Po mitingo prieš pedofilus - mišios už prokurorų atsivertimą

Drąsiaus Kedžio artimųjų rengiamos protesto akcijos - ne vienintelė priemonė kovai su pedofilijos apraiškomis. Nuo šiol ta intencija aukojamos ir Šv. Mišios.

Šeštadienio popietę, nuo 13 val., Kaune, Vienybės aikštėje prie Karo muziejaus, vėl rinkosi protestuotojai. Dviguba žmogžudyste įtariamo ir nuo praėjusių metų spalio 5 dienos iki šiol intensyviai tebeieškomo D.Kedžio artimųjų palaikyti susirinko maždaug du šimtai žmonių.

Mitingas, kaip jau tapo įprasta, buvo skirtas kovai prieš pedofilus ir prokurorų nenorą baigti ikiteisminį tyrimą vadinamojoje Kauno pedofilijos byloje.

Šįkart be pakylos ir įgarsinimo įrangos renginiui buvo pasitelktos ir teatrališkos priemonės. Dar likus keliolikai minučių iki suplanuotos protesto akcijos pradžios ant pakylos įsitaisė du vyrai, rankose laikę šiame pedofilijos skandale nukentėjusią mergaitę simbolizuojančią pliušinę lėlę, o ant galvų užsimaukšlinę juodas budelių kaukes.

Vėliau tariamų budelių vietą užėmė pasisakyti panorę mitingo dalyviai. Pirmasis ant pakylos stojo jau nebe pirmą sykį į protesto akciją atvykęs kunigas altarista Jonas Varkala. Dvasininkas ne tik kreipėsi į susirinkusiuosius kalbėdamas apie vaiko patirtą skriaudą ir būtinybę užkirsti tam kelią, bet ir pakvietė visus tylos minute pagerbti šįryt lėktuvo katastrofoje žuvusį Lenkijos prezidentą, jo žmoną ir kitus kaimyninės šalies politikus.

„Tos mergaitės likimas kartu yra ir viso mūsų krašto likimas. Jei teisėtvarka nesustos, tai turėsim žentų-„švogerių“ ar tiesiog gaujos valdomą valstybę. Žmonės jau sukilo. Manau, kad viskas turi baigtis gerai ir mes pagaliau turėsime ne tik teisinę, bet ir teisingą valstybę, - kalbėjo kunigas J.Varkala. - Neneigsiu, pedofilų yra visur. Tarp dvasiškių - ne išimtis. Man tik keista, kodėl taip tylima? Pedofilas pabartas kartais toliau vėl dirba. Mano manymu, taip neturi būti. Privalai atsitraukti ir būti atokiau bei taip saugoti ne tik save, bet ir vaikus nuo savęs. Žodžiu, reikia Kaino ženklą užsidėti. Žinote, tas ženklas ne tam, kad jį užmuštų, bet kad jį saugotų.“

Renginyje dalyvavo ir viena pagrindinių jo iniciatorių - D.Kedžio teta ir krikšto mama Audronė Skučienė. Tuo tarpu jo motina Laimutė Kedienė šįkart susirinkusiame nedideliame žmonių būryje nepasirodė, o viską stebėjo bei klausėsi iš tolo, sėdėdama atokiau buvusiame giminaitės automobilyje.

Paklausta, ar nenuvylė į mitingą ne itin gausiai susirinkę vos keli šimtai žmonių, A.Skučienė šyptelėjo: „Čia jų turėtų būti gal šeši šimtai. Manau, kad tikrai nemažai. Mes tiek ir tikėjomės. Galvojome, kad pradėjus lyti išvis mažai susirinks.“

Po kovo 6-ąją paskutinį kartą surengto analogiško piketo, A.Skučienė teigė ir toliau nepailstanti bei nenuleidžianti rankų. Anot jos, teisybė tėra viena ir ji turi būti surasta.

„Prašome to paties - išaiškinti pedofilų klaną ir mergaitės tol neatiduoti motinai, kol byla nebus baigta. Beje, jos motiną reikia patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Kam tuomet prokuratūras tuos 5-6 mėnesius dar mezgė tas pinkles? Tai iš karto gal galėjo atiduoti ją Ūsui ir Stankūnaitei? Nebereikėtų mums čia rinktis ir apie tai kalbėt“, - ironizavo A.Skučienė.

Pastaruoju metu pasigirdusias kalbas, esą Ispanijoje aptikta D.Kedžio pėdsakų, ieškomo įtariamojo krikštamotė pavadino eiline prokurorų antimi. Moteriai peršasi mintis, kad D.Kedžio išvis nebėra tarp gyvųjų, o prokurorai vis paleidžia gandą, kad jis pastebėtas vienoje ar kitoje šalyje: „Tai Vokietijoje persekiojo, tai Anglijoje, o dabar - Ispanija. Juk seniai žinojo, kad ten gyvena giminaitis, tai ko anksčiau neieškojo, o tik dabar prakalbo apie tai? Amerikoje giminių lyg ir neturime, tai ten gal Drąsiaus pėdsakų nebeužtiks. Šiaip draugų ir giminių yra juk visur, tad neatmesčiau, kad panašių kalbų vis tik dar pasigirs.“

Beje, į Ispanijoje gyvenančio D.Kedžio pusbrolio namų duris teisėsaugininkai dar nesibeldė ir jo neapklausinėjo. D.Kedžio istorija susidomėjo tik vienas didžiųjų tos šalies dienraščių, išspausdinęs nemažą publikaciją apie ieškomą lietuvį.

Piketo dalyviai ne tik iškeltuose plakatuose, bet ir savo kalbose nepamiršo dar paprašyti prokurorų atsakomybės, o tuo pačiu prisiminė ir vaiko teisių apsaugos kontrolierę Rimantę Šalaševičiūtę. Ne kartą pasigirdo raginimai visus juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Po šito atvejo reikėtų pasakyti, kad mes nepadarėme desovietizacijos. Visi buvę-neparžuvę liko. Kas, kad jie vadinasi kitaip, bet sovietiniai teisininkai ir toliau dirba taip pat. Jei jau nustatyta, kad jie dirbo nekvalifikuotai, nekompetentingai, vilkino bylą, tai jie ne tik turi būti išvaryti iš savo postų, bet ir privalo atsakyti už savo veiksmus, o dabar jie visi lyg išmuilinti. Antai, buvęs generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pagaliau atsistatydino, bet jau, berods, teisėjo mantiją matuojasi“, - mitinge kalbėjo Atkuriamojo Seimo deputatė Rūta Gajauskaitė.

Tarp mitingo dalyvių jau nebe pirmą kartą buvo matyti nuo pat pradžių vadinamuoju pedofilijos skandalu besidomintis ir kategoriškų pareiškimų šia tema negailintis Seimo narys Saulius Stoma. Prie jo prisijungė ir kitas kolega parlamentaras Vydas Gedvilas.

Pastarajam Darbo partijos nariui užlipus ant pakylos tarti savąjį žodį, minioje pasigirdo šnabždesiai, esą būtent šios politinės jėgos atstovams kuriantis Kaune, jiems anuomet aktyviai talkino ir verslininkas Andrius Ūsas, šiuo metu tapęs vieninteliu įtariamuoju mergaitės tvirkinimo byloje. Jis iki 2006 metų gegužės jis ėjo ir Kauno rajono skyriaus pirmininko pareigas.

Kaip jau tapo įprasta, progos pasireklamuoti ir atsidurti visuomenės dėmesio centre ir vėl nepraleido kelios visuomeninės organizacijos. Lyg kokioje mugėje, į skirtingas puses ratus aplink žmonių būrelį sukę kelis vidutinio amžiaus vyrai dalijo popieriaus lapelius su savosiomis ideologijomis ir taip siūlė žmones prisijungti prie jų judėjimų. Plakatą su užrašu „Šalin išsigimėlius“ laikė ir pagarsėjęs radikalas Visvaldas Mažonas, o netoliese stoviniavo jo bendražygis, nacionalistinėmis pažiūromis garsėjantis Mindaugas Murza.

Mitingui pasibaigus, ne vienas jo dalyvis dar nesiskirstė į namus, o vyko į Vilijampolę, kur esančioje bažnyčioje jau antrą kartą aukotos Šventos Mišios. Anot protesto akcijos organizatorių, maldomis prašoma prokurorų atsivertimo.


Šiame straipsnyje: Kedysmitingas prieš pedofilus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių