Po sunkios ligos mirė pedagogas, žurnalistas J.Garadauskas

Į amžinybę šeštadienį bus palydėtas žymus klaipėdietis, pedagogas, žurnalistas, savo meto sportininkas ir sportinės veiklos mieste globėjas, miesto laikraščio „Klaipėda“ veteranas, vadovas, visuomenininkas Jonas Garadauskas

Po sunkios ligos jis mirė gruodžio 13 d., eidamas 84-uosius metus.

J. Garadausko asmenybė augo kartu su atsigaunančia, atgimstančia pokario Klaipėda. Į uostamiestį šešiolikmetis Jonas kartu su tėveliais atvyko 1945-aisiais. Tėveliai buvo garbingi, dori darbininkai vadinamame Šiaulių „Frenkelyne“, odos fabrike. Tačiau karas viską suniokojo. Buvo sugriauti, net sudegė Gardauskų namai. Neliko nei darbo, nei namų. Visko netekusi šeima ir patraukė į Klaipėdą. Ir čia šeimai teko pabadauti, anksti likti be tėvo.

Kai Jonui buvo dvidešimt, 4 metus Lietuvoje ir net 22 metus Klaipėdoje niekas nepralenkė jo, kaip bėgiko, pasiekusio geriausią rezultatą 100 metrų distancijoje. Jo laukė tuometis Kūno kultūros institutas, jam buvo pranašaujama didi sportininko karjera. Tačiau Jonas, iš tėvelio pavedėjęs didžią atsakomybę, pirmiausiai už šeimą, už saviškius, nesiryžo palikti mamą ir seserį vienas. Mokėsi Klaipėdos mokytojų institute, visaip stengdamasis ir duonelės namams uždirbti. Patiko ir nesunku buvo uždirbti rašant žinutes, o vėliau ir straipsnius į miesto laikraštį. Taip siauru pradžios takeliu Jonas atėjo į platų žurnalistikos kelią, prieš tai dirbęs mokytoju.

Nuo 1956 metų net 34-erius metus Jonas Garadauskas buvo kelių, vienas kitą keitusių „Klaipėdos“ laikraščio (anksčiau „Tarybinės Klaipėdos“) redaktorių pavaduotojas. Taigi ilgus dešimtmečius Jono širdis plakė vienu ritmu su tuomet vienintelio mieste laikraščio redakcija. Susikūrus Lietuvos žurnalistų sąjungai, Jonas buvo ilgametis šios sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovas.

Urna su velionio palaikais bus pašarvota šeštadienį 12 val. Joniškės laidojimo namų Baltojoje salėje. Laidotuvės vyks tą pačią dieną 15 val. Joniškės kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių