Po 5-erių metų DP bylos tyrimas artėja prie pabaigos

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį popiet paskelbė, kad įrodymų tyrimas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje baigtas, penktadienį bus klausomasi prokuroro pasisakymo.

„Įrodymų tyrimas baigtas, rytoj klausysime prokuroro kalbos“, - posėdžio pabaigoje pranešė teisėja Daiva Pranytė - Zalieckienė.

Valstybės kaltintojas vadinamojoje Darbos partijos byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas anksčiau sakė, kad jau pasiruošė baigiamajai kalbai - prokuroras teigė parengęs 185 puslapių kalbą, ją tikisi paskelbti per vieną teismo posėdį.

Baigiamojoje kalboje kaltintojas paprastai aptaria bylos įrodymus, išreiškia nuomonę, ar reikia kaltu pripažinti teisiamus asmenis ar juridinius asmenis, pasiūlo bausmes.

Ketvirtadienį prieš paskelbdami įrodymų tyrimų pabaigą, teisėjai pranešė, kad atmeta mažiausiai septynis prašymus - V. Uspaskicho, jo ir partijos advokatų. Teismas patenkino tik vieną prašymą ir prie bylos prijungė Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos posėdžio stenogramą.

Teismas atmetė V. Uspaskicho prašymą apklausti liudytojus: bendrovės „Kartonas“ direktorių Romą Ruškulį, nes niekaip nepavyko jo buvimo vietos nustatyti nepavyko, taip pat dar kelis liudytojus.

Teismas taip pat netenkino prašymo iškviesti Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovą, rengusi civilinį ieškinį byloje, atmetė prašymą skirti ekspertizę dėl galimai suklastotų V. Uspaskicho parašų deklaracijoje. Nuspręsta nekviesti į posėdį apklausai VMI atstovo, atsakingo už mokesčių administravimą, netirti kompiuterinių laikmenų.

Taip pat atmestas advokato Vytauto Sviderskio prašymas kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Operatyvinės veiklos įstatymas neprieštarauja Konstitucijai. Panašų prašymą anksčiau buvo pateikęs kaltinamosios Vitalijos Vonžutaitės advokatas Arūnas Petrauskas, bet teismas jį buvo atmetęs.

„Šis prašymas jau buvo išspręstas. Jokie nauji argumentai nebuvo išdėstyti, todėl nėra pagrindo kreiptis į Konstitucinį Teismą. Gauti operatyviniai duomenys bus įvertinti bylos kontekste“ , - paskelbė teisėjai.

Netenkintas prašymas atidėti bylos nagrinėjimą, nes į Konstitucinį Teismą yra kreipusis Seimo narių grupė, kuri prašo išaiškinti Seimo rinkimų įstatymuo nuostatų atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui.

Vilniaus apygardos teismui ketvirtadienį parodymus baigė duoti sukčiavimu įtariamas Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas. Po jo apklausos teisme paskelbti per ikiteisminį tyrimą duoti politiko parodymai.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Be V. Uspaskicho, kaltinimai pateikti dar trims asmenims ir pačiai partijai.

V. Uspaskichas teismui parodymus davė dvi dienas. Antrą dieną jis savo kalboje minėjo ir toliau aršiai kritikavo buvusią partijos centrinės būstinės darbuotoją Virginiją Jagminaitę, pasak kaltinamojo, anksčiau teistą už dokumentų klastojimą. V. Uspaskichas sakė, kad  V. Jagminaitė kartu su Nijole Steponavičiūte buvo infiltruotos į partiją, kad sukurtų apgaulingos finansinės apskaitos imitaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pagaliau artėja atomazga.

atsibodo

atsibodo portretas
kiek glaima zaisti pas mus valstybeje su nusikalteliais, ryztinigiau reiktu veikti, apsivalyti nuo brudu

Valys

Valys portretas
Tai argi p. Uspaskis neturėjo tokių galių neįsilesti tų infiltuotųjų. Ar negalėjo nedaleisti tos apgaulingos apskaitos, jeigu jis buvo partijos pirmininkas ???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių