Piketuotojai: neduoti išmaldos - nehumaniška

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pernai lapkričio pabaigoje patvirtino draudimą miesto gatvėse duoti ir prašyti išmaldos. Pažeidę šias miesto tvarkos taisykles gali susilaukti iki 2 tūkstančių litų baudos. Tuo nepatenkinti miestiečiai lietingą ketvirtadienio popietę susirinko V.Kudirkos aikštėje.

Visuomeninio judėjimo „Užimk Vilnių“ aktyvistai ant kaklų pasikabino plakatus „Nebijokite duoti išmaldos“ ir rengėsi gatvėse pusantros valandos rinkti išmaldą. Surinktus pinigus akcijos dalyviai ketino atiduoti labdaros organizacijai „Maisto bankas“. Protestuotojų pasiruošimą akcijai vaizdo kameromis fiksavo policijos pareigūnai.

Akcijos organizatorius, Laisvojo universiteto (LUNI) koordinatorius Darius Pocevičius teigė, kad šios protesto akcijos tikslas – pasipriešinti Vilniaus valdžios sprendimui ir pasiekti, kad jis būtų atšauktas. „Jis primena labai negražius nacių laikus, kai buvo uždrausta net ne prašyti, o ir duoti išmaldos“, - sakė D.Pocevičius. „Gatvėje aš turiu praeiti pro šalį, nes jeigu duosiu bent centą, galiu gauti du tūkstančius litų baudos. Sakyčiau, tai – nehumaniška ir diskredituoja“, - teigė akcijos organizatorius.

D.Pocevičius teigė, jog teisiniu keliu tikslo siekti būtų beprasmiška. „Tarp valdžios ir paprastų žmonių yra didžiulė atskirtis. Galima piketuoti, rašyti peticijas. Tai darome jau daug metų. Nebuvo nė vieno precedento, kad valdžia sureaguotų. Mūsų akcija yra kaip pilietinis nepaklusnumas“, - pasakojo jis. Akcijos organizatoriaus teigimu, siūloma alternatyva  - elgetoms dalinti lapelius su informacija, kur jie galėtų gauti nemokamą nakvynę arba maisto, nėra problemos sprendimas.

Vilniaus miesto meras, Artūras Zuokas negalėjo atsakyti, ar jau yra nubaustų asmenų už išmaldos prašymą sostinės gatvėse. „Šis sprendimas yra iniciatyva atkreipti dėmesį. Jei žmogui duodate keletą litų ar centų gatvėje, jūs jį ir toliau paliekate gatvėje. Jei norite padėti tam žmogui atsistoti ir tapti pilnaverčiu visuomenės nariu, tai geriau aukokite labdaros organizacijoms arba nupirkite maisto“, - kalbėjo miesto vadovas.

Pasak mero, Vilniaus mieste veikianti socialinė paramos sistema yra pajėgi pasirūpinti kiekvienu asmeniu, suteikdama nakvynę, maistą, drabužius. „Taip pat egzistuoja finansinės paramos sistema, kuria galima pasinaudoti, jei žmogus atitinka tam tikrus reikalavimus. Gatvėje elgetavimas nėra žmogaus natūralus būvis ar noras. Dauguma gatvėje esančių elgetų turi problemų arba yra išnaudojami kitų grupių, kurie renka ir atiminėja pinigus. Jūs apie tokią paramą gatvėje kalbate?“ – retoriškai svarstė A.Zuokas.

Prie akcijos dalyvių prisijungė kita protestuojančių žmonių grupė. Jos dalyviai laikė plakatus, kuriuose teigiama, kad dabartinis Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius verčia Lietuvos žmonės elgetauti. Šios akcijos organizatoriumi prisistatęs Linas teigė pritariantis Vilniaus miesto savivaldybės sprendimui uždrausti rinkti ir prašyti išmaldos miesto gatvėse. Vyro teigimu, jo organizuojama akcija nukreipta prieš dabartinę Vyriausybės politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fenixas

Fenixas portretas
išmaldos turi būt prašoma tam tikrose vietose, šiuo atveju, prie maldos namų (Vilniuje jie ant kiekvieno kampo). Daugumai, palaikantiems šią akciją, iki draudimo elgetavimas net nerūpėjo, o dabar šaukia tik tam, kad prieštaraut. Kažkodėl tai nestebina... Akcijos dalyviams buvo įteikti batonai bei informacinės kortelės, kuriose nurodoma, kur benamiai gali gauti pagalbos. Manau niekas nieko nebaus, jei vietoj kelių varganų centų žmogui šalia esančioje parduotuvėje nupirksime maisto ir paduosim "alkstančiam"... Deja, kaip nekeista, bet pakeliui į Kudirkos a. sutikti benamiai ir batonus, ir korteles priimti atsisakė. "-Duok centų, šito neimsiu.." Akcijos lyderis batonus pavadino "pašvinkusiais", nors kai buvo pasiūlytas pirkimo čekis, susiraukė ir užsisuko. Dažnai pritariam panašioms akcijoms, tačiau kartais reikia susimąstyti kodėl priimama vienokia ar kitokia tvarka. Kai uždraudė vartoti alkoholį viešose vietose arba rūkymą kavinėse, baruose ar klubuose taipogi daugelis prieštaravo, dabar dauguma pritaria. Graudu kai rėkiama tik tam, kad rėkt ir nesigilinama kodėl vienokia ar kitokia tvarka įvedama...

evaldas

evaldas portretas
Šaunuoliai akcijos organizatoriai ir dalyviai. o ponui Fenixui siūlyčiau pasilikt savo pašvinkusį batoną ir nustot nurodinėjus kaip kas turi gyvent. Nenustebčiai jei koks vergeta už įžeidinėjimus judesiu ranka nosis parodis kad su žmonėmis elgtis reikia pagarbiai. kad gali nupirkyt batoną - dar nereiškia kad gali būt chamu.

Trumpet Call

Trumpet Call portretas
KAS YRA ZOMBIS? ZOMBIS PAGAL SAVO APIBRĖŽIMĄ YRA GYVASIS NUMIRĖLIS... TAIGI, VISI, KAS ŠIUO METU DAR YRA NEPRIĖMĘ Į SAVO ŠIRDIS IR GYVENIMUS JĖZAUS KRISTAUS, YRA ZMOBIAI, NES, JEI JIE NEATGAILAUS, JIE MIRS (ANTROJI MIRTIS)... AR TU ZOMBIS AR ŽMOGUS!?... GELBĖKIS! ŠAUKIS JĖZAUS KRISTAUS IR BŪK IŠGELBĖTAS! NEJAUGI NEMATOT, KAD MŪSŲ KARTA YRA PASKUTINĖ?... II Petro 3: 3 Pirmiausia žinokite, kad paskutinėmis dienomis pasirodys šaipūnai, gyvenantys savo geiduliais 4 ir kalbantys: „Kur Jo atėjimo pažadas? Juk nuo to laiko, kai užmigo protėviai, visa pasilieka kaip buvę nuo sutvėrimo pradžios“. 5 Mat jiems, to norintiems, yra paslėpta, kad nuo seno buvo dangūs ir žemė, iš vandens ir per vandenį sutvarkyta Dievo žodžiu. 6 Todėl ir ano meto pasaulis žuvo, vandeniu užtvindytas. 7 O dabartiniai dangūs ir žemė tuo pačiu žodžiu palaikomi ugniai, saugomi teismo dienai ir bedievių žmonių žuvimui. ATGAILAUKIT!... JIS SUGRĮŠTA IR TIKRAI BAUS TUOS, KURIE NEATGAILAUS. KRIKŠČIONIMS: ATSIBUSKITE!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių