Pilaitė tebėra saugiausia Vilniuje

Sostinės policininkai paklausti, kas sukelia Pilaitėje problemų, tik gūžčioja pečiais: „Gal tik kaimynai patriukšmauti mėgsta...“

Nėra linksmybių – nėra nusikaltimų

„Esminis teiginys apie Pilaitę būtų toks – tai vienas ramiausių ir saugiausių mikrorajonų Vilniaus mieste“, - teigia sostinės 5-ojo policijos komisariato vadovas Petras Burdelis.

Daugiausia gyventojų skundų šis teritorinis policijos komisariatas sulaukia dėl triukšmo. „Bet daugiau tokių nusiskundimų yra Karoliniškėse ir Lazdynuose, o jau naujesniuose blokiniuose daugiabučiuose Viršuliškėse ir Pilaitėje – skundų vis dėlto mažiau“, - architektūros subtilybes atskleidė komisaras. Daugiausia kreipiamasi dėl kaimynų tarpusavio vaidų, bet ne dėl trankios muzikos ar krykštaujančių vaikų.

Pasak Pilaitėje įsikūrusio Prevencijos poskyrio vyr. tyrėjo Edvardo Kazanskio, truputį įtampą kartas nuo karto kelia penkiuose savivaldybės nuomojamuose daugiabučiuose įsikūrę socialiai remtini vilniečiai. Vis dėlto, anot pareigūnų, palyginus ir ten – ganėtinai ramu.

„Jiems atsiradus, šiek tiek pasikeitė kriminogeninė situacija rajone, socialiai išlaikomi asmenys vilniečiai pritraukė tam tikrus asmenis, kurie atėjo į šį rajoną, tada atsirado nusikaltimų, kurių šiame mikrorajone nebuvo, tačiau ilgainiui situacija nusistovėjo ir stabilizavosi“, - reziumavo pareigūnas.

Nesaugių ir daugiau problemų keliančių vietų rajone sunku išskirti, nes tokių tiesiog nebėra. Mikrorajone beveik nėra kavinių, nėra restoranų ar klubų – ramus naktinis gyvenimas, tai yra esminis mažo nusikalstamumo rodiklis.

„Buvo viena tokia - Priegliaus gatvėje esančiame prekybos centre veikė naktinis baras, ten buvo įvairių problemų – nuo muštynių iki apiplėšimų, bet jį uždarė, žinoma, ne be mūsų pagalbos“, - paaiškino E. Kazanskis.

Be kita ko, Pilaitė nėra populiari ir dėl gana didelio atstumo nuo miesto centro, tad čia linksminasi nebent vietos jaunimas.

Vagys Pilaitę aplenkia

Rajonas miegamasis, tad fiksuojama vagysčių iš mašinų ir nuo jų. Naujojoje Pilaitėje neseniai buvo įrengtos stovėjimo aikštėlės po daugiabučiais, į kurias įėjimas nėra rakinamas, nėra ir vaizdo stebėjimo kamerų. Anot pareigūnų, tokiu būdu gyventojai bando sutaupyti, tačiau vagims tai labai paranku. Bet ir tokios vagystės vis tik lieka pavieniais atvejais Pilaitėje.

„Dauguma vagysčių, ypač nuo automobilių įvykdoma nuo Savanorių prospekto pusės esančiose Karoliniškėse, Lazdynuose. Matyt vagims ten arčiau ir Pilaitė lieka nuošalyje, ją apeina šonu. Plėšimų irgi nedaug, galima būtų išskirti Laisvės prospekto požemines perėjas, ten jų pasitaiko, tačiau su Pilaite tai visiškai nesusiję“, - pasakojo komisariato vadovas P. Burdelis.

Pilaitėje, kaip ir visoje sostinėje bei šalyje – jaučiamas didelis patrulių stygius, tačiau policija dirba kaip išgali.

Šiuo metu Pilaitėje policijos nuovados nėra – vietoje jos įsikūrė Prevencijos poskyris. „Visi pareigūnai čia – vyrai, moterys kažkodėl čia nedirba, motinystės atostogų niekas neina, tad darbas niekada nestringa“, - šmaikštavo komisaras.

Pareigūnai pastebi, kad be stiprios kaimynystės Pilaitėje tikrai nebūtų taip saugu, kaip dabar yra.

Poblemos su automobiliais

Didžioji Pilaitės problema yra automobilių statymas. Ypač senos architektūros daugiabučių kiemuose neužtenka vietos automobiliams.

„Pilaitė buvo projektuojama dar tarybiniais laikais – stovėjimo vietas skaičiavo visai laiptinei pora automobilių, o dabar viena šeima kartais turi ir tris mašinas. Vieni stato, o kiti skundžia. Pro pirštus nežiūrime į tuos, kurie dviem ratais kone į laiptinę įvažiuoja ar automobilį palieka perėjoje, tačiau bandome išlikti supratingi ir gyventojams“, - atviravo prevencijos specialistas E.Kazanskis.

Pilaitės gyventojai sukasi, kaip išmano - nemaža dalis gyventojų automobilį neleistinoje vietoje palieka vėlai vakarą ir stengiasi kuo anksčiau ryte jį perstatyti tvarkingai, kad atsidarius nuovadai ir prasidėjus darbui to nespėtų užfiksuoti pareigūnai.

STATISTIKA

Nuo metų pradžios Pilaitėje užfiksuoti nusikaltimai:

Nužudymai 0

Sunkūs sveikatos sutrikdymai 0

Nesunkūs sveikatos sutrikdymai 8

Išžaginimai 0

Vagystės 40

Plėšimai 0

Sukčiavimai 3

Turto sunaikinimai ar sugadinimai 6

Įtraukimai į prostituciją 0

Nusikalstamos veikos, susijusios su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis 2

Viešosios tvarkos pažeidimai 1

Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimai 0

Kitos nusikalstamos veikos 4


Šiame straipsnyje: pilaitėsaugumasnusikalstamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių