Po ginčų patvirtintas Kauno biudžetas: reikės skolintis 40 mln. litų

Kauno miesto taryba ketvirtadienį patvirtino deficitinį 2013 metų biudžetą - už tai balsavo 26 tarybos nariai, 11 susilaikė, 3 buvo prieš.

Planuojama, kad šiemet biudžeto pajamos bus 696,924 mln. litų (4,4 proc. mažiau nei 2012 metais), išlaidos - 736,795 mln. litų, o biudžete trūksta 39,871 mln. litų. Beveik pusę biudžeto pajamų turėtų sudaryti gyventojų pajamų mokesčio pajamos - 313,263 mln. litų (1,1 proc. daugiau nei 2012 metais), tikslinė valstybės biudžeto dotacija sieks 270,323 mln. litų (9,6 proc. mažiau).

Biudžeto svarstymas sukėlė daug diskusijų - kritikos susilaukė ir Panemunės tilto statyba, ir menkos miesto tvarkymui skirtos lėšos. Tarybos nariai pasigedo strategijos, kas yra prioritetiniai miesto objektai.

„Apmaudu, kad vyrauja biurokratinis požiūris į miesto biudžetą ir nėra strateginio klausimo ir prioritetas yra rinkliavos. Bet ar tikrai sąžiningai orientuotis į miestiečių apkrovimą rinkliavomis? Gyventi reikėtų ne iš baudų, o iš tų žmonių, kurie čia gyvena, tai yra, mums reikia daugiau kauniečių ir darbdavių. Kauno rajonas, pavyzdžiui, turi lengvatų naujoms investicijoms“, - posėdyje teigė liberalas Simonas Kairys.

Buvo siūloma jau šiemet imtis Laisvės alėjos rekonstrukcijos, svarstyta, ar prasmingas troleibusų linijos į Parodos kalną tiesimas.

„Gerai apibūdina biudžeto situaciją Vyto Bancevičiaus siūlymas, pateiktas finansų ir biudžeto komitetui - skirti 18,5 mln. litų miesto tvarkymo reikmėms, nes biudžete čia numatyti nuliai“, - projektą kritikavo liberalas Rimantas Mikaitis.

Judėjimo „Dirbam Kaunui“ lyderis Gintautas Labanauskas piktinosi, kad formuojant biudžetą, neatsižvelgta į daugelį opozicijos pateiktų pasiūlymų.

„Man tos apokaliptinės nuotaikos, kad čia viskas sugrius - nepriimtinos. Tikrai galima išspręsti klausimus, bet reikia stengtis, o ne tik plakti liežuviais“, - tvirtino miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Šiandien mes visi kalbam apie prioritetus ir jei žvelgiant į tai, kas buvo frakcijų siūlymuose, klausčiau, kam skiriam dėmesį - vaikams ar duobėms? Ir jei sakoma, kad neskyrėme pinigų Šančių poliklinikai, tai dėl to, kad reikėtų nuimti visus asignavimus, skirtus švietimo, reprezentaciniams ir kultūros renginiams. Visiems renginiams skirta 90 tūkst. litų, tiek ir siūlyta paimi. Todėl mes nepritarėme asignavimams poliklinikai ir toms pačioms duobėms tvarkyti. Buvo pasiūlymų, vadinamų nereglamentiniais, nes siūloma tik atimti, o šaltinio, iš kur nuimti, nepasakyta“, - posėdyje kalbėjo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė.

„Darbo grupė skyrė dėmesį įsiskolinimams: jie didėja trijose srityse ir reikia skirti ypatingą dėmesį. Prašome įpareigoti administracijos direktorių, atsiradus viršplaninių pajamų, pirmiausia skirti transporto subsidijoms ir kompensavimui, “Kauno energijai„ esančioms švietimo įstaigų skoloms padengti ir miesto viešųjų erdvių tvarkymui dengti, nes biudžete numatyti asignavimai didesni nei mes planuojame“, - sakė E.Gudišauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
KOL MIESTE BUS KONSERVATORIAI VALDŽIOJE -TVARKOS TIKRAI ILGAI DAR NE BUS.

tomas

tomas portretas
Taisykit gatves ir šaligatvius..

NF

NF portretas
..Mere su savyvaldos ..klerkais, ziurekite Zalgiris zlunga,vel jus pazadukai,trintukai sakysite ,kad maziau surenkama pinigu,kad Zalgirio klausimas butu pirmoje eileje sprestinas,sutares su a.a. Kalmanoviciumi atidavei Zalgiri i rusu arijaus rankas,kuris paliko Zalgiri ant ledo ir dar su didesnemis skolomis,o jus gudruciai atidavete akcijas,visas, reiskia nusiplovete rankas,mes ne prie ko, lauk tokius veikejus,kaip bancevicius su meru priesakyje panasaus tipo de....miestui jusu nereikia,gal jau uzteks mus cia iis isdurineti,nes miestas griuna ,dusta nuo didziausiu mokesciu ,skolu ir nuo tokio vadovavimo.....
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių