei savo sričiai pasišventusių žmonių vizijos ir sunkaus darbo rezultatas. Puikių šio darbo pavyzdžių randame visoje Lietuvoje: gražėja vaikų globos namai, gerėja sąlygos sveikatos apsaugos bei mokymo įstaigose, atgimsta Lietuvos kultūros paveldo paminklai. T. Černiševo fotografijos atspindi teigiamus bendruomenių ir Lietuvos žmonių gyvenimo pokyčius“, - sako Norvegijos ambasadorius Lietuvoje S. Gilas.

„Norvegijos dienos Lietuvoje 2010“ renginiai supažindins su norvegų kultūra, Norvegijos neatlygintinai skiriama finansine parama įvairioms iniciatyvoms Lietuvoje įgyvendinti bei Norvegijos verslininkų indėliu į Lietuvos ekonomikos stiprinimą.

Daugiau sužinoti apie „Norvegijos dienos Lietuvoje 2010“ renginius galima oficialioje Norvegijos Karalystės ambasados Lietuvoje interneto svetainėje www.norvegija.lt ir socialinio tinklalapio „Facebook“ puslapyje „Norvegijos dienos Lietuvoje“ adresu www.facebook.com/Norvegijos.


Šiame straipsnyje: norvegijos dienos lietuvoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių