Politikai Gargždų parkui „kabina“ tyliosios zonos pančius

Ketvirtadienį Klaipėdos rajono savivaldybės taryba ketina priimti gargždiškių pasipiktinimą keliantį sprendimą. ES direktyvų įpareigoti mieste nustatyti tyliąsias zonas, politikai ketina priimti sprendimą, kuris žlugdys miestiečių svajones Gargždų parke kurti aktyvią poilsio erdvę. Tačiau prieš Tarybos posėdį politikai gavo asociacijos „Gargždų miesto  bendruomenė“ raštą, kuriame prašoma atsižvelgti į Gargždų miesto piliečių nuomonę.

„Gargždų parkas yra ta vieta, kurią mūsų miestelyje labiausiai norisi ir reikia puoselėti. Gargžduose neišliko nei daug senosios architektūros, nei paveldo objektų. Turime puikų, istorinį parką, puošiamą Minijos kilpų – įspūdingą gamtos oazę beveik mieste. Daugelis parką mėgsta ir myli, todėl svajonės čia sukurti dar labiau reikalingą erdvę, kurioje veiklos atrastų ir jaunas, ir senas, o visa sutvarkyta  erdvė taptų Gargždų simboliu, vizitine kortele ir pasididžiavimo objektu, yra pasiekiamos. Tereikia vietos politikų geranoriškumo,“ – sakė asociacijos „Gargždų bendruomenė“  pirmininkė Roma Litvinaitė-Paplauskienė.

Gargždiškiai jau juokauja, kad, paskelbus tyliąją zoną parke, prieš kiekvienas „Bangos“ varžybas futbolo fanai eis į savivaldybę prašyti leidimo skanduoti visoje Lietuvoje garsias mūsų futbolo komandos skanduotes, o mamos, kurios pavasarėjant vis dažniau į parke baigiamą įrengti vaikų žaidimų aikštelę atves vaikus, turės kontroliuoti mažųjų džiaugsmo skleidžiamus decibelus.

Kol daugelyje miestų savivalda su visuomene dar tebediskutuoja, kam reikalingos tyliosios zonos, kur jas geriausia įteisinti, o sostinė tyliosiomis zonomis paskelbė toli nuo miesto centro įsikūrusius gyvenamųjų namų mikrorajonus, Klaipėdos rajono politikai pasišovė „popierinės“  tylos apynasrį  uždėti erdvei, kurią gargždiškiai kaip tik svajoja paversti gyva, šurmuliuojančia, dar labiau miestiečių lankoma ir puoselėjama erdve.

Kiti Gargždų bendruomenės nariai piktinasi, kad, pažeidžiant įstatymą, diskusijų su visuomene ir bendruomene beveik nebuvo.

„ Manome, kad sprendimą tarybai teikianti Darbo grupė nepaisė įstatymo prieš priimant sprendimą vykdyti viešus svarstymus. Nediskutuota su parko gretimybėse įsikūrusių  Gargždų „Kranto“ mokyklos, Klaipėdos rajono  sporto mokyklos, VšĮ „Gargždų futbolas“, darželio „Naminukas“, Gargždų krašto muziejus kolektyvais. Į darbo grupę dėl tyliųjų zonų nustatymo nebuvo pakviesti ir nedalyvavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Klaipėdos rajono skyriaus ir Gargždų miesto bendruomenės nariai“, - sakė bendruomenės narys Vytautas Čeledinas.

Prieš porą metų mokslininkai įdėjo ne vieną dieną darbo, kol sukūrė geriausiai miestiečių poreikius atspindinčią Gargždų miesto parko vystymo galimybių studiją. Šios studijos idėjomis ir sprendimais tuomet džiaugėsi ne tik Gargždų bendruomenės nariai. Jiems  2011-aisiais pritarė ir politikai – už studijos patvirtinimą balsavo Klaipėdos rajono savivaldybės taryba.  Ketvirtadienio tarybos posėdyje politikams siūlomas tyliosios zonos Gargždų parke nustatymo projektas prieštarauja tų pačių politikų priimtai ir palaimintai Galimybių studijai.

Jei politikai tokį sprendimą šią savaitę priimtų, gargždiškių svajonės parke vystyti  vaikų žaidimo, lauko treniruoklių, masinių ir kamerinių renginių, slidinėjimo, viešųjų paplūdimių erdves ir siekis sutvarkyti  parką išskiriant aktyvaus ir pasyvaus poilsio zonas, memorialines erdves, susidurs su biurokratinėmis užkardomis. Net norint organizuoti tradicinius masinius sporto, pramogų renginius, skleisti garsinę informaciją ar reklamą, leisti muziką, naudoti pirotechnines priemones, kurie skleidžia didesnį nei 50 decibelų triukšmą, kaskart reikės gauti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą.

Bendruomenė politikams siūlo  nagrinėti kitas Gargždų miesto viešąsias teritorijas, kurios galėtų būti numatytos kaip tyliosios viešosios zonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdas

Valdas portretas
Vienas žodis - ABSURDAS. Net nekyla ranka komentuoti ir aiškinti šio sprendimo nelogiškumo, nes jis per daug aiškus. Parkas jau pats kaip objektas riekalauja būti suskirstytas į skirtingo aktyvumo zonas, o jį visą paversti viena didele tylos zona - tai tolygu kapinių statuso suteikimui ir kryžio uždėjimui pačiam Gargždų parkui. Jis per daug svarbus socialinis-urbanistinis elementas, kad nuo gryno oro trūkumo kenčiantys rajono savivaldybės kėdžių trynikai, savo direktyvines problemas spręstų žmonių kurių interesui jie turi atstovauti sąskaita. Tarnautojai, tarnauja ne žmonėms, o direktyvoms. būtų beprotiškai apmaudu tokio idiotiško sprendimo ir be galo gaila nuostabaus Gargždų parko..

vytautas

vytautas portretas
Norintiems tylos galiu tik pasakyti, kad labai tylu yra kapinėse. Tokia viena zona jau yra vos ne centre. Patyrusiai miesto architektei Z. Kelbauskienei reikėtų "padėkoti" už suprojektuotas siauras miesto gatves, kad tik su arklio vežimu gali normaliai pravažiuoti. Ar ne dėl tos priežasties ant dienų jaunuolis neišvairavo sankryžoje ir nedavažiavo iki taško? Gal jau dabar tegu kiti paprojektuoja. Tokia mano nuomonė.

Rožė

Rožė portretas
Aišku, kad nesąmonė. Užuot išsprendę pagaliau parko problemas, problemų politikai mėgina atsikratyti parką po tylos kaldra kišdami. Neva, ten tur tylu ramu būti, tai nieko ir nejudinkim. Vienintelis dalykas tikrai įspūdingas Gargžduose - parkas, o toks sprendimas geriausiai ir rodo vietinių politikų NEGALĖJIMĄ išpildyti gargždiškių lūkesčių... na neturit tai neturit, bet kam trukdyti kitoms iniciatyvoms???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių