Pirmosiomis kovo dienomis– benamių su nušalusiomis galūnėmis antplūdis

Vidutiniškai 5 – 6 žmonės per parą, dažniausiai benamiai, pastarosiomis dienomis su įvairaus laipsnio nušalimais plūsta į Lazdynų greitosios pagalbos ligoninę.

Medikai kategoriški – ilgametė patirtis leidžia jiems tvirtinti, kad benamių nušalusiomis galūnėmis srautas ims sekti tik po mėnesio. Visiškai tokio pobūdžio problemų kamuojamų asmenų turėtų nelikti vasarop.

„Baigiasi šalčiai ir baigiasi nušalimai. Anksčiausiai gegužę apgydome ir paleidžiame paskutinius nušalusiomis galūnėmis“, - portalui diena.lt teigė Vilniaus universitetinės ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Artūras Zubrickas.

Alkoholis ir šalčiai – ypač pavojingas kokteilis gresiantis rimtomis netektimis sostinės benamiams, tad visą žiemą Lazdynų ligoninėje Terminių traumų skyrius būna perpildytas.

„Jų visąlaik yra. 5 – 6 žmonės per parą, tai žiemos „norma“. Dažnai nušalimai būna būdingi išgėrusiems, asocialiems asmenims. Šie žmonės didelė našta valstybei, tačiau negalime jų mesti į gatvę. Priimame, gydome“, - dėstė medikas.

Kai kurie asmenys ligoninėje, pasak A.Zubricko, atsiduria ne pirmą kartą. Kadangi jie yra benamiai, tad dažnai niekur nedirba ir yra nedrausti. Ne visi jų ligoninėje laikomi ilgai – svarbiausia užkirsti kelią infekcijos plitimui. Neretai, siekiant užkirsti kelią infekcijai, griebiamasi ir drastiškos priemonės – galūnių amputacijos.

„Benamiai, kurie lankosi pas mus ne pirmą kartą, būna su jau įsisenėjusiomis problemomis. Kai kurie į ligoninę su greitąja važinėja kaip su taksi. Jeigu nušalimas šviežias, tai stebim tokį žmogų. Sutvarstom, duodam rekomendacijų, ką reikia daryti, kaip prižiūrėti pažeistą vietą. Dažniausiai nušalimo laipsnis išryškėja per savaitę. Jeigu pažeidimas gilus, su infekcijos požymiais, tuomet guldom į ligoninę, kartais nušalusios galūnės yra chirurgiškai pašalinamos“, - pabrėžė medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių