Pirmą kartą išleistos J.Ivanauskaitės pjesės

Lietuvos knygynuose netrukus pasirodys Jurgos Ivanauskaitės knyga „Nežaiskite su mėnuliu!", kurioje spausdinami penki rašytojos dramos kūriniai. Vienas iš jų buvo pastatytas teatre.

Naujojoje knygoje, kurią sudarė Radvilė Kacėnaitė, spausdinamos J. Ivanauskaitės pjesės, sukurtos nuo 1985 iki 2003 metų. Tarp jų - 1987 metais Nacionaliniame dramos teatre pastatyta J.Ivanauskaitės pjesė „Nežaiskite su mėnuliu!" Spektaklį pagal šią pjesę režisavo Gytis Padegimas, o jo dailininkė buvo pati pjesės autorė.

Anot literatūros kritikės Neringos Mikalauskienės, Jurgos dramos kūriniai skaitytoją įtraukia į tokią pat magišką tikrovę kaip ir jos proza bei poezija.

„Mėnulio šviesa, užliejanti scenos veikėjų sąmonę, nukelia į siurrealistinį pasaulį, kuriame atvaizdas ima gyventi savo gyvenimą ir galbūt net užima žmogaus, nuo kurio atsiskyrė, vietą... Belaikėje erdvėje, nežinia kur anapus pasaulio atsidūrę personažai pasijunta nublokšti į egzistencinį vakuumą, kuriame kiekvienas išgyvena asmeninį pragarą", - rašo literatūros kritikė.

Mėnulio simbolį Jurga naudojo ir vienoje iš pirmųjų savo knygų „Mėnulio vaikai".

Šiandien Vilniuje 11 val. 30 min. Aguonų gatvėje šalia „Kablio“ atidaromas Jurgos Ivanauskaitės vardu pavadintas skveras.


Šiame straipsnyje: ivanauskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių