Pramonininkai nepritaria atliekų tvarkymo sistemos privatizavimui

Klaipėdos pramonininkų asociacija nepritaria Lietuvos Respublikos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisų projektui, kuris teigiama, gali komplikuoti šiandien gerai veikiančią atliekų tvarkymo sistemą ir sudaryti sąlygas atsirasti vienai nevaldomai verslo monopolijai ypač jautrioje visuomeninio gyvenimo srityje.

„Siūlomas projektas sukuria realias prielaidas visos regioninės atliekų tvarkymo sistemos griovimui Lietuvos mastu. Tai garantuotų papildomą paslaugos kainos augimą ne tik gyventojams, bet ir pramonės įmonėms. Dar daugiau - valstybė  ir savivaldybės prarastų realias galimybes daryti įtaką kainos nustatymui, o iš savivaldos atėmus teisę laisvai disponuoti savo turtu –  sukurta atliekų tvarkymo sistemos infrastruktūra, būtų pažeisti įsipareigojimai ES“, – pranešime spaudai teigia Klaipėdos pramoninkų asociacijos prezidentas Leonas Makūnas.

Dabartinė Lietuvos atliekų tvarkymo sistema kurta beveik 10 metų. 2001-2003 m. tuometinė finansų ministrė, o dabar Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė finansinius memorandumus su ES dėl regioninių atliekų tvarkymo centrų (RATC) įsteigimo ir europietiškos atliekų tvarkymo sistemos sukūrimo. Laikantis šių įsipareigojimų daugelis šalies savivaldybių įsteigė RATC ir su ES fondų finansine parama uždarė bei sutvarkė senuosius sąvartynus, pastatė naujus.

„Manome, kad valstybė pirmiausiai turėtų rūpintis realiomis Lietuvos problemomis, o ne iš esmės griauti tai, kas sukurta ir gerai veikia“, – įsitikinęs L.Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neskaidru

Neskaidru portretas
Atliekų tvarkymo sistema man atrodo labai neskaidri. Visiškai neaišku kas kiek moka už atliekų tvarkymą. Gali būti, kad kai kurios stambios pramonės įmonės už atliekų tvarkymą moka nepagrįstai mažai, o liūto dalį už jas sumoka miestų gyventojai. Kita vertus, realiai iki šiol nėra šiukšlių rūšiavimo, o perdirbant vandens atliekas nesilaikoma technologinių standartų ir skleidžiamas nemalonus kvapas toli už įstaigos ribų. Vienu žodžiu, už tvarkymą mokama daug, o rezultate gauname papildomų problemų. Gal kas gali pasakyti, ką išspręstų privatizavimas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių