Pilaitės mokykloje – kraujo donorystės akcija

Pilaitės vidurinėje mokykloje penktadienis virto ne eilinė diena: prie jos slenksčio stovėjo Nacionalinio kraujo centro autobusiukas, o aktų salė virto improvizuotu kraujo ėmimo punktu. Visi 18-os metų sulaukę moksleiviai ir pedagogai galėjo neatlygintinai duoti kraujo.

Skaudi realybė

Akciją inicijavo ir kraujo centro darbuotojus į svečius pasikvietė mokyklos kūno kultūros mokytoja  Jūratė Raškauskienė. Skleisti kraujo donorystės idėją ji nusprendė po to, kai akistata susidūrė su skaudžia realybe: artimajam gyvybiškai reikia kraujo, bet jo nėra.

„Anuomet mano artimam žmogui pasipiktinus, kaip nėra kraujo, gydytojas jam uždavė retorinį klausimą: „O ar jūs kada nors esate jo davęs?“ - prisiminė J.Raškauskienė.

Tada pedagogė nusprendė, kad neatlygintina donorystė yra kiekvieno žmogaus pareiga ir užsispyrė šia mintimi užkrėsti ne tik savo kolektyvą, bet ir moksleivius. Agitavo, aiškino, kalbėjo, tačiau galutinį sprendimą mokyklos bendruomenė priėmė be spaudimo - laisva valia.

Galimybe duoti kraujo vakar pasinaudojo 24 žmonės: 14 pilnametystės jau sulaukusių abiturientų, septyni mokytojai ir trys kiti mokyklos darbuotojai.

Pirmas kartas

„Apsisprendžiau ekspromtu. Apie ketinimus pasakojau mamai, tačiau ji buvo nusiteikusi kritiškai, turėjo išankstinį nusistatymą prieš. Daugelis klasiokų šią akciją irgi vertina skeptiškai, tačiau yra keli, kurie ruošiasi studijuoti mediciną. Jie man ir papasakojo, kad duoti kraujo netgi naudinga, nes jis tada atsinaujina“, - pasakojo abiturientė Laura Povilauskaitė.

Dvyliktokas Aidas Adomaitis kraujo donorystei ryžosi iš smalsumo. „Pamaniau, reikia pabandyti, gal kas nors gero išeis“, - po procedūros gulomis ilsėdamasis ant aktų salėje sustumtų kėdžių kalbėjo vaikinas. Jis negalėjo pasakyti, ar dar kada nors gyvenime duos kraujo: „Pagyvensim, pamatysim.“

Abiturientė Sandra Uždavinytė kraujo davė jau antrąkart. Pirmąkart donore ji tapo kraujo duodama seneliui, kuriam po širdies operacijos teko atlikti kraujo perpylimą.

Nauja karta

„Auginame naują donorų kartą“, - vaikų apsisprendimu didžiavosi mokyklos pedagogė Eirida Daukšienė. Ji tikisi, kad Pilaitės vidurinės mokyklos pavyzdžiu paseks ir kitos sostinės mokymo įstaigos.

Nacionalinio kraujo centro donorų organizatorė Jūratė Speičienė sakė, kad į mokyklas važiuotų ir dėl dešimties donorų, nes svarbus kiekvienas kraujo lašas. Pastaruoju metu esą aktyviausi studentai.
Šiomis dienomis kraujo centro ekipažas lankėsi Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete, kur sulaukė 90 donorų.

Pilaitės vidurinė mokykla yra trečioji mokykla sostinėje, organizavusi kraujo davimo akciją. Pernai kraujo centro ekipažas lankėsi Vilniaus Aleksandro Puškino vidurinėje mokykloje ir Žirmūnų gimnazijoje. A.Puškino mokykloje kraujo donorais panoro tapti 21, o Žirmūnų gimnazijoje – 19 žmonių.


Šiame straipsnyje: donorystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių