Policijos pastatai kol kas likimo valioje

Kelerius metus nenaudotoms sostinės policijos patalpoms artimiausiu metu bus ieškoma naujų savininkų. Tačiau kada atsiras pirkėjų, prognozuoti niekas nesiima – nekilnojamojo turto rinka vis dar apmirusi.

Tikisi greitai parduoti

Bent trys buvę policijos pastatai sostinėje stūkso tušti. Plika akimi matyti, kad ir taip neblizgantiems pastatams trūksta šeimininko rankos. Tačiau naujų šeimininkų paieškos užsitęsė.

Buvusių komisariatų pastatai Kalvarijų g. 59, T.Kosciuškos g. 6,  T.Kosciuškos g. 8 ir nuovada, buvusi Lvovo g. 7, perduodami valstybės įmonei Turto bankui. Tikimasi, kad tūkstančiai kvadratinių metrų vertingo nekilnojamojo turto bus sėkmingai parduota, o gauti milijonai panaudoti Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Vilniaus miesto 5-ajam policijos komisariatui ir Kelių policijos valdybai Sietyno gatvėje atnaujinti bei naujo pastato statybai.

Šiuo metu vyksta visų patalpų perdavimo Turto bankui procesas. Dalis patalpų valstybės turtu užsiimančiai įmonei atiteks jau lapkričio 1-ąją. Turto banko Turto atnaujinimo departamento direktorius Laimas Daniūnas dienraščiui patvirtino, kad buvusias policijos patalpas parduoti planuojama ateinantį pavasarį.

„Kai tik perimsime patalpas, jos bus įvertintos ir jau kitų metų pavasarį visos bus parduodamos. Sunku pasakyti, per kiek laiko minėti objektai ras naujus šeimininkus. Tačiau viskas vyks skaidriai ir kiekvienas norintis, nesvarbu kas – valstybė, privatus ar juridinis asmuo, – šiame aukcione galės dalyvauti lygiomis teisėmis“, – patikino L.Daniūnas.

Laukia naujo įstatymo

Pardavimą stabdo ir tai, kad T.Kosciuškos g. 6 ir 8 esančios patalpos patenka į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją, kurioje draudžiama parduoti žemę. Tad patalpas įsigijęs asmuo žemę galės tik nuomoti. Tai, Turto banko atstovų nuomone, menkina objekto vertę.

„Kol kas nebus parduodama. Taip pat sustabdytas ir buvusio Generalinės prokuratūros pastato A.Smetonos g. 4, kol Seime svarstomas Žemės reformos įstatymo pakeitimas. Jeigu bus priimta pataisa, leisianti parduoti žemę, perskaičiuosime vertę, ir turto kaina turėtų pakilti. Mes juk orientuojamės ne į tai, kad kuo greičiau parduotume, bet į maksimalią naudą“, – pabrėžė L.Daniūnas.

Kainą nustato vertintojai

Kai įstatymas pagaliau bus priimtas, greitai parduoti policijos pastatus gali sutrukdyti tik apmirusi nekilnojamojo turto rinka ir aukšta kaina. Pastaroji negali būti žema vien dėl parduodamų objektų ploto. Kalvarijų gatvėje buvęs policijos komisariatas siekia bemaž 1800 kv. m. Dar vienas statinys gigantas įsikūrė Lvovo g. 7, kur policija iki šių metų spalio šeimininkavo daugiau nei 2 tūkst. kv. m. plote. Kiti du parduodami objektai T.Kosciuškos gatvėje kiek mažesni, tačiau vis vien sudaro kelis šimtus kvadratinių metrų ploto.

„Kainą nustato nepriklausomi nekilnojamojo turto vertintojai, tai yra nepriklausomos įmonės, turinčios licenciją vertinti, ir jos vertina, kiek tas pastatas esamuoju laiku vertas rinkoje. Mes, vadovaudamiesi ta kaina, ją suderiname su Policijos departamentu ar kitu pastato savininku. Tuomet skelbiamas viešas aukcionas. Jeigu jis nepavyksta, skelbiamas kitas viešas aukcionas“, – paaiškino L.Daniūnas.

Pardavimas sustabdytas

Buvęs generalinės prokuratūros pastatas Smetonos g. 4 Turto bankui perduotas 2008 m. Daugiau kaip 2500 kv. m statinys ne kartą buvo įvertintas, jam parduoti taip buvo skelbiama keliolika aukcionų. Pastaruoju metu buvusios teisėsaugos darbuotojų patalpos įvertintos per 4,6 mln litų. Dabar pardavimas laikinai sustabdytas, nes patalpos yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje. Pardavimas bus atnaujintas, kai Seime bus priimtos įstatymo pataisos, leisiančios drauge su pastatu parduoti ir jam priklausantį žemės sklypą.

Komentaras

Saulius Vagonis, UAB „Ober-Haus“ Rinkotyros ir vertinimo skyriaus vadovas

Tai administracinės paskirties objektai, ten įrengti kabinetai, biurai. Tai, matyt, ir tos patalpos galėtų būti taip naudojamos. Tarkim, kokia nors įmonė galėtų turėti čia savo biurus.

Kita vertus, tam tikras patalpas galima rekonstruoti ir netgi pritaikyti kitai paskirčiai. Galima įrengti butus arba parduotuves, jeigu tai yra patogioje vietoje. Viskas priklauso nuo kelių dalykų: kiek šie pastatai patrauklūs pagal esamą paskirtį, kokios gali būti galimybės rekonstruoti, keisti paskirtį.

Jų kaina turėtų priklausyti nuo daug ko: esamos būklės, kiek jie yra remontuoti, ar galima į policijos komisariatą be investicijų įsikelti ir pradėti veiklą. Galbūt reikia iš principo viską perdaryti.

Norint pasakyti kainą, reikia išnagrinėti, kaip pasiskirstęs plotas, susipažinti su dokumentais. Deja, su policijos turtu ir jo vertinimu mūsų įmonė nebuvo susidūrusi, tad plačiau pakomentuoti negalėčiau.


Šiame straipsnyje: pastataipolicijos komisariatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių