Policija gėjų eitynėse ieškos kiaušinių ir pomidorų

Jei gėjų eitynės įvyks, policija pavojingais laikys net pomidorus ir kiaušinius atsinešusius žmones. Penktadienį teritorija bus apžiūrima,ieškant sprogmenų.

Rengiasi viskam

Penktadienį surengtos spaudos koferencijos metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas žurnalistams pristatė saugumo priemones, kurių bus imtasi, jei seksualinių mažumų eitynės Vilniuje šeštadienį vis dėlto įvyktų.

Jei penktadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkins skundą dėl žemesnės instancijos teismo priimto sprendimo sustabdyti leidimą rengti gėjų paradą, šeštadienį Vilniuje automobiliams ir pėščiųjų eismui bus uždaryta Upės gatvė. Taip pat bus smarkiai apribotos galimybės statyti automobilius prie „Forum Palace“, Centrinės universalinės parduotuvės bei kitose vietose, esančiose netoli eitynių maršruto.

Penktadienį policijos ekspertai su kinologais apžiūrės teritoriją, kur turėtų vykti eitynės. Bus tikriname, ar nėra paslėptų sprogmenų.

Sutelktos policijos pajėgos žadėjo daryti viską, kad būtų užtikrintas visuomenės saugumas ir,  Vyriausiajam administraciniam teismui nepakeitus žemesnės instancijos sprendimo, pasirūpinti, kad neįvyktų nesankciotuotų eitynių. Jei vis dėlto įvyks nesankcionuotas renginys, policija žada daryti viską, kad užtikrinti jo saugumą.

Atvyks V.Šustauskas ir M.Murza?

K.Lančinskas penktadienį žurnalistams pasakojo, kad eitynėms vykstant, bus tikrinami visi teritorijojeir jos prieigose esantys įtartini asmenys. Pavojingais daiktais bus laikoma viskas: ne tik lazdos, akmenys ar plytos, bet ir kiaušiniai bei pomidorai - iš esmės, viskas, ką galima mesti į eitynių dalyvius.

K.Lančinskas neslėpė, kad šiomis dienomis į komisariatą uvo iškviesti keli asmenys, kurie internete ir kitais būdais galimai kursto neramumus. Dirba ir Kauno pareigūnai. Pasikalbėti jie buvo iškvietę Vytautą Šustauską. K.Lančinsko teigimu, dėl galimo neramumų kurstymo iškviesti asmenys turėtų padaryti atitinkamas išvadas.

Diena.lt turi neoficialių žinių, kad į Vilnių su visa kompanija ketina atvykti ne tik buvęs Kauno meras V.Šustauskas, bet ir nacionalistinių pažiūrų šiaulietis Mindaugas Murza-Gervaldas. Dešimtys nacionalistų, Diena.lt žiniomis, netgi pasisamdė autobusą atvažiuoti į Vilnių.

Rizika - mažesnė nei per riaušes

Kas neįvyktų incidentų ar riaušių, ketinama pasitelkti ir visą sostinėje esančią raitąją policiją. Teritorijos prieigose budės Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, ugniagesiai ir medikai.

K.Lančinsko teigimu, yra tam tikra rizika, kad eitynių metu prasidės neramumai. Tačiau, anot pareigūno, dabar turimais duomenimis, rizika yra mažesnė nei per 2009 m. sausio 16-osios riaušes.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis ketvirtadienį LNK laidoje sakė, kad preliminariais skaičiavimais užtikrinti viešąją tvarką ir žmonių saugumą gėjų eitynių metu valstybei kainuos apie 180 tūkst. litų. Tai suma, jei nekiltų jokių netikėtų incidentų ar riaušių.


Šiame straipsnyje: Gėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių