Po vakarėlių klubuose „Facebook“ nuotraukomis patenkinti ne visi

Penktadienio naktį nusprendžiate su draugais atsipalaiduoti mieste, neplanuotai užsukate į sostinės centre esantį klubą ir naktinis šėlsmas baigiasi paryčiais su skaudančia galva. Pirmadienio rytą atsidaręs „Facebook“ socialinį tinklą aptinkate savo nuotraukas iš audringo vakarėlio, tačiau jus jos papiktina: plaukai susitaršę, akys raudonos, iš po kreivos šypsenos šviečiantys dantys. Deja, jūsų nuotrauką jau spėja pamatyti ir pakomentuoti dešimtys pažįstamų. Į tokią situaciją pakliuvusi vilnietė Eglė pirmadienio ryto „staigmena“ nebuvo patenkinta.

„Į miestą su draugais einu atsipalaiduoti ir pabūti tik su tais žmonėmis, su kuriais nusprendžiu praleisti vakarą. Kodėl pirmadienio rytą sužinau, kad apie mano savaitgalį jau žino visi socialiniame tinkle esantys draugai?“, - retoriškai klausia sostinės gyventoja.

Fotografavimas klubuose vis populiarėja

Vis daugiau sostinėje esančių klubų įdarbina fotografus, kurie visą naktį po klubo patalpas slampinėja ir fiksuoja sostinės gyventojų ir svečių nuotykius. Vėliau nuotraukos įkeliamos į interneto puslapius, pavyzdžiui, „Facebook“.

Naktinio klubo „Pantera“ vadybininkas Arnoldas Zariankinas teigia, kad naktinių vakarėlių nuotraukos padeda būsimiems klubo lankytojams susidaryti nuomonę apie pasilinksminimo vietos atmosferą ir nuotaikas. „Čia sena mūsų tradicija. Svečius fotografuodavome dar klubo „Exit“ laikais“, - kalbėjo klubo atstovas.

Dabar siautulingų vakarėlių nuotraukas galima rasti daugybėje „Facebook“ lietuviškų klubų grupėse, pavyzdžiui, „Mojito naktys“, „Tarantino“, „Pantera“. Klubų lankytojai mielai vienas kitą nuotraukose pažymi (angl. „tagging“) ir komentuoja. Kai kuriuose klubų puslapiuose galima išvysti šimtus nuotraukų iš kiekvienos savaitgalinės nakties. Tačiau ar visi klubinėtojai patenkinti nuotraukomis, kurias išvysta po naktinių šėlionių?

Nuotraukos atskleidžia neištikimybes?

„Tarantino“ klubo vadybininkas Andrius Vosylius pripažino, kad ne visi klubo lankytojai lieka patenkinti viešai paskelbtomis nuotraukomis iš vakarėlių. „Būna, kad prašo pašalinti nuotraukas. Ypač, kai vaikinai ar merginos nufotografuojami apsikabinę ne savo antrąsias puses“, - pasakojo A.Vosylius. 

Pasak pašnekovo, klubo lankytojai nėra savanoriškai fotografuojami. Po klubą vaikščiojantis fotografas nesislapsto ir akimirkas fiksuoja, kai žmonės šypsosi ir pozuoja į fotoobjektyvą. „Daugeliui klientų patinka ši tradicija. Jie paskui patys susiranda save ir draugus socialiniame tinkle, pažymi ir komentuoja“, - teigė klubo vadybininkas.

Klube „Pantera“ dirbantis A.Zariankinas taip pat pripažino, kad ne visi „naktinėtojai“ džiaugiasi po savaitgalio aptikę savo nuotraukas socialiniame tinkle. „Jei kas nors pasipiktina nuotraukomis, jas pašaliname, bet nepatenkintų klientų pasitaiko gana mažai. Kartais nuotraukas pašalinti paprašo vaikinai, kai be savo merginų išeina pasilinksminti ir yra užfiksuojami su kitomis“, - pasakojo klubo vadybininkas.

Abiejų naktinių klubų vadybininkai neslėpė, kad klientų fotografavimas pasilinksminimo vietose gali  ne tik pritraukti daugiau lankytojų, bet ir juos atgrasyti. „Tai priklauso nuo žmonių. Vieniems – tai patinka, kiti vengia“, - teigė A.Vosylius. Tuo metu A.Zariankinas tikino, kad klubų, kuriuose fotografuojama,  vengia Lietuvoje žinomi žmonės, kurie vakarus ir naktis nori praleisti ne prie fotoaparato objektyvo.

Įstatymų nepažeidžia, bet gali kilti problemų

Nors klubų nusamdyti fotografai neprašo kiekvieno kliento asmeninio sutikimo patekti į socialinį tinklalapį, pagal įstatymus jiems tai daryti ir nėra privalu. Pagal Civilinį kodą viešose vietose galima fotografuoti be asmens sutikimo.

Tačiau šiuo atveju gali iškilti diskusijų žmogaus atvaizdą atgaminant (talpinant socialiniame tinkle). Pamatęs savo nuotraukas viešoje erdvėje, žmogus gali teigti, kad buvo pažeista jo garbė ir orumas, jei šis buvo nufotografuotas išgėręs ar netinkamoje pozoje. Jei „Facebooke“ paskelbtos nuotraukos yra prieinamos visiems vartotojams, tokių nuotraukų paskelbimas yra laikomas viešu paskelbimu.

Nors pagal Civilinį kodeksą fotografuojant viešojoje erdvėje žmogaus sutikimo nereikia, Lietuvos Aukščiausiasis teismas remiasi praktika, kad net fiksuojant akimirkas viešoje vietoje būtų atsiklausiama žmogaus sutikimo, jei pačiam asmeniui nebuvo galimybės išreikšti savo valios dėl fotografavimo ar nuotraukų naudojimo.

Nors naktiniai klubai yra laikomi vieša vieta, šį jų statusą irgi būtų galima užginčyti. Vieša vieta – tai vieta, kur žmonės gali patekti reguliariai. Jos apima ir komercines, ir verslo aplinkas. Tačiau daugelyje klubų yra taikoma įėjimo kontrolė (angl. „face control“), todėl pasilinksminimo vietų darbuotojai gali teigti, kad jų klubai nėra prieinami visiems žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stass

Stass portretas
Nereikia sh... malti, nereikes ko ir gedytis ar bijoti ... Beje, jeigu nenoresi taves ir nebus tose foto :)

Vv

Vv portretas
Fotografuoja jeigu ir susitari, kad to nedarytų. be to, už tai, kad tavo foto nebūtų publikuota albume dar ir pinigų prašo.

pensinykas

pensinykas portretas
Tai da snukiai....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių